misieq51 Zgłoś Napisano 22 Września 2013 (edytowane) Od kilku dni pojawił sie na powierzchni brązowy nalot, jakby plamki, grodki.parametry w normie. Ktoś wie co to może być?? Za pomoc dziękuję Edytowane 22 Września 2013 przez misieq51 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 22 Września 2013 jaki nalot fotkę daj ,czy masz sump? Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 22 Września 2013 to jest początek cyjano . Za chwile będzie na skałach i piasku . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 22 Września 2013 to jest początek cyjano . Za chwile będzie na skałach i piasku . nalot na powierzchni wody to cyjano? Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slovy Zgłoś Napisano 22 Września 2013 Mogło by być cyjano , ale wpierw byłoby go sporo na szybach i na piasku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 22 Września 2013 są gatunki cyjanobakterii które szczególnie na powierzchni się pojawiają i własnie mają barwę brązową nie bordową .Zwłaszcza w zbiornikach ze słaba cyrkulacją ,bez komina lub źle zaprojektowanym .Takie cyjano występuje w zatokach po odpływach szczególnie przy bezwietrznej pogodzie i w okresie letnim . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 22 Września 2013 nalot na powierzchni wody to cyjano? Nalot na powierzchni wody? Nie ma cyrkulacji? Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misieq51 Zgłoś Napisano 22 Września 2013 tutaj fotki, gródki są jakby mały brązowy rozsypany popiół na powierchni wody nie wiem jak to opisac narazie dałem odpieniek na maxa i załaczyłem uv. Zobaczymy może pomoże Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misieq51 Zgłoś Napisano 22 Września 2013 jaki nalot fotkę daj ,czy masz sump? Mam Komin i 3x cyrukalcja w tym dwie ustawione na powierzchnie wody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaziko Zgłoś Napisano 22 Września 2013 slabo ustawiona cyrkulacja, bo jesli masz komin to powinno to wszystko spłynąć i być odfiltrowane. Cytuj ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misieq51 Zgłoś Napisano 22 Września 2013 slabo ustawiona cyrkulacja, bo jesli masz komin to powinno to wszystko spłynąć i być odfiltrowane. No nie wiem, nigdy nie miałem czegoś takiego a cyrkulacja była ustawiona tak samo, narazie sciągnałem wszystko recznikiem papierowym i sitkiem z powierzchni, najwyżej jutro przeczyszcze filtr w komienie, może za mało ciągnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 22 Września 2013 a co to za filtr?odpieniacz?jaki? Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misieq51 Zgłoś Napisano 22 Września 2013 a co to za filtr?odpieniacz?jaki? w pierwszej komorze mam odpieniek wate i gabke, w drugie siporax w trzeciej grzalke a w w czwartej pompę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misieq51 Zgłoś Napisano 22 Września 2013 a co to za filtr?odpieniacz?jaki? w pierwszej komorze mam odpieniek wate i gabke, w drugie siporax w trzeciej grzalke a w w czwartej pompę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bob Zgłoś Napisano 22 Września 2013 Czyli to panel a nie komin, dobrze mysle? Cytuj http://nano-reef.pl/topic/61320-opolskie-morskie/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misieq51 Zgłoś Napisano 22 Września 2013 Czyli to panel a nie komin, dobrze mysle? Tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misieq51 Zgłoś Napisano 23 Września 2013 właczyłem odpieńka na full mokra piana i lampe uv. Przez noc jest jakby lepiej zobaczymy co będzie jak z wróce z pracy .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misieq51 Zgłoś Napisano 24 Września 2013 A więc problem się rozwiązał, UV i Odpieniacz na mokrą pianę - Woda lustro na powierzchni, polecam wszystkim kto by miał problem z brązowym osadem na powierzchni. Temat do Zamknięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach