Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Życie będzie od poczatku więc będę palił 12 h.

IMG_6499.thumb.JPG.f2b8bb71553cbb14e9886a7a0f6407c6.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

daj mniej... 6-8h

bez względu na to czy będzie to woda z działającego baniaka - dojrzewanie i tak będzie...

jakie życie chcesz dać od początku? nie żartuj...

wydaje mi się też, że nie powinieneś wkładać na początku żadnej chemii do akwarium...

jeśli już musisz to gruz z żywej skały i nic więcej...

bakterie, bakterie i jeszcze raz bakterie...

niech się rozpocznie i zakończy cykl azotowy... niech baniak zaskoczy sam

no ale... ja mało się znam :)

Edytowane przez MojeSumienie (wyświetl historię edycji)

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I widzisz Darku czytając wiele Twoich postów to chyba coś się tam znasz.. ;) (pozostali forumowicze udzielający się tutaj żeby nie było też)

Jeśli chodzi o słone to jestem całkowity laik (o słodkowodnych wiem coś tam... - bynajmniej tak mi się wydaje hehe)

To mam rozumieć by tylko od niego (właściciela sklepu) wziąć na razie tylko wodę, żywą skałę i piasek i niech dojrzewa tak??

Edytowane przez r_33 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

r_33 to słuchaj Darka. On też miał kiedyś kostkę 30l i to łądną kostkę, więc tylko się cieszyć, że chce Ci pomóc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michał - tak chyba zrobię. Ale żeby nie było - wszystkie Wasze uwagi zapisuje w głowie. Dziękuję za pomoc i zapewne w najbliższych miesiącach będę często się tutaj udzielał. Co chwila coś mi przychodzi do głowy i mam jakieś niepewności. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

r_33 to słuchaj Darka.

absolutnie nie! :)

musisz czytać i sam dochodzić do tego co będzie lepsze dla Twojego akwarium.

Ja prowadzę akwarium inaczej niż opisuje się to na forum. I biorę za to odpowiedzialność ja...

Musisz słuchać sam siebie i swojego baniaka...

-------------------------------------------------

o matkoooo.... zabrzmiałem jak mnich z chińskich filmów :D :D

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Użytkownik Świrek dnia 02 paĹşdziernika 2013 - 19:10 napisał

r_33 to słuchaj Darka.

absolutnie nie! :)

No to zrobiłeś pętlę logiczną :p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz jeszcze wpuścić jakieś babeczki z rodziny trimma :) oraz bardziej popularna rodzina Stonogobiops

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wszystkie wskazówki. Jak tylko wystartuję, na bieżąco będę opisywał co się dzieje. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość maxevans

Moja propozycja to calcinus tibicen, lysmata amboinensis, 2 tectusy, roznego rodzaju grzyby discosoma czy rhodactis, zoanthusy, z LPS-ow euphyllie parancore i caulastree

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie. Start akwarium już coraz bliżej. Najprawdopodobniej w poniedziałek. Przypomniało mi się jeszcze jedna rzecz:

chodzi o wkłady do tej mojej kaskady. Trochę poczytałem i jednak najpoważniej zastanawiam się na chemi pure elite(wcześniej myślałem o phosguardzie i purigenie - ale to w sumie podwójny wydatek a z chemi pure elite tylko raz zapłacę). Co o tym sądzicie? Niby usuwa związki azotu i fosforu i opinie są dobre...

Edytowane przez r_33 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I widzisz Darku czytając wiele Twoich postów to chyba coś się tam znasz.. ;) (pozostali forumowicze udzielający się tutaj żeby nie było też)

Jeśli chodzi o słone to jestem całkowity laik (o słodkowodnych wiem coś tam... - bynajmniej tak mi się wydaje hehe)

To mam rozumieć by tylko od niego (właściciela sklepu) wziąć na razie tylko wodę, żywą skałę i piasek i niech dojrzewa tak??

Wtrącę się tutaj w wypowiedź Darka ,bo ostatnio straszna moda na bakterie...

Ja osobiście uważam ,że akwarium na wodzie z dojrzałego zbiornika bez zastosowania dopalacza"bakterii"

łagodniej przechodzi dojrzewanie.

Dlaczego tak twierdzę???Ano dlatego ,że miałem okazje obserwować na forum niejedno akwarium dojrzewające po podaniu bakterii , oraz porównać ze swoim zbiorniczkiem , który dojrzewał na wodzie z dojrzałego baniaka bez dozowania bakterii.

Nie chodzi mi tutaj o jakieś wymądrzanie się , nie to miałem na celu , ale niedługo spotkamy się z teorią,l która zaprzeczy możliwości odpalenia zbiornika z morszczyzną , bez wyżej omawianego "specyfiku"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.