Skocz do zawartości
Gość radiesteta

Przesiadka 112-->370l

Rekomendowane odpowiedzi

Gość radiesteta

Prosze o porade, lub jesli temat jest wskazanie linku, jak w mozliwie bezbolesny sposob przejsc z mniejszego na wieksze akwarium.Mam na mysli przejscie 112 -->320l a wiec roznica spora. Oczywiscie chcialem wykorzystac co sie da w nowym zbiorniku zywa skale itp oraz przeniesc tam cala obsade czyli kilka ryb oraz miekkasy. Nie wchodzi w gre ze wzgledu na brak miejsca rownoczesne dzialanie obu baniakow rownoczesnie.

Edytowane przez radiesteta (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było tyle podobnych tematów , że nikt nie chce się powtarzać . Polecam wyszukiwarke.

..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

Właśnie szukam i coś nie za wiele wyświetla. Owszem z tego co widzę to tylko przerzucenie całości do nowego zbiornika i stopniowe uzupełnianie wody. Nic innego nie znalazłem. Oczywiście wszyscy piszą, że najlepiej gdyby oba akwaria stały równocześnie ale mało kto ma taki komfort i w takim wypadku żadnych porad nie trzeba. To się rozumie samo przez się, że wtedy by problemu nie było gdyby oba na 6 miesięcy stały obok siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź od kogos jeszcze wode z podmianki najlepiej, a jeśli nie to porcjami dolewaj swiezej solanki w odstępach 2-3 dniowych, kup bakterie i np. MB Special Blend. Nie dokładaj na razie nowej skaly, albo jak już to nie wiele i systematycznie dokładaj w miare jak zbiornik wyjdzie na prosta. W wielu przypadkach w tym i moim oznaczalo to ponowne dojrzewanie (dużo lagodniejsze niż to pierwsze - bez zielonych glonów). Po mojej przesiadce z oszałamiającego litrażu 36l do oszałamiającego litrażu 73, odrazy zalałem wszystko jednego dnia lacznie z dodaniem reszty swiezej solanki i wpuscilem zycie (tez nie moglem mieć dwóch zbiornikow). Na szczęście odbylo się bez strat, ale po ok 3 tyg system nie wytrzymal (mimo podmian wody - zbiornik bez sumpa), lub tez przesadzilem z wodka co skukowalo zanikiem tkanki od spodu kilku miekasow i spora utrata tkanki pavony. Kupilem MB Special Blend i bakterie prodibio w ciągu tygodnia była ogromna poprawa - korale zaczely funkcjonować jak sprzed przeprowadzki, a nawet i lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przydałby się jakiś zbiornik ok 200litrów .Wtedy zalewasz go świeżą solanką .(lub wodą z podmian od kolegów )i dziennie zamieniasz 20litrów np w tym czasie skała które będziesz dokładać też tam się powinna moczyć i w ciągu 10dni możesz składać nowy zbiornik .Oczywiście nie da Ci to 100% pewności że wszystko będzie ok, ale ograniczysz ewentualne straty i stres zwierząt. W owym zbiorniku należy mieć mocną cyrkulację i tyle .

stopkaDamiana.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problemem jest to, ze jesli nie mozesz jednoczesnie miec postawionych obu zbiornikow to musisz improwizowac bo nikt nie wie jakie masz warunki domowe.

Na pewno przyda Ci sie kilka kontenerow PCV po 80L (musisz miec miejsce gdzies na podlodze) na zycie, wode i skale

Jesli bedziesz chcial zamknac obie od razu to musisz miec gotowe o jakies 10-20% wody wiecej bo sporo pojdzie na straty

Przygotuj sobie tez kilka duzych recznikow bo to "mokra robota" :)

Popros kolege lub lokalnego morszczaka o pomoc

To co bedziesz mogl zrobic na pustym baniaku nie bedziesz mogl zrobic kiedy bedzie zalany. Upewnij sie wiec ze dobrze zaplanowales caly proces. Dobrze ustaw zbiornik, dobrze poskrecaj (poklej) hydraulike zwlaszcza w okolicach komina bo z doswiadczenia wiem ze pozniejsze poprawki to koszmar.

Zanim sie za wszystko zabierzesz to zaplanuj sobie elektryke w szafce

Zacznij robote wczesnie rano zebys nie zwalil nocy.

I najwazniejsze:

Zaopatrz sie w kilka piwek, bo akwarystyka przy piwku jest jeszcze lepsza niz bez :)

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

Ok wielkie dzięki za pomoc. To na razie przymiarka ale mam nadzieję ze do końca roku wypali. Chodziło mi głownie co wiadomo żeby wiedzieć co ewentualnie by się przydało. Najbardziej niepokoi mnie problem żywej skały. Na początku będę miał jej zapewne za mało. A każde dołożenie skały to ponowne dojrzewanie. Jak i ile będę mógł dokładać by nie zamulić ekosystemu ? Bakterii używam regularnie wiec i wtedy tez pewno dodam odpowiednią ilość - bardziej jak do zbiorników dojrzewających.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

Odświeżam temat bo powiększenie już za kilka dni. Jednak będę mógł mieć oba akwaria równocześnie jakiś czas. Co w związku z tym byscie radzili ? Jak przesiadke zrobić ? Mam od 5 dni gruzowisko w baniaku bo kupiłem żywej skały od naszej koleżanki spod Krakowa. Większość wiader też zajęta przez skały i nie tylko więc to w pierwszej kolejności musi iść do normalnego akwarium. Rozważam 2 warianty:

1) Daje wszystko do zbiornika zalewam wodą którą mam + to co będzie z podmiany którą dziś zrobię + ze 30 litrów świeżej solanki + nowa paczka żywego piachu + normalne uruchomienie akwarium

2)Daje do zbiornika tylko to co mam we wiadrach + część wody z mojego starego zbiornika + woda z mojej podmiany i co np 3 dni dolewam nowej solanki i dokładam coś ze starego zbiornika

Nie chce brać wody z podmian od nikogo bo mniej więcej wiem co mam w zbiorniku i niczego nowego zwłaszcza plagi nie chce mieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chopy w Piekarach jak nie mieli gdzie namieszac całej solanki robili to w wanie :-)moim zdaniem lepiej zrobic to raz niz dolewac co 3dni nową solankę.

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja przesiadka z 72 na 378l wyglądała tak:

- oba zbiorniki stały obok siebie równolegle

- zalałem nowy do pełna i posoliłem

- po 12h dodałem kilka kawałków nowej skały

- po kilku dniach na cyrkulatorach, przełożyłem sumpa z odpieniaczem

- oczywiście do nowego lasem biodigest, było nie oświetlone

- 3 dni po sumpie podmieniłem wodę w nowym na te 64l ze starego, przełożyłem skałę, piach i ryby, bo korali nie miałem,

- potem klarowało się dzień... oczywiście co 3 dni biodigest

- żadnych skoków cyklu azotowego nie odnotowałem, pojawiło się tylko trochę tego glona co wygląda jak gałązka na choince.. nie pamiętam nazwy, ale szybko się skończył bo podmieniałem 10% wody co 5 dni przez miesiąc.

Poszło gładko. Spodziewałem się strat. Nie było.

wysłane z telefonu...

takie_tam_moje_realizacje_akwarystyczne.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

Właśnie to jest dylemat ciężki od razu czy powoli. A zakładają utrzymanie obu zbiorników jakiś czas to czy bardziej przełożyć sporą część żywej skały piachu itp do nowego + zwierzęta czy raczej głównie piach skała a zwierzaki później ? I czy przy stopniowym dolewaniu wody mógłbym co np 3 dni dolewać trochę świeżej solanki np 25 litrów a 10 litrów ze starego zbiornika ? I czy lać Biodigest czy wspomniany wyżej MB Special Blend ?

Edytowane przez radiesteta (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.