Skocz do zawartości
kiflu

cookies

Rekomendowane odpowiedzi

Czy musi być tak, że po zalogowaniu i raz kliknięciu "polityki prywatności" za każdym razem logując się muszę znów to odhaczać ?

Edytowane przez kiflu (wyświetl historię edycji)

"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz

Nowe 730L

Stare 470L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja na kompie właśnie, jest to dla mnie denerwujące - nie tylko na naszym forum...

"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz

Nowe 730L

Stare 470L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

włącz zapisywanie ciastek w przeglądarce

Akwarium nr 1: 120/60/55 

Akwarium nr 2: 90/50/50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a no właśnie, że nie chcę włączyć i chyba wychodzi na to, że jak chcesz mieć spokój, to należy mieć włączone co trochę mija się z polityką prywatności

Nowe 730L

Stare 470L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to nie ma wyjścia nie zapiszesz to będzie sprawdzać przy każdym wejściu czy masz włączone zapisywane ciastek + czy zaakceptowałeś politykę prywatności Nano-reef.

Akwarium nr 1: 120/60/55 

Akwarium nr 2: 90/50/50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bartek, ale jak się zalogowałem na forum i raz klikłem to po grzyba znów mnie o to pyta przy następnym logowaniu ?

Nowe 730L

Stare 470L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie na tym polega polityka prywatności - ponieważ forum używa ciastek do przechowywania informacji o danych do logowania(m.in) na Twoim komputerze i ma do tego dostęp - jesteś o tym informowany.

Jeśli nie włączysz ciastek w przeglądarce - to za każdym razem będzie Cię traktował że jesteś "nowy" - bo skąd ma wiedzieć że nie jesteś?(może korzystasz z innego komputera i z niego się logujesz?) Ciastka są przypisane do komputera nie do usera..

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to samo odpisał, gościu, który instalował tą aplikację:

Działa to w ten sposób, że jak raz klikniemy to zapisuje się cookies z informacją, że już to odhaczyliśmy i nie pojawia się to więcej razy. Jeśli jednak, ktoś ma wyłączone zapamiętywanie cookies w przeglądarce to dość ironicznie, ale wtedy będzie mu się to pokazywać za każdym razem bo przeglądarka nie wie, że ten użytkownik tu już był, bo tą informację czerpie właśnie z cookies. Czyli, żeby nie była każdorazowo pokazywana ta informacja, musi być włączone cookies w przeglądarce. Jeśli użytkownik ma włączone cookies i pomimo to, wciąż to się pojawia ta informacja można dopytać z jakiej przeglądarki korzysta i będę na niej testował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba było go pytać? :) Nie miałaś bliżej? ;-)

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehehe :) Irminko ja Ci tego nie napisałem :p:)

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ejjjj... przynajmniej potwierdzone w dwóch niezależnych źródłach :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że kliknąłeś przycisk zapisywane jest w cookies tak więc przy wyłączeniu tego mechanizmu strona szuka ciasteczka a że go nie znajduje to sądzi, że tu jeszcze nie byłeś i nie kliknąłeś. Administratorzy strony nie mają obowiązku zapewniać innych form działania stron dla tych którzy ciasteczek nie akceptują. Co więcej często w regulaminach umieszcza się zwrot, że wyłączenie obsługi ciasteczek może powodować niepożądane działanie serwisów. I to jest właśnie przykład takiego działania.

Jednym ze sposobów zrobienia dobrze wszystkim :) byłoby zapisywanie do bazy, że ktoś kliknął przycisk. Wtedy bez względu na przeglądarkę i miejsca z którego się logujemy klikalibyśmy go tylko raz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.