Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam na imię Rafał i mieszkam w okolicach Torunia. Jest to moje pierwsze akwarium morskie, więc proszę o wyrozumiałość co do moich pytań. Proszę o pomoc w wyborze osprzętu.

- Posiadam akwarium, 70x70x55 ow x3 zrobione przez Przemka ( rewelacja) komin wewnętrzny,usadowiony na środku, 3 otwory, komin o pojemności 9,7l.

- Oświetlenie LED (Tomek)

- sump, proszę o projekt, max wymiary to 60x60x60 z komorą na odpieniacz.

- reszta osprzętu- proszę o poradę, interesuje mnie średniej, dobrej jakości ( cichy )

Akwarium będę odpalał jesienią na martwej skale, do tego czasu chcę wszystko kupić i spróbować zdobyć jak najwięcej wiedzy teoretycznej, a praktyczna pewnie dostarczy mi wiele emocji. Z góry dziękuję za pomoc Rafał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc, mam podobne wymairy akwa też od Przemka, moje akwa jest na mocno średnim sprzecie, zlane prawie 3miechy temu, budzet 10k juz przekroczony dawno temu :)

Odpieniacz wal do Staniego, deltec lub H&S na pewno u niego sie znajdzie.

Skałe polecam suchą

Cyrkulacja w takim wymiarze jest problematyczna, na pompkach o stałym przepływie zbyt wiele nie zdziałasz, koniecznie wavebox i tunze 6055 / vortech MP10-40 które będą dawały zróżnicowany strumień wody inaczej będą martwe strefy i ich następstwa, do tego dwie jvp102 i cyrkulacja załatwiona.

Obieg na NJ3000 starczy

Szafke zrób wysoką na 80cm wewnątrz, ja mam na 70 i żałuję

dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Coltrane, stelaż pod akwarium zrobiłem sobie 70x70x80 nóżki regulowane z 8, centów do tego jeszcze blat, hmmm żebym nie musiał sobie wtedy fotela podnosić do obserwacji szkła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, mam dokładnie takie wymiary ja Ty.

Cyrkulacja to masakra, bez waveboxa nie do ustawienia.

Jvp 102 jest za mocna i robiła straszną burzę... o piasku na miejscu można było zapomnieć. Teraz mam 2x tunze 6025 + koralia 1600 i jest ok ale i tak jeszcze falownik muszę kupić.

Sump zrób niższy bo pienidła nie wyjmiesz albo szafka będzie za wysoka - u mnie szafka 80 cm sump 55/45/45 i jest wystarczający.

I tak grzebiąc w akwarium muszę brać krzesło, bo inaczej pachy mokre, koszulka też....

A co do cen - zakładałem zmieścić się w 5k... a wyszło... coś koło 10.

Pozdrawiam.

Akwarium 85x70x60, sump 80x70x35, około 450l w obiegu, Światło: 250W HQI (ReefLux 12KK) + 2x24W T5, Odpieniacz: Reef Octopus ro-ps-2000int, Cyrkulacja: Tunze 6025, Jebao WP25, Obieg: NJ 3000, Miękkich mało / LPS / SPS, 25kg LS i 7kg LR ==> więcej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coltrane mam pytanko co do suchej skały,czy startowałeś na niej i ile kilogramów kupiłeś, bo nie mam orientacji objętościowej co do tej skały. Och te ceny ( cały czas próbuje sobie uzmysłowić czemu rzeczy które są tanie w produkcji mają kosmiczne ceny ) .

Cyrkulacja - hmm tu się nie spodziewałem niespodzianek, czyli do zabawy dochodzi kolejny tysiączek, powiedzcie mi czy może być sam wavebox np.Tunze Nano Wavebox 6206.000

Co do sumpa to podałem co mi może wejść na maxa do szafki,no i oczywiście w tym temacie będę czekał na opinie koleżanek i kolegów (prośba o rysunek).

Szafka- jestem w fazie zabudowy stelaża, więc tu pytanie- co byście zrobili, poprawili, robiąc jeszcze raz szafkę. Dzięki Rafał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupowalem sucha ale taka co ktos juz mial pol roku w akwa, nie mam pojecia ile wazyla. U siebie mam obecnie wavebox nano + vortech mp10 na long pulse+ 3xjvp101 na timerach 15min stoi 15min dmucha+ jvp102 non stop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Coltrane - to niezły wir musisz mieć... jak sobie radzi to wavebox nano? Chciałem to kupić ale nie wiem jak on się zachowa w kostce.

Rozważam też vortech ale mp10 chyba nie będzie trzymał, bo szyba 10 a on wg producenta max 9,5 a mp40 trochę drogo.

Akwarium 85x70x60, sump 80x70x35, około 450l w obiegu, Światło: 250W HQI (ReefLux 12KK) + 2x24W T5, Odpieniacz: Reef Octopus ro-ps-2000int, Cyrkulacja: Tunze 6025, Jebao WP25, Obieg: NJ 3000, Miękkich mało / LPS / SPS, 25kg LS i 7kg LR ==> więcej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do sumpa - to pewnie nikt Ci gotowego nie poda. Za mało podałeś danych... tak z doświadczenia mogę napisać jak to ja policzyłem.

Najpierw musisz wiedzieć jaki chcesz odpieniacz - żeby policzyć dla niego komorę, ważna jest wysokość przegrody. Wiedzieć ile potrzebuje pompa obiegowa żeby była cała zanurzona w wodzie. Do tego dodajesz objętość komina + objętość z tafli nad grzebieniem + jakiś zapas, bo w rurach też jest jakaś woda i przekładasz to na litraż sumpa. W kostce ciężko jest zrobić sumpa, bo musi być w kwadracie.

Ja mam coś takiego http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/04121d147cc0966d.html tyle że spływ wyciąłem bo był bezużyteczny, wysokość zrobiłem 45cm. Wysokość przegrody dla odpieniacza u mnie 27cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Coltrane - to niezły wir musisz mieć... jak sobie radzi to wavebox nano? Chciałem to kupić ale nie wiem jak on się zachowa w kostce.

Rozważam też vortech ale mp10 chyba nie będzie trzymał, bo szyba 10 a on wg producenta max 9,5 a mp40 trochę drogo.

wIru nie ma, no moze przy dnie, ale od tego czasu piasek mam biały jak w katalogu i glon schodzi ze skały coraz bardziej. Wavebox nano buja na jakies 3-4cm, Vortech sie trzyma na szybie 10mm i fajnie dmucha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcę kupić pompę obiegową, ale widzę, że będę musiał jeszcze trochę poczekać na wasze opinie. Chwilowo koledzy proponują NJ 3000.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A odpieniacz jaki proponujecie ( interesuje mnie używany )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dleczego miałby sobie nie poradzić nie mając wavebox? nie zauważyłem nic niepokojącego w mojej kostce (lekko mniejsza) a gdy jeszcze istniała waveboxa w sprzedaży nie było... były 2 pompy Marea i smigało kilka lat. zdjęcia w galerii...

120x50x50.Odpieniacz EVO3000,RW8,Eheim StreamOn 4000plus,Pacific Sun Metis Hyperion S2 2x75W,Tunze 3163,3162.23kgLS,25kg skaly.LPSy i miekkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie że da radę bez waveboxa ale zapewne byłby pomocny. U mnie śmigają 3 pompy tyle, że trzeba co jakiś czas zmieniać ustawienie a to jest upierdliwe. Posta pisałem pod wpływem emocji ;-) po kolejnej walce z ustawieniem cyrkulacji... i znów mam jakieś martwe strefy...

Pompa NJ 3000 spokojnie wystarczy, u mnie taka śmiga i jest ok. Na początku - przez pierwsze 2 tygodnie chodziła jak traktor, później się dotarła i jest cichutka. Wcześniej miałem jakąś 2000l i była za słaba.

Odpieniacz - pogadaj ze Stanim - na pewno coś fajnego znajdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze jedno pytanie, jakiej mocy ledy będą optymalne na mój zbiornik, 70x70x55.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym dał 250W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coltrane mam pytanko co do suchej skały,czy startowałeś na niej i ile kilogramów kupiłeś, bo nie mam orientacji objętościowej co do tej skały.

Kupując skałe przygotuj kawałek kartonu czy foli o wielkości dna akwa i ułóż sobie prowizorycznie konstrukcje w sklepie, na wagę ciężko powiedzieć ile wejdzie bo jedne kawałki leciutkie a inne ciężkie.

xxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W myśl zadady że " łatwiej kijek obcinkować niż go potemn pogrubasić" nie za ostro. Ja by co lepiej mieć 20% zapasu niz 5% braków ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, lampę kupiłem - Black Python CRP 160W Master, teraz chcę sobie zamówić pompę obiegową NJ, ale tu moje pytanie, koledzy proponują nj3000, tylko zastanawiam się nad nj4500, czytałem, że ma lepszą kulturę pracy i tu prośba o doradzenie czy kupić nj3000, czy mocniejszą nj4500. Rafał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te pompy zaczynaja cieszyc sie zainteresowaniem, podobno aquaforest je sprzedaje pod swoją marką

http://www.akwarystyczny24.pl/aqua-nova-ncm-6500-energooszczedna-pompa-do-oczka-wodnego-p-3318.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem wstawić parę fotek ale poleciały gdzie indziej, więc sorki muszę to ogarnąć, a przy okazji ponawiam pytanie w sprawie pompy, pozdrawiam Rafał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak, cena tej pompy jest bardzo kusząca i sam się nad nią poważnie zastanawiałem ale ze względu na brak opinii i doświadczeń kolegów z forum zrezygnowałem. Ale jeśli chcesz ją wypróbować i martwisz się za dużą mocą to to nie przeszkadza, zawsze można założyć lock-line i mieć dodatkową cyrkulację albo zrobić bay-pas na filtr przepływowy . Pytanie czy potrzebujesz aż tak mocnej pompy ? Pompę powinno się dobierać pod odpieniacz - po co pompa ma mielić 6500l/h (co prawda będzie pewnie miała spadek mocy przez wysokość do 4500 - 5000l/h ale zawsze ) skoro odpieniacz będzie miał wydajność pewnie między 1000-2000l/h.

Według mnie do twojego litrażu i wysokości akwa+stelaż (135cm) powinna wystarczyć NJ3000 .

Jest : 148l z panelem na miękko Powrót w nieznane

Było : 432l + 180l sump     Mój dziennik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.