Lamek Zgłoś Napisano 20 Maja 2013 Witam Chciałbym oświetlić 20l kostkę lampką DI z ledów cree, jak myślicie ile i jakich diód użyć? Myślałem żeby dać ze dwie niebieskie, jedną biała, i jedną czerwoną? Dobrze będzie? czy może zamiast czerwonej dać np. jakąś inna np ciepło białą? W kostce będą jakieś miękaski Poproszę o jakieś sugestię, a może gra nie warta świeczki? Pozdrawiam Marek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cYg Zgłoś Napisano 20 Maja 2013 Warta, warta. Czerwonej nie dawaj bo ona jest bardzo mocna i zdominuje Ci barwę. Zamierzasz łączyć te diody w jednym czy dwóch łańcuchach. Ja bym zrobił w jednym tylko wtedy masz driver na max 900mA bo to jest max do RB. Dałbym 4xRB i 2xCW. Jak zastosujesz driver z wyjściem PWM to zawsze możesz podłączyć pokrętło z regulacją mocy całości. Zrobienie dwóch łańcuchów dla osobnych kolorów z zastosowaniem regulacji pozwoli CI lepiej dobrać barwę Cytuj Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013 Jelenia Bay vol.2 90x50x45 OW Sump 65x32x37 80L Odpieniacz Reef Octopus 1000int Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W Obieg: Tunze Silence 1073.020 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość tuptus Zgłoś Napisano 21 Maja 2013 2xRB 2xB 1xCW 1xOW Wszystko podpiac po zasilacz stalopradowy 750mA i bedzie banglac. Do bolu prosto i skutecznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wrsdz Zgłoś Napisano 21 Maja 2013 2xRB 2xB 1xCW 1xOW Wszystko podpiac po zasilacz stalopradowy 750mA i bedzie banglac. Do bolu prosto i skutecznie. czesc , widze ze sie orientujecie Panowie w temacie. mam pytanie korzystajac z okazji , jaki moze byc koszt plus minus tego przedsiewziecia ? poniewaz mysle o czyms takim do mojego CUba 60l. pozdrawiam Cytuj 160 litrow OW Cube, T5 , RW 4/ Koralia, DYI Skimmer, NJ2300 na obiegu, Ebtech, glownie SPS , zbiornik oparty na metodzie DSR !!! "Metoda DSR jako suplementacja mikroelementow " artykul kolegi Jacka (PL wersja) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek2 Zgłoś Napisano 21 Maja 2013 Mogę się tylko wypowiedzieć jeżeli chodzi o wyroby z Chin. 10 szt diod to 25 zł zasilacz stałopradowy to w zależności od mocy 30-45zł Do tego radiator i jakiś wentylator z zasilaczem i czujnikiem temperatury. Czyli potrzeba 20 diod 50zł dałbym 2 zasilacze 84zł wentylator + zasilacz + czujnik (allegro) radiator sprawdź w filmie piekarz Jakaś obudowa Może sterownik czasowy (dałbym 2 szt. dla każdej lini 10 diod) w castoramie ostatnio kupiłem po 9,99zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cYg Zgłoś Napisano 21 Maja 2013 Waldek2, jak się ma zakup komputera do pokretla za 30zl ? Ja wychodze z założenia że jak coś już robić to porządnie. Stosując ledy o których piszesz nie będzie miał sprawdzonego oświetlenia tylko LEDy po kosztach. Ja bym zrobił tak jak pisałem chociaż opcja bez drivera ale z zasilaczem stalopradowym jest też bardzo dobra i tańsza. Kwestia doboru diod do odpowiedniej barwy. Ja wolę niebieską więc proponuje 2:1. Nie podoba mi się wogóle kolor diod niebieskich więc zastosowalbym tYlko RB i CW. pisane z telefonu Cytuj Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013 Jelenia Bay vol.2 90x50x45 OW Sump 65x32x37 80L Odpieniacz Reef Octopus 1000int Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W Obieg: Tunze Silence 1073.020 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek2 Zgłoś Napisano 21 Maja 2013 Na pewno jest tak, że każdy z nas ma jakieś własne przemyślenia. Wynikają one w dużej mierze z naszych doświadczeń. Za oświetlenie led zabrałem się całkiem przypadkiem. Czytałem o wspaniałych projektach naszych kolegów. Wszystko było tam piękne i pełne pozazdroszczenia jednak dla mnie zdecydowanie za drogie. Jednak kolejna wymiana świetlówek mi się nie uśmiechała. Ponieważ od lat korzystałem z ebaya choć w innej dziedzinie zacząłem szukać i znalazłem zupełnie inną drogę. Zamiast driverów, zasilaczy mam taniutkie zasilacze stałoprądowe do których podłączam diody i to wszystko. Kupując diody po 2,5zł jest dla mnie bez problemu wymiana diody na inny kolor. Dodanie kolejnej diody lub usunięcie kilku też nie jest problemem więc eliminuje to konieczność używania driverów z PWM. Pierwsza moja lampka to 3 paski led po 6szt z trzema zasilaczami włączanymi 3 timerami. Praktycznie tylko diody niebieskie odrobinę podmieniłem reszta od początku jakoś zagrała. Mnie się światło podoba. Piszesz ..."Stosując ledy o których piszesz nie będzie miał sprawdzonego oświetlenia tylko LEDy po kosztach."... No jestem ciekaw kto ma sprawdzone oświetlenie led. Testów raczej nie ma jedyne własne obserwacje. Te również posiadam. Nagle w parę tygodni korale zaczęły inaczej funkcjonować większe przyrosty itp. Czyli nie tylko mi się podoba światełko ale również zwierzaki są zadowolone. Masz rację bawię się w oświetlenie po kosztach. Jak kiedyś zdobędę kasę to kupię wspaniałą lampę za kilka tysięcy lub zwrócę się do naszych kolegów o jakieś ich cacko. Na pewno chciałbym mieć wszystko z najwyższej półki ale brak na to kasy, a póki co świeczką też nie świecę koralom. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 21 Maja 2013 cYg kolego nie gniewaj się, ale to przerost formy nad treścią. Jeszcze sterownik wschód zachód plus zachmurzenie i burze. Będzie ekstra oświetlenie za paręset złotych do baniaczka 20 litrowego z dwoma koralami i może krewetką. Gdzie jest sens? Zależy, co, kto oczekuje. Ja na przykład, wiem że za jakiś czas będę stawiał taki baniaczek (30x30x30), będzie w miarę możliwości hi-tec - czyli oświetlenie wg. powyższego, plus sterowanie cyrkulacją, oraz automatyczna suplementacja. A dlaczego ? A dlaczego nie ? Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 21 Maja 2013 Propozycja kolegi Tuptusia będzie moze z 30 zł droższa od żółtych wynalazków promowanych przez waldka. Tylko będzie świeciła 5 razy mocniej. Chyba liczyć każdy umie, chociaż wyglada na to że nie... Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hernio Zgłoś Napisano 21 Maja 2013 Można wiedzieć komu się nudzi i kasuje posty ? Mnie się nudzi. Będziesz pisał na temat, posty zostaną mintaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lamek Zgłoś Napisano 21 Maja 2013 (edytowane) Witam Heh, widzę że jest burza mózgów i dobrze, fajnie że jest takie zainteresowanie moją pierdółką dzięki za sugestie, powiem jeszcze że ma być prosto i tanio (no może bez przesady) ale jednak lampka ma działć na zasadzie włącz- wyłącz więc bez zbędnych wydaje mi się bajerów. Teraz troszkę już wiem, więc pozostaje znaleźć trochę czasu i zamówić ledy i zabrać się do roboty... PS. Przychylam się do propozycji "tuptusia" czyli do bólu prosto i skutecznie Pozdrawiam Marek Ps2 "cYg" jesli chodzi o czerwoną diodę to tak myślałem, i zamierzam połączyć je w jednym łańcuszku Edytowane 21 Maja 2013 przez Lamek (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość tuptus Zgłoś Napisano 22 Maja 2013 Jak chcesz urozmaicić widmo lampki do zastosuj 2xRB, 2xB i 2xXML color będziesz miał wtedy komplet barw a jak któregoś dnia zechcesz coś pokombinować to dołożysz sterownik RGB i droga wolna jeśli chodzi o odcień światła w zbiorniku. Gdy zastosujesz jedną czerwoną diodę na 5-6 pozostałych możesz mieć różowe akwarium, popatrz ile takich diodek jest w dużych lampach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach