Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wszędzie gdzie czytam to jak gdzieś pojawia się temat cyrkulacji to zawsze piszecie że jest za mała. Jaka ona powinna być bo czasami myślę że może jest u mnie za duża. Głównie chodzi mi o falownik skierowany na skały 5000l/h wieje ostro. Czy to nie za dużo przy moim akwa, bo w strumień "wiatru" nic nie mogę wsadzić bo oczywiście zwieje (tam gdzie wieje najbardziej rosna mi dino na skałach).Odległość od skał to jakieś 30-40cm. Czy może lepiej ustawić go inaczej nie a skały? Prócz tego mam jeszcze mniejszy omiatający dno z przodu zbiornika 1800l/h oraz tył za skałami omiatany jest z powrotu filtra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie masz nigdzie podane jakie to akwarium....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu nie chodzi o jakistam przelicznik. Cyrkulacje trzeba dobierac z glowa i nie jest to wcale latwe.

Woda jest jak krew. Ma za zadanie przenosic substancje odzywcze, tlen, dwutlenek wegla oraz wyplukiwac zalegajacy detrytus.

Najlepsza cyrkulacja w akwarium jest cyrkulacja zmienna. Najlatwiej ja osiagnac uzywajac falownikow, ktore maja mozliwosc podlaczenia sterownikow np Vortech, Tunze, Hydor czy Jebao. Uzywajac, dwoch czy trzech pomp na innych czestosciach fali daje zmienny prad wody.

Jesli chodzi o dobranie sily "dmuchania" to zalezy ona glownie od obsady i ilosci skaly. Najsilniejszy prad bedzie dla korali SPS, a najslabszy dla wielkopolipowych LPS.

Zamiast uzywac jednej silnej pompy lepiej jest uzyc 2-3 mniejsze. Nie mamy wtedy problemow z unoszeniem piasku i latwiej nam ustawic cyrkulacje w rogach akwarium czy w przestrzeni miedzy skalami. Jedna duza pompa zabiera nam spora przestrzen a poza tym czesto o nie mozemy ustawic jej bezposrednio na korale.

Slaba i zle ustawiona cyrkulacja, czesto jest jednym z powodow wystepowania plag i walki z parametrami. Dlatego moja rada jest taka:

Daj najwieksza mozliwa, ktora nie bedzie stresowala korali.

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie otwiera mi się na komórce, nieważne.

Ja mam 65x50x50

Cyrkulacja koralia 2800 wieje na środek przedniej szyby, aquael 2600 z boku na piasek. Obie są na tylnej szybie w rogach. Obie wieją na szybę.

Wiru nie ma. Korale falują. Na dniach będę zmieniał na WP25 więc zobaczymy

Jak miałem jeszcze Tunze)6015 skierowaną na skały, euphyllie targało jak wierzby na wietrze.

Wszystko zależy od ułożenia skały. U jednego 2x2800 zrobi pralkę,u innego nie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.