rysio2000 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2013 Ile waży kilogram suchej skały gdy już zostanie zamoczony? Planuje założyć akwarium na suchej skale i nie wiem ile tej skały orientacyjnie potrzeba. Czy jest duża różnica między wagą suchej i mokrej, czy można to olać i liczyć tak samo? Cytuj było 450 l. (180x50x50). jest 100 l. z panelem (80x50x35) - Setka ze śledzikiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2013 kilogram skaly wazy 1000g tak powaznie to zalezy to glownie od porowatosci skaly - musisz dodac jakies 20-30% Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2013 temat rzeka ultra lekka moze być i 40-50% ciezsza po namoczeniu a zbita jak cienkie długie parapety to 20% Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość erni Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2013 Po wysuszeniu 1kg żywej skały zostało mi trochę ponad 0,5kg , waga elektroniczna -dokładna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysio2000 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2013 (edytowane) czyli nie ma reguły. Trzeba kupić część i zobaczyć ile zajmie a później dokupić resztę. dzięki Edytowane 25 Sierpnia 2013 przez rysio2000 (wyświetl historię edycji) Cytuj było 450 l. (180x50x50). jest 100 l. z panelem (80x50x35) - Setka ze śledzikiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slovy Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2013 Ile waży kilogram suchej skały gdy już zostanie zamoczony? Planuje założyć akwarium na suchej skale i nie wiem ile tej skały orientacyjnie potrzeba. Czy jest duża różnica między wagą suchej i mokrej, czy można to olać i liczyć tak samo? Suchej dawałem 10% i jest w sam raz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amsam Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2013 MIałem ten sam dylemat przy zakładaniu baniaka.20% objętości miałą byś skała. Najlepiej wizualnie to zobrazuj sobie. 1l wody to 1kg wody. ale tu proporcej będą inne. Pamiętaj też nie za dużo, bo i tak korale rozbudujesz , będą potrzebowały miejsca, a jak kupijesz szczepki zawsze trochę skały z nimi dostajesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
felek Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2013 Kiedy kupowałem skałę , była ona zważona chwilę po wyjęciu z akwarium, ważyła 20kg . Po 2-3 tygodniach schnięcia woda odparowała i skała ważyła niecałe 15kg . Cytuj Jest : 148l z panelem na miękko Powrót w nieznane Było : 432l + 180l sump Mój dziennik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach