Tomi85 Zgłoś Napisano 15 Października 2013 Dziś dojrzałem takiego ślimaczka. Co to jest i czy pożyteczne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomi85 Zgłoś Napisano 22 Lutego 2014 Czas na aktualizację. Wiele się nie zmieniło po za tym że wszystko urosło Oto fotki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mari00sh Zgłoś Napisano 22 Lutego 2014 Jakoś tak szaro-buro, pomyśl nad jakimiś kolorowymi koralami Cytuj 38x38x43 60L + Sump 20L + Dolewka 10L | Maxspect Razor Nano 60W | Tunze 9002 | Koralia Nano 1600 + Koralia Nano 900 + NJ1700 | 8 Kg LR + 4,5 Kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beard Zgłoś Napisano 22 Lutego 2014 Bardzo ładna babeczka. Co to za jedna? mobilnie nadający Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
magainis Zgłoś Napisano 22 Lutego 2014 (edytowane) śliz Bicolor, uważaj na te brązowe trujące korale. Też uważam że przydałoby Ci się więcej kolorów w akwarium. Edytowane 22 Lutego 2014 przez magainis (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomi85 Zgłoś Napisano 22 Lutego 2014 śliz Bicolor, uważaj na te brązowe trujące korale. Też uważam że przydałoby Ci się więcej kolorów w akwarium. Tak wiem już się nauczyłem na własnej skórze. Rękawiczka na rękę za każdym razem gdy coś grzebię w akwarium. Po troszku mam zamiar wprowadzać kolejne koralowce jednak najpierw muszę poprawić oświetlenie ponieważ mam za mało niebieskiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomi85 Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2014 Witam Troszkę czasu minęło więc czas na kolejną aktualizację Z akwariun została usunięta skała na której rozła patyhoa więc xenia powędrowała na górę. Doszły cztery szczepki zoa. Discosoma się rozrasta i jest już 6 grzybków. Parametry wody: Temp. 27st Ph - 7,7 PO4 - 0 NO3 - 0 NO2 - 0 I teraz te gorsze ( co mnie dziwi bo same miękasy) kH - 6,7 Mg - 760 Ca - 290 zasolenie 1022 W panelu węgiel aktywny 250ml purigen 100ml i Pure elite 184g I zdjęcie z telefonu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2014 Ja bym zmienił światło...na bardziej niebieskie,a z xenią zrobił tak odseparował kawałek szczepki gdzieś żeby się nie przenosiła,reszte oddał lub wywalił,i powoli dokupował koralików...jak znajdę czas i wytnę rhodactisy to ci mogę dać sporego grzyba fluo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomi85 Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2014 Jeśli chodzi o światło będzie ciężko dorzucić więcej niebieskiego. Lampa jest DIY i przykrywa prawie całą górną powierzchnię. Na zdjęciu może tego nie widać lecz niebieskiego jest dość sporo. Mnie osobiście podoba się takie oświetlenie. Kolorki zoasów są naprawde ładne. na zdjęciu tego nie widać. W nocnym świetle wyglądają wspaniale. Xsenia rośnie na osobnej małej skałce i jest sukcesywnie podcinana a wszelkie szczepki które się przeniosą usuwam. Utrzymuję jej tak wiele by akwarium nie było puste. Oczywiście zmieni się to wraz z pojawianiem się nowych korali. bober jeśli cos się znajdzie był bym wdzięczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomi85 Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2014 No i źle odczytywałem wyniki testów ... Prawidłowo powinno być Ca 420 Mg 1480 KH 9 Człowiek uczy się na własnych błędach ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pj007 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2014 Jak sprawuje się odpieniacz ? Bo pytanie czy warte do takiego małego zbiornika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomi85 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2014 Myśle ze na samych podmianach zbiornik spokojnie pociągnie. Odpieniacz wywalał dużo syfu podczas dojrzewania. Obecnie wywala bardzo mało czyszczę kubek raz na tydzień. Zbiera się w nim kilka cm brązowej wody. Jednak trzymam go ze względu na napowietrzenie wody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PawelL Zgłoś Napisano 1 Lipca 2014 (edytowane) pleksa nie jest trafiona właśnie ze względu że zaraz się zaczną robić małe rysy od środka, które jeszcze są nie widoczne, ale za niedługo się uwidocznią jak tylko zbiornik zacznie zarastać glonami, i to już będzie problem doczyścić. ogólnie bardzo ładnie wykonane Edytowane 1 Lipca 2014 przez PawelL (wyświetl historię edycji) Cytuj Sterownik pomp dozujących uC atmega32 key:4x4 LCD max 8 pomp do 12V | Soft 1.3.3 | Nowa płytka z uC SMD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
danp Zgłoś Napisano 1 Lipca 2014 Piekne sa poczatki, powodzenia w dalszym rozwoju zbiorniczka. Jak z pobieraniem pokarmu tej rybki? Cytuj 380l FOWLR sie robi, beda rybki... 190l kosteczka, na ledach, pare rybek, same lps i zoaski, sprobuje to zrobic jak nalezy tym razem... link do kostki: http://nano-reef.pl/...ow/#entry656361 link do FOWLR: http://nano-reef.pl/topic/91587-380l-fowlr-nie-ma-jak-rybki/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomi85 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2014 pleksa nie jest trafiona właśnie ze względu że zaraz się zaczną robić małe rysy od środka ... Uważam ze to mit stworzony przez osoby które nigdy nie miały akwarium z pleksy. Akwarium ma już 10 miesięcy i nie ma żadnej widoczniej rysy. A bywały okresy że szyby były skrobane po 3 razy w tygodniu. Teraz wystarczy raz. Jeśli wie się jak to robić to nie ma z tym problemu. A pisałem o tym wcześniej. danp - rybka ma świetny apetyt zjada mrożonki oraz suchy pokarm a czasem skubnie skałkę lub szyby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomi85 Zgłoś Napisano 17 Września 2014 Akwarium zostaje przeniesione do większego 112l. Akwarium zostaje przeniesione do większego 112l. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igor255 Zgłoś Napisano 19 Września 2014 Będzie relacja z przenosin? Cytuj Jest: [163L] 3lvl mini tower (73 + 45 + 45) Było: [73L] Mała rafa od nowa - 61x40x30 Było: [112L-panel] 3-filarowy morski zakątek Było: 45L - Eksperymentalnokwarantannoszczepkoglonowe Było: 45L Moja pierwsza słona woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomi85 Zgłoś Napisano 19 Września 2014 Samej relacji z przenosin nie będzie. Jak już wszystko ogarnę to powstanie nowy dziennik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tegu82 Zgłoś Napisano 28 Września 2014 Tomi85 mam kilka pytań odnośnie pmma wysłałem pm, będę wdzięczny za informacje, Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach