Skocz do zawartości
felek

Jak przygotować suchą skałę

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Jestem w trakcie zakładania i kompletowania akwarium. Mam zamiar postawić je w większości na suchej skale. I tu jest moje pytanie, jak przygotować skałę przed włożeniem do akwa? Jako że szkło będzie dopiero pod koniec lipca chciałbym już coś zrobić z tą skałą. Gdzieś czytałem o tym że można wrzucić skałę do beczki dodać trochę żywej, jakiegoś brudnego piasku , zalać słoną wodą i podłączyć cyrkulację. Czy takie coś się stosuje? Czy w beczce potrzebny jest też odpieniacz ? Rozumiem że nie ma być tam światła. Czy lać tam jakieś bakterię ? Proszę jakby ktoś mógł się na ten temat wypowiedzieć, bo taki proces na pewno przyspieszyłby dojrzewanie zbiornika.

Jest : 148l z panelem na miękko Powrót w nieznane

Było : 432l + 180l sump     Mój dziennik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie dzialanie moze rzeczywiscie przyspieszyc dojrzewanie, ale w zasadzie powinno byc tak zrobione, jakby akcja dziala sie w akwarium.

Tzn: jesli do tej beczki wrzucisz tez zywa skale i "zycie" na niej mialoby przezyc, to powinno byc oswietlenie. Zywej skaly nie uklada sie raz jedna, raz druga strona do swiatla.

Gdyby zrezygnowac z oswietlenia, to w ciemnej beczce, "zycie" uzaleznione od swiatla i porastajace powierzchnie skaly padnie.

Zreszta, nawet przy oswietleniu czesc padnie. W zwiazku z tym, potrzebne jest odpienianie, podmiany wody itp. Chyba nie warto az tak sie bawic tym bardziej, ze dojrzewania w docelowym zbiorniku sie nie ominie (moze troche zlagodzi).

Moze warto pomyslec o zalaniu suchej skaly woda ze starego akwarium i jedynie dodanie troche bakterii ? Wtedy trzeba tam wstawic pompe cyrkulacyjna i napowietrzacz, a jesli ta sucha byla kiedys zywa i ma widoczne zabrudzenia, to i odpieniacz.

Chyba jednak dalbym sobie z tym wszystkim spokoj.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

faktycznie jak Stani pisze ja na Twoim miejscu taką suchą skałę 2 tygodnie przed zalaniem akwa moczył bym w RO codziennie zmieniając wodę

New project 75×60×60

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tak mówicie to dam sobie z tym spokój. Ale samą suchą skałę wrzucę do beczki, z bakteriami, napowietrzaczem i cyrkulacją.

Stani- przez te zabrudzenia to co masz na myśli ? I wtedy bakterie np. BioDigest lać co te 2 tygodnie tak, czy tylko raz ? A ile ta skała mogłaby się tak ,,kisić''

Edytowane przez felek99 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim dzienniku (link w stopce) możesz przeczytać moją historię stawiania obu systemów na suchej skale

pozdrawiam

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daruj sobie bakterie po prostu mocz w RO i codziennie zmieniaj wodę aby skała oddała to co wchłonęła

New project 75×60×60

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale co Was tak na to RO wzięło :) ? Jeśli skała jest czysta, bez martwej organiki to polecam ją oczyścić z ewentualnego kurzu, drobin i zalewać wodą z podmiany (żeby jej było choć 10 %) i wtedy zaczyna się start, który potrwa w zalezności od skały i oczywiście "pomyślunku" morszczaka.

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poniuchaj dobrze czy nie była uśmiercana na siłę (będzie czuć chlorem). Ja taką trafiłem, ale moczenie przez kilka tygodni z cyrkulacją a później odpieniaczem wyczyściło ją w zupełności.

Tak jak Stani napisał - dojrzewania i tak nie unikniesz.

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak Stani napisał - dojrzewania i tak nie unikniesz.

To wiem tylko myślałem właśnie żeby je trochę przyspieszyć właśnie tym moczeniem w beczce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak chcesz przyspieszyć to ładuj skałę w baniak, zalewaj solanką, daj światło, wprowadź podstawowe zycie (wężowidła, zooplankton) i niech się ożywia. Sprawdzaj co jakiś czas parametry wody i do przodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoją suchą namoczyłam 1-2 godziny i do baniaka. Zalałam akwarium, bakterie dodałam. "Życie" pojawiło się wraz ze szczepkami - różne robaczki, itp. Teraz jakbym jeszcze raz miałam zakładać, to jedynie kupiłabym na sam początek jeden większy kawałek żywej skały.

Edytowane przez Agnieszka S (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak też zrobię jak mówicie :) . Dzięki za pomoc . Tylko potrzebuję jeszcze ze 30 -40 kg skały, na razie mam jedynie 20 kg . Może ktoś z mojej okolicy chciałby się pozbyć niepotrzebnej skały ?

Edytowane przez felek99 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.