Skocz do zawartości
aqua skalar

Co polecicie do Reefmaxa?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Akwarium już jakiś czas się kręci, dwa malutkie błazny zdążyły się już zadomowić a ja nadal mam ochotę na nowe zakupy. W zasadzie w sklepie czeka już na mnie jedna babka kopiąca, a ja teraz szukam czegoś co bardziej "ożywiłoby" akwarium. Jakaś rybka, która chętnie pływałaby w toni, skubała skałę itd., no i koniecznie ciekawie ubarwiona :). Od kilku dni wertuję dokładnie reeflex, ale jakoś nie mogę się zdecydować.

Z góry dziękuję za pomoc :)

Sprzedam pokrywę aluminiową firmy Luxima http://allegro.pl/show_item.php?item=1793513982

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chrysiptera parasema http://pl.reeflex.ne...arasema.htm ,piękna i charakterna ryba, ciekawa do obserwacji, lubi przywalić ogonem po piachu że siwy dym...bardzo ciekawska i troszkę terytorialna, ale u mnie nie za bardzo kłótliwa.

Edytowane przez petrus1 (wyświetl historię edycji)

Pozdrawiam, Piotr

"Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
chrysiptera parasema http://pl.reeflex.ne...arasema.htm ,piękna i charakterna ryba, ciekawa do obserwacji, lubi przywalić ogonem po piachu że siwy dym...bardzo ciekawska i troszkę terytorialna, ale u mnie nie za bardzo kłótliwa.

Potwierdzam,tez mam parasemke,sliczna i ciekawska rybka :),mialem troche obawy,bo podobno potrafi byc agresywna,ale mam juz ja prawie pol roku i poki co nie mam zadnych problemow.A z ciekawych i ladnych rybek polecam Ecsenius bicolor http://pl.reeflex.net/tiere/81_Ecsenius_bicolor.htm,moj Gustaw jest ulubiencem wszystkich domownikow :D,taka ryba-pies,to troszke polezy na skale bacznie obserwujac wszysto wokol,to zrobi rundke po akwarium,to skubnie glonika ze skaly :D.A gdy w akwarium zapada mrok natychmiast czmycha do swojej norki w skale i zaparkowawszy na wstecznym kima do rana zwiniety w klebek :D:D:D.Niestety moj sie tak pieknie nie wybarwia,jest wlasciwie caly ciemny,pomaranczowe ma tylko kontury pletwy ogonowej,niestety nie wiem dlaczego...:blink:.

baszurek nadaje mobilnie...

"Czy nig­dy nie zas­ta­nawiał się pan nad tym, dlacze­go chmu­ry i drze­wa, złotog­niade je­sienią, bu­re zimą, ten pejzaż dek­li­nowa­ny przez po­ry ro­ku, dlacze­go wszys­tko wa­li w nas pięknem jak młotem, ja­kim pra­wem tak się dzieje? Prze­cież po­win­niśmy być czar­nym prochem międzyg­wiez­dnym, strzępa­mi mgławi­cy Psów Gończych, prze­cież normą jest hucze­nie gwiazd, po­top me­teorów, próżnia, ciem­ność, śmierć..."

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jarek Escenius bicolor ma minimalny 500l to tak jakbym wsadził Z. flavestens do RM a powiem wam że w szczecinie widziałem Z.flavescens w towarzystwie 2 błaznów doktorka i jeszcze jakiejś dużej niebieskiej rybki. A jak się u Ciebie miewa ten Escenius?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedys w e-rybce chcieli mi do Reefmaxa sprzedac chyba jakas centropyge,cos podobnego do tej z linku,ale jakos mi nie bardzo pasowala do RM-a.

"Czy nig­dy nie zas­ta­nawiał się pan nad tym, dlacze­go chmu­ry i drze­wa, złotog­niade je­sienią, bu­re zimą, ten pejzaż dek­li­nowa­ny przez po­ry ro­ku, dlacze­go wszys­tko wa­li w nas pięknem jak młotem, ja­kim pra­wem tak się dzieje? Prze­cież po­win­niśmy być czar­nym prochem międzyg­wiez­dnym, strzępa­mi mgławi­cy Psów Gończych, prze­cież normą jest hucze­nie gwiazd, po­top me­teorów, próżnia, ciem­ność, śmierć..."

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak podrośnie będziesz musiał ją wydać.. ja mam bicolora i uważam, że jest ciekawszy nawet niż salarias. moja ulubiona ryba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gobiodon okinawae fajna mała rybka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gobiodon okinawae fajna mała rybka

A najlepiej parkę, bo to i ciekawsze w obserwacji a jak im dobrze w baniaku to i nawet ikrę składają.

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest bardzo ladna i ciekawa ryba

http://pl.reeflex.net/tiere/137_Nemateleotris_decora.htm

akwarium AQUAEL glossy 80x35x53 125L, ok.11LR,10LS, odpieniacz i filtr tunze reef pack 250, cyrkulacja, 2x jebao RW-4, oświetlenie led retro fit 3x 16w actinic. reaktor glonowy 2,5L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie bardzo ladna i ciekawa,ale u mnie po kilku dniach zaczela sie chowac w skalach i wychodzila tylko podczas karmienia :(.

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak decory są śliczne ale moja tak samo tylko podczas karmienia się pokazywała, nawet jak była sama jedna w akwarium z ryb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ze ślizgów miałem w RM Escenius Bicolor fajna rybcia

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem w sobotę http://www.liveaquaria.com/product/prod_display.cfm?c=15+31+211&pcatid=211 i myślę, że na jakiś czas wystarczy. W akwarium mieszkają już od pewnego czasu 2 błazny i z "must have" brakuje mi tylko krewetki czyszczącej :).

Sprzedam pokrywę aluminiową firmy Luxima http://allegro.pl/show_item.php?item=1793513982

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krewetki kup dwie :)

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz napisać dlaczego? Co prawda gdzieś już czytałem iż w większej ilości zwierzaki te są bardziej śmiałe i aktywne, ale być może jest jeszcze jakiś inny powód przemawiający za tym aby kupić dwie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie z tego powodu,o ktorym napisales.Wprawdzie nie wiem tego z wlasnego doswiadczenia,bo wpuscilem dwie,ale tez o tym czytalem.Dla mnie to jedne z najladniejszych krewetek,tylko miej na uwadze,ze z czasem moga stac sie agresywne w stosunku do innych gatunkow,u mnie zatlukly dwie wundermanni :(.

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.