bleq Zgłoś Napisano 26 Lipca 2013 Witam Koledzy mam prośbe o porade od kogoś kto moze dopracowal najlepszą konfiguracje RO DI Ogólnie u mnie nie jest źle , ale chce zamienic filtry liniowe na 10cio calowe ze wzgledu na latwiejsze ułożenie ich w szafce na uchwycie montażowym i łatwiejszą eksploatacje .. Ogolnie mój zestaw Węgiel Polipropylen 20 mikronow Węgiel Polipropylen 5 mikronow osmoza żywica Parametry : Woda z kranu - 352 pp Po prefiltrach i osmozie - 007 pp Po żywicy - 000 pp To co mnie niepokoi to fakt ze przy obecnej konfiguracji dosc szybko wszystko sie zuzywa.... Chcialbym zamienic prefiltry jak wyzej wspomnialem na 10 cali : Polipropylen 5 mikronów Węgiel Polipropylen 1 mikron Osmoza Żywica Jak myslicie , taki zestaw tez da bez problemu 000pp ????? Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 26 Lipca 2013 Da rade. Poszukaj bo na NR jest sporo materialu o wydajnosci filtrow RODi. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek_Lublin Zgłoś Napisano 26 Lipca 2013 będzie dobrze Cytuj ............................................................................................ FOWLR Już nie długo bo mi oczy bez cukierków padną 150x50x50 + sump 240L,30kg LR , 8x39 W , Ati BM 200,cyrkulacja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2013 Nawiązując do wcześniejszych dyskusji odnoście węgla i możliwości uwalniania fosforanów i krzemianów, podbiję ten wątek. Mierzyłem krzemiany i fosforany ze swojego filtra i stąd taki wniosek: Tyczy się filtrów RO począwszy od RO5 w górę. W tych filtrach po membranie, w następnej kolejności jest filtr węglowy szlifujący a następnie zasobnik. Woda z zasobnika, w zależności od kranika który się odkręci, leci przez mineralizator lub żywicę DI. Skoro ten filtr szlifujący ma poprawiać smak wody, a tej demineralizowanej i tak nie pijemy, to może należałoby przepiąć "węgiel szlifujący" w układ mineralizatora (membrana, zasobnik, węgiel, mineralizator, kranik), a układ RO zostawić bez drugiego węgla (membrana, zasobnik, DI, kranik). Jak macie u siebie? Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach