SkoczekPL Zgłoś Napisano 4 Maja 2013 Z wielką przyjemnością ogłaszamy że kwietniowego ToTMa wygrał Sebastian (Sebastek) Domowa rafa Sebastka (140x80x60) Wstęp Na wstępie chciałem bardzo podziękować za wyróżnienie, którego naprawdę się nie spodziewałem. Tym bardziej jestem zaskoczony, gdyż jest to naprawdę młody baniak, który ciągle ewoluuje, a osiągnięcie efektu końcowego jest jeszcze daleko, bo w tym hobby końca nie widać Chciałem podziękować ferajnie Nano-Reef za rady, porady, godziny spędzone na telefonach i spotkaniach. Co prawda kiepski ze mnie pisarz jak i fotograf, ale postaram się opisać mój system jak najlepiej. Opis baniaka Akwarium wystartowało 22 sierpnia 2012 roku, czyli ponad 8 miesięcy temu. Była to przesiadka z 250 litrów. Od samego początku moim założeniem był zbiornik głównie pod korale sps. Starałem się zaplanować wszystko w miarę dobrze, ale jak wiadomo w tym hobby nie wszystko można przewidzieć Mając już jakieś "doświadczenie" w morszczyźnie starałem się od samego początku prowadzić to akwarium najprościej jak to tylko możliwe. Ludzie którzy mnie znają wiedzą że jestem tzw. "naturszczykiem" i nie lubię sobie komplikować niczego, a moja dewiza jest taka: Akwarium jest dla mnie, a nie ja dla akwarium Wychodząc od początku z takiego założenia i zbierając doświadczenia krocząc po drodze mojej przygody z akwarystyką morską doszedłem do wniosku że do utrzymania ładnego akwarium są potrzebne dosłownie 4 rzeczy: woda, światło, żarcie i systematyczność Każdy z tych tematów rozwinę pokrótce w następnych punktach. Teraz trochę suchych faktów : Akwarium o wymiarach: 140x80x60 szkło 10mm Sump czterokomorowy o wymiarach: 140x70x40 w tym komora na dolewkę. Pierwsza komora: Odpieniacz Druga komora: Siporax Trzecia komora: pompa powrotna AM EcoRunner 6000, filtry przepływowe. Tak wyglądał początek: Oświetlenie W sumie nic wielkiego ciągle 12x54W w świetlówkach T5 Aktualnie nad akwarium świecą: ATI T5 Actinic x1 ATI T5 Blue Plus x5 ATI T5 Aquablue Special x2 ATI T5 Purple Plus x1 KZ T5 Fiji Purple x1 Testowo: Sylvania Aquastar x1 Sylvania Coralstar x1 Czas świecenia: 4xT5 od 09:00 do 22.00 , Wszystkie od 11:00 do 22:00 Oczywiście zapalanie i gaszenie ustawione parami w odstępach 15 minutowych. Cyrkulacja Cyrkulacja opiera się na kilku pompach które w sumie dają ok 30 000l/h a także na pompie obiegowej AM EcoRunner 6000 która nieźle dmucha. Filtracja Filtracja bazuje na niewielkiej ilości żywej skały, dodatkowo wspierana przez ok 25 litrów Sipraxu umieszczonego w sumpie. Za filtracje mechaniczną odpowiada fryzelina. Dodatkowo wodę filtruje filtr z węglem który wymieniam średnio co miesiąc. Od czasu do czasu wspomagana drugim filtrem z Rową. Odpieniacz. No dla mnie to temat rzeka bo jak wiecie hobbystycznie wykonuję ... a z resztą wiecie Zbiornik wystartował na moim odpieniaczu BlackSkim200 na 2 pompach PSK2500. Oczywiście po drodze trafiały do niego różne sprzęty, od mniejszych do większych, ale największy WhiteSkim250 stoi i czeka na swoją kolej Aktualnie w sumpie gości Ati PowerCone 250i Wybrałem taką metodę ponieważ od zawsze chciałem mieć system ULNS, aby móc obserwować jak reagują korale na poszczególne parametry i suplementy. Doszedłem do wniosku że tak zbudowany system pozwoli mi dojść do zadowalających efektów. Dodatkowo system od czasu do czasu jest wspierany bakteriami probiotycznymi wraz z