Skocz do zawartości
Yarcio

Pogromca wieloszczetów

Rekomendowane odpowiedzi

własnie zrobiłem pułapkę - butelka z rurką ( żeby krewety tam nie weszły ) i do środka włożyłem tą nadgryzioną krewete

Było - Yarcio na słono 260

Obecnie - Yarcio na słono 650

650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013

40 kg LR +40 kg LS,

Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal

Oświetlenie ATI 8x54w

Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja właśnie zakładam plantację wieloszczetów. Mój Chelmon je uwielbia.

Akwarium 216L, sump 90L. Maszynownię obsługuje odpieniacz Twistman OB150INT. A za słońce robi lampa Giesemann 1x250W HQI 4x24W T5.

W charakterze nadzoru średniego jest sześć kotów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mój nie wykazuje żadnego zainteresowania nimi

akwarium 120x60x60 w tym panel 30x60x60 odpieniacz Tunze 9410, cyrkulacja 2x Tunze 6045, obieg Tunze Silence 2400l, oswietlenie led 132w, 50kg LR, 19kg LS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tuptus

Podbiję temat, poszukuję do niewielkiego szkła ryby która będzie kontrolowała wieloszczety, rozważam hexataenię. Nie wiem czy nie będzie zbyt dominująca wobec moich dwóch ocelarisków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do ocealarisów nie wiem, za to podejrzewam ją w stosunku do salariasa i mandaryna. Ale nie bardzo widzę po swoich, żeby je kontrolowała...

125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT,  Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to za malo dla brzydala;)

Wysyłane z mojego GT-S5369 za pomocą Tapatalk 2

Pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja swoich się póki co pozbywam podnosząc mniejsze kawałki skały, po pod nimi siedzą a piachu nie ma to nie mają się gdzie schować, już z 10 ostatnio wywaliłem, ale też mam sporo takich mniejszych, ślimaki mi jajka złożyły to widzę że już ich nie ma coś je wsunęło , ale też za jakiś czas coś wpuszczę, ale generalnie jak zwierzęta są nakarmione to nie będą szukać pokarmu, żeby Krewetka choć trochę aiptazje ruszyła to dwa dni nie karmiłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swojego brzydala przyłapałem jak wyciągnął malutkiego wieloszczeta, pokurczony miał z 1cm długości i w toni wodnej go na chwilę puścił żeby go w pyszczku poprawić no i siup i po wieloszczecie.

Z tym że ja nie mam jakiejś awersji to wieloszczetów bo moim zdaniem więcej dobrego robią w moim baniaku niż złego ;)

731450e5ecb50e0ff9c2e1941b208841u392a365.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tuptus

U mnie coś przewraca szczepki i straciłem dwie krewetki, najdziwniejsze że obie podczas wylinek.

Zwłok lub skorupek po denacie nigdy nie odnajdowałem. Myślalem że mają problemy z kalcyfikacją pancerzy ale wapń mam ciągle 400-420, pozostałe krewetki bez problemu zmieniają garnitury na większe :p

Czyzbym miał w skale nieautoryzowanego :alien: ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Halichoeres chloropterus: Chlorek radził sobie z wieloszczetami 3x większymi od niego za pomocą hmm dresiarskich metod:

-Wytargać delikwenta

-Jeżeli nie da się zjeść popłynąć z nim do najbliższej skałki i tłuc nim o ową skałę aż pacjent się rozleci.

Kiedyś przez 20 min obserwowałem jak 5cm chlorek wojował z 15 cm wieloszczetem. Po rozdrobnieniu został wciągnięty cały

Edytowane przez sepher (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem tego zielonego,ale sajgon w piasku mi robił i dostał czerwoną kartkę,teraz mam podobnego żółtego wargatka,trochę delikatniejszy.

Marek - jak udało Tobie się gagatka odłowić, ja swojego mam serdecznie dosyć, robi syf w zbiorniku, walczy z pokolcami (sic!) i atakuje prawie każdą rybę o wydłużonym ciele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie sprawe z wieloszczetami załatwiła parka krewetek boksujących ( z tych mniejszych żółtych )

Dokładnie taka:

http://pl.reeflex.net/tiere/1168_Stenopus_scutellatus.htm

Edytowane przez Yarcio (wyświetl historię edycji)

Było - Yarcio na słono 260

Obecnie - Yarcio na słono 650

650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013

40 kg LR +40 kg LS,

Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal

Oświetlenie ATI 8x54w

Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

U mnie brzydal który był kupiony na szklane róże wybił prawie do 0 całą populacje wieloszczetów. Róże też zjadł i ksenie oraz capnelle ale to niewielka cena za likwidację wieloszczetów i szklanych róż.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Marek - jak udało Tobie się gagatka odłowić, ja swojego mam serdecznie dosyć

Chlorek śpi w piachu, zawsze w tym samym miejscu. Zagarnij siatką z piachem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marek - jak udało Tobie się gagatka odłowić, ja swojego mam serdecznie dosyć, robi syf w zbiorniku, walczy z pokolcami (sic!) i atakuje prawie każdą rybę o wydłużonym ciele.

Ja zrobiłem sobie kiedyś szklaną pułapkę i złapał się w kilka minut,w pułapce był też borsuk,sohal,białobrody,wyglądali jak śledzie w puszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.