nanorafa Zgłoś Napisano 2 Listopada 2014 (edytowane) Uff, obiecany kod z drobnym poślizgiem . Pięć kanałów + sterowanie przełącznikiem (albo innym cosiem On/Off) na pinie nr 13 na zasadzie: kiedy światło jest włączone, na pinie nr 13 mamy stan wysoki. Ja to zastosowałem do włączania światła nad refugium oraz odłączania na noc zasilaczy (wywaliłem dzięki temu jeden zegar z szafki, który nieustannie się rozregulowywał). Niestety jest komplikacja, nie wystarczy nasadzić "shielda LCD" na ardunio, trzeba poprzekładać "kabelki" żeby odpowiednio podłączyć to LCD. // LiquidCrystal lcd(8, 9, 4, 5, 6, 7); <- tak LCD był podłaczony w poprzedniej wersji LiquidCrystal lcd(8, 12, 4, 2, 6, 7); <- teraz trzeba to podłaczyć w ten sposób. Jak widać pierwszy pin LCD pozostaje jak był w pinie 8 arduino. Drugi pin LCD trzeba przełożyć z 9 na 12 , oraz czwarty z 5 na 2. Uwaga przy "nasadzaniu" LCD na arduino podłączaliśmy się też do pinu nr 10 (przez który można było sterować jasnością LCD), teraz trzeba zadbać o to, aby pozostał on niepodłączony do LCD, ponieważ będzie wykorzystywany jako z kanał PWM. Zastosowanie wyświetlacza 2x16 zemściło się okrutnie, jest po prostu za mały. Zegar pokazuje już tylko godziny i minuty (w sumie wystarczy) a sposób wyświetlania aktualnej mocy kanałów przypomina strukturę najgęstszego upakowania, ale coś jeszcze widać... Ogólnie sterownik z poprzednią wersją softu chodził bez przerwy od lata 2013, tak więc rozwiązanie wydaje się być stabilne . Bierzcie i nie używajcie komercyjnie;) Edit Załącznik jest zip-em ale to rar tak na prawdę aqualight_02NOV14.zip Edytowane 2 Listopada 2014 przez nanorafa (wyświetl historię edycji) Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marksman Zgłoś Napisano 2 Listopada 2014 (edytowane) Mam pytanko czy nowy soft można zaadaptować pod większy wyświetlacz np. 4x40 czy 4x20? Edytowane 2 Listopada 2014 przez marksman (wyświetl historię edycji) Cytuj 400L w obiegu, Schuran 150 , 5 L siporax, lampa T5/led DIY . Zeovit Start 01.07.2014 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 2 Listopada 2014 Myślę że tak . Trzeba by zadbać o właściwe podłączenie shielda lcd, prawidłową obsługę klawiszy, i na końcu wyświetlanie. W sumie nie jest tego dużo, ale jeśli to tylko w celach estetycznych to moim zadniem szkoda wysiłku na obecnym etapie. Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marksman Zgłoś Napisano 2 Listopada 2014 (edytowane) A klon arduino mega 2560 r3 nadaje się? Ma 15 wyjść pwm, można by było nieźle rozbudować sterownik Edytowane 2 Listopada 2014 przez marksman (wyświetl historię edycji) Cytuj 400L w obiegu, Schuran 150 , 5 L siporax, lampa T5/led DIY . Zeovit Start 01.07.2014 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 2 Listopada 2014 I to jest kolejna rzecz, którą należało zrobić czyli zastosować arduino mega . Myślę że nada się, i program powinien się (w końcu ) uruchomić. Co więcej na Mega w łatwy sposób można zwiększyć rozdzielczość PWM uzyskując większą płynność ściemniania/rozjaśniania. Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marksman Zgłoś Napisano 2 Listopada 2014 No to zamawiamy i będziem walczyć tworzone na antku Cytuj 400L w obiegu, Schuran 150 , 5 L siporax, lampa T5/led DIY . Zeovit Start 01.07.2014 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 2 Listopada 2014 A da się to zrobic na 3 kanały PWM i 2 on/off przez przekaznik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 2 Listopada 2014 Dwa kanały tak trzeba skonfigurować (w sensie czasy załączania i ściemniania) żeby robiły za ON/Off - opisywałem to wyżej i chyba ktoś już stosuje to rozwiązanie. Tak więc nic nie trzeba przerabiać w kodzie Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zoolotex Zgłoś Napisano 2 Listopada 2014 to może z grubej rury klon ARDUINO MEGA2560 + LCD 3.5'' SHIELD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marksman Zgłoś Napisano 2 Listopada 2014 Też się nad nim zastanawiałem, ale kto pomoże przerobić program? tworzone na antku Cytuj 400L w obiegu, Schuran 150 , 5 L siporax, lampa T5/led DIY . Zeovit Start 01.07.2014 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zoolotex Zgłoś Napisano 2 Listopada 2014 może cezary się zmobilizuje byłby niezły wypas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 2 Listopada 2014 Aa,faktycznie. Zastosować do tego zestaw 2 przekazników? Mam takowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marksman Zgłoś Napisano 2 Listopada 2014 Ja tam będę zamawiał pod koniec przyszłego tygodnia to mogę w ramach testowania zamówić i ten tworzone na antku Cytuj 400L w obiegu, Schuran 150 , 5 L siporax, lampa T5/led DIY . Zeovit Start 01.07.2014 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tczrasz Zgłoś Napisano 2 Listopada 2014 (edytowane) Dzięki autorowi postu mam uruchomiony sterownik na arduino Mega . Trzy kanały led i cztery przekaźniki + czujnik temperatury Projekt adoptowany jest do akwarium roślinnego , ledy białe , czerwone i niebeskie a kanały chłodzenie led, nawozy, co2 i wyłącznik zasiania. Myślę że autor kodu nie pogniewa się jak umieszczę modyfikację Edytowane 2 Listopada 2014 przez tczrasz (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 2 Listopada 2014 (edytowane) OCZYWIŚCIE ŻE NIE POGNIEWA SIĘ . Dawaj. No nareszcie idzie to we właściwym kierunku . Edit Myślę, że może celowe byłoby dodanie na początku ustawień kanału czegoś w rodzaju "flagi" On/OF, po ustawieniu której na "Tak", kanał działałby tylko w trybie On/Off i wystarczyłoby wówczas wprowadzić tylko godziny załączenia i wyłączenia - taka duperela by oszczędzić sobie klikania... Edytowane 2 Listopada 2014 przez nanorafa (wyświetl historię edycji) Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tczrasz Zgłoś Napisano 2 Listopada 2014 (edytowane) OCZYWIŚCIE ŻE NIE POGNIEWA SIĘ . Dawaj. No nareszcie idzie to we właściwym kierunku . Edit Myślę, że może celowe byłoby dodanie na początku ustawień kanału czegoś w rodzaju "flagi" On/OF, po ustawieniu której na "Tak", kanał działałby tylko w trybie On/Off i wystarczyłoby wówczas wprowadzić tylko godziny załączenia i wyłączenia - taka duperela by oszczędzić sobie klikania... niestety nie mam uprawnień do wysłania pliku niestety nie mam uprawnień do wysłania pliku sterowni+temp.zip Edytowane 2 Listopada 2014 przez tczrasz (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thievsto Zgłoś Napisano 2 Listopada 2014 (edytowane) troche pogrzebac w kodzie i wszystko sie da na wczesniejszej wersji mi sie udalo przerobic to na wyswietlacz 4x20 podpiety przez I2C, do tego czujnik temperatury z wyswietlaniem aktualnej , mialem dorzucac do tego sterowanie dolewką i ogolnie czterema przekaznikami ale przy kombinowaniu z zasilaniem padło mi arduino... tak więc tak... Edytowane 2 Listopada 2014 przez thievsto (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 3 Listopada 2014 Hm, to może byś udostępnił swój kod tutaj? Zachęcam. Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 4 Listopada 2014 niestety nie mam uprawnień do wysłania pliku A może kolega załączyć do kompletu bibliotekę DS18B20.h Znalezienie tego graniczy z cudem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thievsto Zgłoś Napisano 4 Listopada 2014 tak to u mnie wyglada, za duzo w sumie nie pozmienialem bo padło mi ardu i juz jakis czas nie mam i nawet nie wiem czy ten kod bedzie w 100% dzialac odczyt z czujnika temperatury robilem na bibliotece DallasTemperature. Sterownik_I2C.zip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tczrasz Zgłoś Napisano 4 Listopada 2014 (edytowane) A może kolega załączyć do kompletu bibliotekę DS18B20.h Znalezienie tego graniczy z cudem Trzeba odczytać adres czujnika ds18b20 i wstawić w kod, Bibloteka nie jest porzebna http://akademia.nett...ka_ds18b20.html Czujnik temperatury podłączony jest do pinu 2 Sorki za wprowadzenie w bład jenak musi być OneWire.h , DS18B20.h i odczytanie adresu.... http://siwawi.bauing.uni-kl.de/avr_projects/tempsensor/index.html Edytowane 4 Listopada 2014 przez tczrasz (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek2 Zgłoś Napisano 4 Listopada 2014 Jako się rzekło parę postów wyżej, właśnie powstało oprogramowanie (wersja beta) do dozownika ballinga. Kolega z forum składa i testuje właśnie to urządzenie. Niebawem wrzucę kod tegoż dozownika + jakieś schematy. Najważniejszą informacją w tym jest oczywiście to że cena budowy zamknie się dla majsterkowiczów, jak sądzę, w 200zł + jeden lub dwa wieczory dłubaniny . Qurcze szukam i szuka i nic nie znajduję na temat. Możecie mi pokazać gdzie to dalej się znajduje? Jeżeli dalej nie ma tego tematu to pytanie do autora: czy można liczyć na kod i ewentualnie jakieś schematy? Jestem początkujący jeżeli chodzi o Arduino. pozdrawiam Waldek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zoolotex Zgłoś Napisano 4 Listopada 2014 Qurcze szukam i szuka i nic nie znajduję na temat. Możecie mi pokazać gdzie to dalej się znajduje? Jeżeli dalej nie ma tego tematu to pytanie do autora: czy można liczyć na kod i ewentualnie jakieś schematy? Jestem początkujący jeżeli chodzi o Arduino. pozdrawiam Waldek szukać a znajdziecie http://nano-reef.pl/...rojekt-arduino/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek2 Zgłoś Napisano 4 Listopada 2014 Wielkie dzięki. Trochę to jeszcze zagmatwane ale może sobie poradzę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zoolotex Zgłoś Napisano 4 Listopada 2014 po małej modernizacji 4x20 Lcd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach