myszek8 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2013 Witam. Czy to jet to co myślę? Kiepska jakość bo z telefonu i ciężko z bliska ostrość złapać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArT Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2013 80% to apitasia Cytuj https://www.facebook...reaLordhowensis Kupię szczepki Acanthastrea Lordhorwensis Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
myszek8 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2013 (edytowane) Dostałem to na skałce z euphylią ze sklepu i jak zobaczyłem że po skałce coś łazi to aut do pojemnika. Od góry wygląda jak wężowidło ale ma nóżkę na której sobie stoi. Edytowane 7 Czerwca 2013 przez myszek8 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SoQł Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2013 (edytowane) Niestety stawiam na tak, ale nie jest taka straszna i nie ma co się załamywać, poczytaj forum na temat zwalczania, troszkę powalczysz i zapomnisz o tym incydencie Łazi? rozwiń myśl proszę. Edytowane 7 Czerwca 2013 przez SoQł (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
myszek8 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2013 Na skałce od razu to zobaczyłem i wyjąłem pincetą a w pojemniku tylko się postawiła na nogę i tak sobie stoi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
myszek8 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2013 jest malutka, mordkę ma ze 2mm i chyba tylko jedna szt. była (mam nadzieję) jak to aptasia:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SoQł Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2013 No to bez większej walki się obejdzie myślę że się nie rozsiała ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
myszek8 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2013 Obserwuję skałkę ale nie widzę żeby coś jeszcze po niej łaziło. Ale miałem stracha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
myszek8 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2013 A z tą co zrobić. Jakieś eksperymenty tak dla wiedzy na przyszłość czy w kibel i po sprawie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shoei Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2013 W kibel i po sprawie. Jak ci wyskoczy więcej będziesz miał szansę na kreatywność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k_bad Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2013 Po skale łaziło? I pęsetom normalnie ściągnąłeś? Pierwsze słyszę o takiej aptasi Cytuj Akwarium 80x50x50h czyli 200l, Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W. Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand, Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy. Chwilowa likwidacja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nubek Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2013 powinna być przyczepiona i się zwinąć przy podejsciu z penseta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
myszek8 Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2013 Może trochę się polipy schowały ale odkleiła się bez problemy. Była przyssana tak jak ślimak dlatego się zastanawiam czy to aptasia czy jednak coś innego. Jak mi się uda to zrobię lepsze fotki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MojeSumienie Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2013 a może by tak kolega poczytał trochę? http://nano-reef.pl/topic/57331-czy-to-jest-aiptasia-tak-to-jest-aiptasia/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
myszek8 Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2013 Widziałem ten post po tym jak swój napisałem i dzięki za zainteresowanie. Ale dziwi mnie to jak się to zachowuje. Wygląda jak aptasia ale nie do końca. Pytam bo Wy w 99% macie większe doświadczenie i zawsze co dwie opinie to nie jedna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2013 Zrób dobre foto to będzie łatwiej. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
myszek8 Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2013 I tu jest problem. Telefonem są kiepskie ale są, mam lustro Pentax K20 i za cholerę nie chce mi ostrości złapać a teraz to przez moją drugą połowę to "to" w wiaderku jest i trudno będzie to namierzyć. Jak coś to będę robił fotki i coś mi się wydaje, że są jeszcze mniejsze na tej skałce co tamto było i to mnie martwi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2013 Spokojnie, bez przesady... To jest aiptasia tylko taka "nanoaiptasia". Jak będziesz miał taką 1 - 2 cm to będziesz się "przejmował". Aiptasie "łażą" tak jak wszystkie ukwiały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patyk_Z Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2013 nie ma chyba sposobu, by się od nich uwolnić, potrzeba jakiegoś naturalnego wroga, który będzie kontrolował populacje, każdy kiedyś przyniesie jakąś różyczkę do akwarium czy to na skale, czy na szczepkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
myszek8 Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2013 Nowa fotka z wiaderka wykadrowana i powiększona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2013 Myszek - tak to jest aiptasia na 1000%. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
myszek8 Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2013 (edytowane) Dzięki. Fajnie że poza akwarium ale pewnie nie była jedyna. Ty to wiesz od razu a ja muszę się pytać. Obrazki z forum albo z google to nie to samo co na żywo to zobaczyć i tego doświadczyć. Więc nic dziwnego że ja "młody posolony" się pytam bo moja wiedza praktyczna (mimo teorii sporej) jest znikoma i jak wszędzie powtarzacie,że każdy baniak jest inny to i aiptasia też też może być inna. Edytowane 9 Czerwca 2013 przez myszek8 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alghar37 Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2013 To jest aiptasia ,chyba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacektrx Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2013 też miałem ostatnio aiptasie i to całkiem dorodną, na szczęście była w takim miejscu że wylądowała z kawałkiem skały na zewnątrz i już po problemie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach