Skocz do zawartości
bleq

RO DI - Najlepsza konfiguracja ????

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Koledzy mam prośbe o porade od kogoś kto moze dopracowal najlepszą konfiguracje RO DI

Ogólnie u mnie nie jest źle , ale chce zamienic filtry liniowe na 10cio calowe ze wzgledu na latwiejsze ułożenie ich w szafce na uchwycie montażowym i łatwiejszą eksploatacje ..

Ogolnie mój zestaw

Węgiel

Polipropylen 20 mikronow

Węgiel

Polipropylen 5 mikronow

osmoza

żywica

Parametry :

Woda z kranu - 352 pp

Po prefiltrach i osmozie - 007 pp

Po żywicy - 000 pp

To co mnie niepokoi to fakt ze przy obecnej konfiguracji dosc szybko wszystko sie zuzywa....

Chcialbym zamienic prefiltry jak wyzej wspomnialem na 10 cali :

Polipropylen 5 mikronów

Węgiel

Polipropylen 1 mikron

Osmoza

Żywica

Jak myslicie , taki zestaw tez da bez problemu 000pp ?????

Jaminik 200 GT:)

240l w obiegu , dluugie na 1,7m.

Pompownia Jebao. 320W T5

Skała 90% ceramika

Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! :)

Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek.

w planie male DSB i refugium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

będzie dobrze

..............................................2651-obraz%20055%20%5B1600x1200%5D.jpg..............................................

FOWLR Już nie długo bo mi oczy bez cukierków padną :) 150x50x50 + sump 240L,30kg LR , 8x39 W , Ati BM 200,cyrkulacja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawiązując do wcześniejszych dyskusji odnoście węgla i możliwości uwalniania fosforanów i krzemianów, podbiję ten wątek. Mierzyłem krzemiany i fosforany ze swojego filtra i stąd taki wniosek:

Tyczy się filtrów RO począwszy od RO5 w górę. W tych filtrach po membranie, w następnej kolejności jest filtr węglowy szlifujący a następnie zasobnik. Woda z zasobnika, w zależności od kranika który się odkręci, leci przez mineralizator lub żywicę DI. Skoro ten filtr szlifujący ma poprawiać smak wody, a tej demineralizowanej i tak nie pijemy, to może należałoby przepiąć "węgiel szlifujący" w układ mineralizatora (membrana, zasobnik, węgiel, mineralizator, kranik), a układ RO zostawić bez drugiego węgla (membrana, zasobnik, DI, kranik).

Jak macie u siebie?

http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/

Nowe, większe, ale nadal AF:

http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/

Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą;

albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy;

albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć,

to myślimy, że musimy tak myśleć...

Rudyard Kipling

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.