Kośmid Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2013 Także tak... zaplanowałem sobie, że dolna połowa skały będzie dla miękkich: W miare duży Sarco, dwie w miare duże Capnelle, kilkadziesiąt grzybków ( discosoma, rhodactis, ricordea ), jeden nieznany mi koralowiec i jakieś drobnostki jak gałązka pseudogorgoni i sinularia dura. Za to górą część chciałbym mieć w patykach. Narazie są to montipory digitata. Widzicie to ? Będzie to współgrać czy bedzie walka chemiczna ? Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2013 Niżej przykład mieszańca od kolegi Krzysztofa, baniak ma 5 lat, jak widać da się pomieszać, jedynie inwazyjność grzybów jest nie do opanowania. Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2013 możesz śmiało mieszać ja mam tak w akwarium od zawsze i nie mam żadnej walki chemicznej oczywiscie stosuje węgiel wymieniany co miesiac Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2013 Oczywiscie ze sie da. Tylko pamietac nalezy, ze nie jest to idealne polaczenie, bo oba typy korali wymagaja troche odmiennych parametrow wody. Odpowiedz sobie na pytanie do czego dazysz w morszczyznie. Czy preferujesz kolory czy roznorodnosc? Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2013 Oczywiscie ze sie da. Tylko pamietac nalezy, ze nie jest to idealne polaczenie, bo oba typy korali wymagaja troche odmiennych parametrow wody. Odpowiedz sobie na pytanie do czego dazysz w morszczyznie. Czy preferujesz kolory czy roznorodnosc? Tak wiem, troche inne wymagania ale skłaniam się bardziej ku twardzielom ( np.:54 ciody Cree ). Preferowałbym kolory. Gatunkowo nie musi być różnorodnie. Które miękkie są najbardziej "chemiczne" ? Grzybki są inwazyjne, zgadzam się. Miałem dwa niebieskie, mam dwadzieścia Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2013 Możesz próbować mieszać, wiele miękasów rośnie na rafie razem a Acroporami, więc warunki lubią podobne. Znam wiele akwariów, gdzie taka kombinacja dobrze funkcjonuje. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robertk26 Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2013 Capnelle sobie daruj kolego, jak zacznie się dzielić, a przy warunkach dla przetrwania SPS napewno zacznie to będziesz wyrywał, łowił pływające szczepki i zastanawiał skąd się wzieła akurat w tym miejscu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2013 Kiedys mieszalem, ale jednak miekkie tak porastaly kazda wolna powierzchnie, ze utrzymanie ladnych, niepoparzonych sps-ow bylo bardziej klopotliwe niz bez nich. Skonczylo sie na pozbyciu miekkich korali wraz ze skala, zeby nic nigdzie nie wyroslo i po roku znowu sprawialo klopot. Przewaznie naszym bledem jest chec posiadania wielu roznych gatunkow, stad po 2-3 latach okazuje sie, ze sps-y ustawilismy za gesto. Gdy jeszcze do tego dojda od dolu miekkie, to zaczyna sie robic wszystkim za ciasno. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2013 Capnelle sobie daruj kolego, jak zacznie się dzielić, a przy warunkach dla przetrwania SPS napewno zacznie to będziesz wyrywał, łowił pływające szczepki i zastanawiał skąd się wzieła akurat w tym miejscu. Tutaj akurat problem z głowy. Gdy nie miałem SPSów to faktycznie, dzieliła się i często rozdawałem drzewka Capnelli ale gdy zacząłem wprowadzać SPSy, podział ustał i od dłuższego czasu nie mam żadnego potomnego Capnelli. Kiedys mieszalem, ale jednak miekkie tak porastaly kazda wolna powierzchnie, ze utrzymanie ladnych, niepoparzonych sps-ow bylo bardziej klopotliwe niz bez nich. Skonczylo sie na pozbyciu miekkich korali wraz ze skala, zeby nic nigdzie nie wyroslo i po roku znowu sprawialo klopot. Przewaznie naszym bledem jest chec posiadania wielu roznych gatunkow, stad po 2-3 latach okazuje sie, ze sps-y ustawilismy za gesto. Gdy jeszcze do tego dojda od dolu miekkie, to zaczyna sie robic wszystkim za ciasno. Słuszna uwaga. Na szczęście miękkie nie pną się do góry. Chyba za mocne światło dla nich i zostają na dole. W każdym razie dotykanie się koralowców u mnie to nie problem. Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach