Skocz do zawartości
Tom_Killer

Pseudanthias squamipinnis - Red Sea - Strong Colour! - IKRA

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę z tego postu zrobię swój dziennik. Właśnie wytarły się ponownie moje A. Niestety mam skały tak ustawione że ryby mogą pływać dookoła nich i obie samice, po kolei, dorwał za skałą i to przy piasku. Szybka akcja z wężem i próbą odciągnięcia ikry skończyła się na odłowionych 2 jajeczkach - szału nie ma. Na pewno muszę zorganizować drugie źródło światła, silne, bo wieczorne jest za słabe. Pod silnym światłem może lepiej będzie widać tą drobną ikrę i dodatkowo trochę wystraszy ryby żebym zdążył coś odłowić. Zastanawiam się czy nie zrobić sitka z rajstopy. Piszę teraz tego posta i widzę jak błazny energicznymi ruchami podpływają do góry i coś skubią. Wyobraźcie sobie że ikra jest tak drobna że przy 6 świetlówkach T5 skręconych do 10% nie widać co błazny skubią z wody. To tyle z pierwszej nieudanej próby odłowu. Dwa jajka wylądowały w sumpie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dzisiejszej nocy wiem jedno - zupełnie inny świat tworzy się jak my śpimy w naszych zbiornikach. Wczoraj wyszła jeszcze jedna z 4 krewetek Lysmata amboinensis i nic w tym nie byłoby dziwnego gdyby nie jej grubość i dlatego zwróciła moją uwagę tuż przed spaniem. Weszła na komin i kilkakrotnie uderzyła o powierzchnię wody i grzebień, pozbyła się w ten sposób ikry którą miała pod spodem. Dziś rano ryb nie karmiłem, błazny były takie obżarte jak nigdy. Oj się ciekawiej dzieje w nocy niż w dzień.

Edytowane przez Tom_Killer (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Ta krewetka nie pozbyła się jajek tylko wypuściła larwy. Zwykle godzinę po zgaszeniu światła wszystkie krewetki z rodziny Lysmata "wypuszczają" larwy. Robią tak bo dzięki temu w naturze zwiększają się szanse larw na przetrwanie. Hodowcom to też ułatwia życie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja wiedza o krewetkach ograniczona jest do faktu że je mam. Dzięki za wskazówki. Spora część tego powpadała do komina i dalej do suma niestety do komory odpieniacza. Po Twoim wpisie poświeciłem tam latarkę i sporo takich szybkich robali tam biega, nie wiem czy to to, czy jakieś wylęgi po karmieniu ikrą kraba korali i ryb. Będę obserwował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się jednego odłowić i coś pstryknąć, czy to trzy dniowa krewetka ? Mam tego sporo po nocnych wydarzeniach.

krewetka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zwykły kiełż.

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Larwy krewetek spokrewnionych z Lysmata amboinensis po tygodniu wyglądają tak:

larwa%20lysmata%202.jpg?height=300&width=400

[...] po miesiącu od wylęgu wygladają tak:

larwa_lysmata.jpg?height=308&width=400

Natomiast małe krewetki wygladają tak:

mala_lysmata.jpg?height=296&width=400

Zdjęcia robiłem w sobotę.

Cykl larwalny Lysmata amboinensis jest bardzo długi z tego co pamiętam to jest jakieś 6 miesięcy. Po 3 dniach w dobrych warunkach larwy nie wiele by urosły - miały by jakieś 2 mm i pływały w toni wodnej. Krewetki Lysmata amboinensis w przeciwieństwie do anthiasów udało się rozmnożyć w warunkach akwariowych.

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oo dzięki Konrad przynajmniej wiem czego szukać i już wiem że raczej w zagospodarowanym zbiorniku po tak krótkim czasie to nie znajde jeszcze takich małych przecinków,

Z co do A.. to wczoraj znowu samiec obsłużył ale jedną samice. Wydaje mi się że one już chyba co dwa dni się trą, szkoda że robią to w nocy, z kolejną próbą odłowu ikry muszę czekać do wekendu - bo pracuje.

Edytowane przez Tom_Killer (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Nie dziękuj bo nie masz za co. Żeby się tego dowiedzieć wystarczyło by żebyś wszedł w tego linka co go wcześniej podałem i poszperał tam trochę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nanokaczor wydaje mi nie ze kobieta jest blizej niz dalej...;-))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konrad - nagrałem film z komina, bo chyba nikt mi nie uwierzy, moim zdaniem są dwa A takie spore i dość dobrze pływające, są też takie dwukrotnie mniejsze - ale nie wiem czy to są A czy krewetki - chyba na krewetki zbyt dobrze pływają, zaraz pokombinuje jak tu wgrać film i wówczas prosiłbym Ciebie o opinie - z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

To co tam gania to są lasonogi i kiełże

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mi się wydaje że to Mysis i kiełże :(

Ale mimo wszystko trzymam kciuki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziś już się nie da, ale jutro szybciej zacznę przy lepszym świetle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Tom.

Przepraszam za ot... .czy możesz wystawić fotkę całego swojego baniaka?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tom podoba mi się Twój dziecięcy entuzjazm. Zaangażowałeś w temat wiele osób. To cenne. Uśmiecham się pod nosem bo to ewidentnie misis i kiełże a Ty twierdzisz że to anthasy :) . Super ! oby nikomu z nas nie brakowało tego entuzjazmu. To jest podstawą naszej pasji. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Określił bym to raczej jako wywyższanie swojej niewiedzy ponad wszystko co inni ludzie zdążyli odkryć. Myślę że to nie jest podstawą naszej pasji. Myślę że podstawą naszej pasji jest fascynacja pięknem natury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nanokaczor, ale pozwolisz Sewerowi myśleć po swojemu o podstawach jego pasji co? ;) Bo to że piszesz teraz łącząc się z całym światem to dzięki ludziom którzy skonstruowali komputery, mimo że wielu myślało że już jest wszystko odkryte.

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nanokaczor, dlaczego najwiecej zawsze wypowiadasz sie w takich tematach gdzie możesz pochwalić sie swoja teoria a nigdy Twoich wypowiedzi nie ma w tematach pomocy gdzie trzeba doradzić praktycznie?

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Moje jak to nazwałeś "teorie" mają przynajmniej związek z rzeczywistością...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robert - akurat w kwestii hodowli krewetek to Konrad może pochwalić się zdecydowaną praktyką.. a że jest szczery czasami aż do przesady.. to też fakt :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra dobra już ponabijaliście się ... to załóźcie sobie inny wątek - każdy wie swoje, kiełże i mysis mam nadal i wydaje mi się że przy nich żadne larwy, ikra się nie utrzyma - to tak dla szyderców na zaczepkę.

Konrad - czy to reguła w krewetkach że okres wypuszczania larw jest zbieżny jakoś z wylinką i podmianą wody ?

Co sądzisz o karmieniu Golden Pearls i suchymi drożdzami ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.