Skocz do zawartości
darbo

2 tyg. od zalania, parametry OK - ekipa?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie,

Zbiorniczek 65L + panel ok. 15L

Zalane 2 tygodnie temu.

ok. 9kg LR + dodany kilka dni temu piasek

Wszystko w normie, w tej chwili parametry wyglądają dość obiecująco:

0d50fc52067e220007f7219a1895b6ceu208a190.png

Czy uważacie że można bez szkody dla zwierząt i zbiornika, pomalutku i ostrożnie wpuszczać pierwszych członków ekipy sprzątającej? Myślę tu o krabie, ślimakach ew. krewetce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A były już gorsze parametry? Jakieś glony, czy cokolwiek co by wskazywało ze zbiornik zaczął dojrzewanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obniż temperaturę-zwierzakom będzie lepiej. poza tym wstrzymaj się jeszcze z dwa tygodnie-zawsze to bezpieczniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem kolego tak jak ty po 2 tygodniach wpuszczać Ekipę ale zdecydowanie mi odradzili u niektórych zbiorniki dojrzewają nawet 2 miesiące. Jak przebiegło twoje dojrzewanie? Z tego cosłyszałem 4 tygodnie minimum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początku pojawiły się okrzemki i całkowicie pokryły wszystkie skały, zaraz potem kolonie krótkich nitek, teraz widzę kilka dłuższych glonów - w formie delikatnych gałązek. Parametry mierzyłem kilkakrotnie, było wyższe NO3, NO2, PO4.

Podawałem spore ilości MicrobeLift, w panelu mam 500ml siporax i Chemi Pure.

Czyli uważacie, że za wcześnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po 3 ygodniach od zalania trafił do mnie pustelnik. Do dziś ma się dobrze.

Xenia wsadzona w tym samym czasie też nie narzeka :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zaczekał, u mnie dojrzewa po pół roku. Jeżeli miałeś słodkie akwarium...teraz to inna bajka. Cierpliwość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jadę dzisiaj do eRybki po wodę, podpytam jeszcze ich co o tym myślą. Wydaje mi się, że wpuszczenie jakiegoś stwora mogło by trochę pomóc. Być może moje przyzwyczajenia ze słodkowodnych są tu nie wskazane...

Dzięki za rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to wrocisz z siatka pelna ryb, krabow i korali :)

a tak na serio to jak cie kusi strasznie to jakiegos krabiszona mozesz wpuscic ale na djrzewanie to sie dopiero szykuje, poczekaj jak zacznie capic blotko to sie zorientujesz kiedy sie zacznie :), przez dwa tygodnie jeszcze nikomu nie dojrzal zbiornik slony, nawet wielkosci szklanki :)

122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

Myślę że jak coś koniecznie chcesz tam dac już to raczej dajjakieś miękkie korale. Moja xenia do mnie w takim czasie przyszła i do dziś żyje. Albo briareum. Coś co możesz dostać za darmo więc ewentualna strata nie będzie bolesna. Nie musisz ich także karmić więc nie wprowadzasz do zbiornika niczego co mogłoby dojrzewanie zakłócić.Jakbyś był chętny to mogę to ostatnie trochę dac.

Edytowane przez radiesteta (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co sie bawic we wrozke,ale dojrzewania moze nie byc.Tak,czy siak,ja bym jeszcze poczekal.

baszurek nadaje mobilnie...

"Czy nig­dy nie zas­ta­nawiał się pan nad tym, dlacze­go chmu­ry i drze­wa, złotog­niade je­sienią, bu­re zimą, ten pejzaż dek­li­nowa­ny przez po­ry ro­ku, dlacze­go wszys­tko wa­li w nas pięknem jak młotem, ja­kim pra­wem tak się dzieje? Prze­cież po­win­niśmy być czar­nym prochem międzyg­wiez­dnym, strzępa­mi mgławi­cy Psów Gończych, prze­cież normą jest hucze­nie gwiazd, po­top me­teorów, próżnia, ciem­ność, śmierć..."

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szkoda kasy na te wszystkie testy. Narazie No2 No3, ekipa..wszyscy mowia miesiac. Napewno nie krewetka ;)

5968_6061.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie w eRybce przywolili na wpuszczenie delikatnie, 2 krabów pustelników (maleństwa), 2 ślimaki. Tak też uczyniłem i obserwuję czy wszystko ok. Na razie ok. Ciekaw jestem czy faktycznie tak jak mówicie zacznie się jakieś burzliwe dojrzewanie. Rozumiem, że wg. waszych doświadczeń parametry mogą polecieć? Jeśli tak, to czego ew. można się spodziewać - nie chcę siać bezsensownej paniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też długo czekałem ok 4 tyg...ale zwierzaki które na gape przyjechały ze skałą miały się od początku dobrze...a zalewałem wszystko swiezą solanką...przyjechało jak się okazało ok 10 krabów, w tym jeden pustelnik, po tygodniu urosło (zaczęło, rośnie do dziś ato prawie 1,5 roku)piękne pomarańczowe cycloseris ze skały..więc sam nie wiem...

źle nie będzie byleby nie były to bardzo wrażliwe organizmy typu krewetki...a jak korale to coś miękkiego dla cieszenia oka za jakiś czas można włożyć...jak dla mnie dopiero rybcie pomogły w dojrzewaniu dostarczając bakteriom trochę jedzenia

ale jak to już wiele razy było kazdy zbiornik jest inny i dojrzewanie rózne

http://7140_7307.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano widzisz...! Nie tyle chodzi mi o wciskanie tam czego się da, żeby było, a bardziej o dostarczenie pożywki dla bakterii. U mnie w skale nic praktycznie nie było, przynajmniej nic co bym zauważył. Dlatego uważam że mam zbyt jałowy zbiornik i samo lanie bakterii nie pomoże. No nic, odczekam z tydzień i zobaczymy, może znowu coś niewielkiego dorzucę. Z koralami chyba się na razie wstrzymam, kolega z Żor ma dla mnie szczepki ale szkoda mi je zmarnować. Staram się być cierpliwy chociaż to trudne jak akwarium mi ładnie chlupie na biureczku ;)

Dzięki za porady Panowie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po niecałych dwóch tygodniach od zalania u siebie wpuściłam ślimaki, clavularię, zoa i euphylię. Ta ostatnia odchorowała trochę, ale szybko się zregenerowała. Myślę, że miękkie koralowce, kraby i ślimaki można wpuszczać. Zwierzątka typu rozgwiazda, na razie sobie odpuść, bo to lubią w sklepie wciskać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.