pożywką. Karmienie, suplementacja Od startu zbiornika używam bogatej soli Aquaforest. Całą suplementację oparłem o Ballinga, dozowanego w równych ilościach zaopatrzonego w pełną gamę komponentów tej samej firmy. Ilość poszczególnych komponentów dobierałem sam, metodą prób i błędów aby samemu dojść co ile i czego potrzeba mojemu systemowi. Karmię dość dużo. Wykorzystuję do tego mrożonki (plankton czerwony, zielony itp) a także pokarmy w proszku typu CoralFood. To wszystko wspomagam aminokwasami AF i preparatem CoralB. Wodę podmieniam co tydzień w ilości ok. 10%. W moim zagonionym trybie życia nauczyłem się tej systematyczności. Robiłem różne testy z podmianami, co 2 tygodnie większą ilość, mniejszą ilość ale cotygodniowe podmiany u mnie się najlepiej sprawdziły i tego się trzymam. Patametry Zasolenie: 1,026 KH: 6,5 Ca:420-440 Mg: 1350-1400 NO3: złamane 2,5 PO4: 0.00 Temp: 24 - 27C Koralowce i zwierzęta W przewadze korale sps. Acropory - różne odmiany Montipory - różne odmiany Pocillopora Stylophora – różne odmiany Seriatopora Hystrix Millepora Pavona Caulastrea – różne odmiany Ricordea Euphyllia - różne odmiany Cyphastrea Decadia i parę innych Zoanthusy różnej maści 2 quadricolory, zielony i czerwony 2 rozgwiazy piaskowe Wszystkie korale trafiły do akwarium jako kilkucentymetrowe szczepki Ryby Paracanthurus hepatus Acanthurus Leucosternon Chromis Virdis Amphiprion Ocellaris Zebrasoma Flavescens Zebrasoma Scopas Valenciennea Puellaris Labroides Dimidiatus Acreichthys Tomentosus Zakończenie Akwarium cały czas się rozwija i mam nadzieję, że po kolejnych miesiącach korale będą wyglądały jeszcze piękniej. Myślę że nadal będę podążał obraną drogą, do uzyskania jeszcze lepszych efektów. Oczywiście nie obyło się bez większych i mniejszych wpadek. Ostatnia z większych to wpadka z piaskiem ATI, ale już zbiornik prawie wyszedł z tego więc zapominam o sprawie. Co nas nie zabije to nas wzmocni. Podsumowując chciałbym jeszcze raz podziękować wszystkim za wyróżnienie. Osobne podziękowania dla mana z Tarnowa i Damiana, za godziny wiszenia na telefonie telekonferencje i korygowanie baniaków na odległość, upojne spotkania i pogaduchy o morszczyźnie. Dziękuję i pozdrawiam Sebastian Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MR_CUBE Zgłoś Napisano 4 Maja 2013 gratki a akwarium bajka pozdrawiam Arian. Tel.608-353-030, Gadulec 32936596 Moje 30l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 4 Maja 2013 Cała historia baniaka, więcej zdjęć - oczywiście w wątku Sebastiana. http://nano-reef.pl/topic/42479-670l-moje-urwisko-krakowskie-gruzowisko/ Gratulacje Sebastian! Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 5 Maja 2013 Gratuluję LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 5 Maja 2013 Gratulacje:) Widok na żywo - nie do zapomnienia:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 5 Maja 2013 To już 8 miesięcy minęło ? :clap: :clap: :clap: :clap: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Carolin Zgłoś Napisano 5 Maja 2013 cudne, gratulacje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 5 Maja 2013 Oj tam oj tam...skromniutko :p 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sewer Zgłoś Napisano 5 Maja 2013 Super! Szerokość zbiorniczka robi wrażenie. Bardzo ładnie rozłożone kolory. Gratulacje ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelkielce Zgłoś Napisano 5 Maja 2013 jak dla mnie bajka gratuluje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irax Zgłoś Napisano 5 Maja 2013 ładnie kolorowo super Pozdrawiam. Irek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
s_panter Zgłoś Napisano 5 Maja 2013 Piękne. Jak z bajki. Gratulacje!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kmirko Zgłoś Napisano 5 Maja 2013 To akwarium ma swój rok, byłem, widziałem. Gratuluję. *Moja Rafka 200 l* (zlikwidowana z końcem 2016) 100x40x50, Sump 40L, Pudełko przelewowe, Lampa HQI 2x150+2x39W T5, Odpieniacz Deltec MC500, Obieg Eheim 1260, Cyrkulacja 2x Koralia3 6400l/h, LR 34kg, LS 21kg Sprzedam wąż silikonowy 32 mm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Astis Zgłoś Napisano 5 Maja 2013 Piknie Bastek piknie Już Twoje poprzednie 250l robiło wrażenie - w tym projekcie masz przestrzeń nie ma co ukrywać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_s Zgłoś Napisano 5 Maja 2013 Widać serce włożone w baniak, gratulacje. PS. Żółtek jedzący z ręki - dla mnie bezcenny widok. Pozdrawiam, Adam. blog: www.solniczkawbaniaku.pl, fb: www.facebook.com/solniczkawbaniaku/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ninepm Zgłoś Napisano 5 Maja 2013 Gratulacje, na żywo wszystko wypada jeszcze lepiej niż na fotkach, dwa razy oglądałem i nie zauważyłem ukwiałów a tu czytam ,że aż dwa są. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 5 Maja 2013 Gratuluję - akwarium pierwsza klasa. PK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Snakecharner Zgłoś Napisano 5 Maja 2013 Pikne akwarium. ;-) Kiedy stawiasz większe :-P Wysłano z ST26i z użyciem Tapatalk 430 lit + 200 lit sump ,Oświetlenie kessil A360WE ,Tune Blue Mini Bubble King 160 (pompa eheim) ; AM OR 3500-obieg; :-) cyrkulacja x 50 Start 28.10.2012 600 lit + 200 lit sump; 2*39 T5 + 6x 80 T5; Mini Bubble King 160 (pompa eheim) ; AM OR 3500-obieg; 2*4500+1*5000+1x12000- cyrkulacja; Start 21.07.2009 Koniec 01.10.2011 Jeszcze wrócę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akvarius Zgłoś Napisano 5 Maja 2013 brawo Akwarium 150*65*60 ,sterowanie iks, reaktor vertex ,odpieniacz ,250 bk vertex,filtr vertex1,5 ,vertex filtr Biopallets XL, ,oświetlenie - 8*80w t5 ,cyrkulacja 2*6105,+multi7095, obieg BK 8500 http://nano-reef.pl/....-ceramiki/ ,http://nano-reef.pl/.., zapraszam po szczepki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaszpro Zgłoś Napisano 5 Maja 2013 Ty to masz rękę do zwierzaków Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho Zgłoś Napisano 5 Maja 2013 Gratulacje pzdr Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew Zgłoś Napisano 5 Maja 2013 gratulacje!!! Bardzo ładny baniaczek!!!! DTOTQ First Quarter of 2010 / zeovit.com 1200 litrów zobacz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysztof-Toruń Zgłoś Napisano 5 Maja 2013 Gratulacje 1200-sump250-2x250hqi,4x54t5-250kg LR,elektronika aquamedic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartq Zgłoś Napisano 5 Maja 2013 gratuluję! http:// Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nemezis Zgłoś Napisano 5 Maja 2013 (edytowane) Gratulacje Sebastian Edytowane 5 Maja 2013 przez Nemezis (wyświetl historię edycji) LPS-ZOA http://nano-reef.pl/...894-nano-rafka/ <> http://reefcentral.c...d.php?t=1639117 Schuran Jetskim-100,Aqua Medic Nanoprop 5000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach