kosciej72 Zgłoś Napisano 4 Października 2013 (edytowane) Po osmozie idzie ogromny litraż w kanał czy ktoś ma pomysł jak go wykorzystać pozdrawiam Edytowane 4 Października 2013 przez kosciej72 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 4 Października 2013 Umyj sobie samochod, wymocz nogi, albo podlej kwiaty... Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k_bad Zgłoś Napisano 4 Października 2013 Jeśli ktoś lubi zimne kąpiele może zlewać do wanny Cytuj Akwarium 80x50x50h czyli 200l, Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W. Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand, Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy. Chwilowa likwidacja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi Zgłoś Napisano 4 Października 2013 u siebie mialem dolewke bezposrednio z ro. sciek zanim trafil w kanal lecial poprzez trojdrozny elektrozawor sterowany termoregulatorem .robil runde przez 20m wezyka zwinietego w spirale i zanurzonego w sumpie. efekt byl rewelacyjny. bo wieksza temperatura to wieksze parowanie. czyli czesciej sie zalaczala dolewka. czyli czestrze przepuszczanie ziemnej wody przez spirale. bez wzgledu na upaly nigdy nie przekroczylem 25.8 st w akwa. Cytuj Nadchodzi nowe... :lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qlfon Zgłoś Napisano 4 Października 2013 Gdybym się kiedyś budował zrobiłbym oddzielny zbiornik na taką wodę i wykorzystywałbym ją do np. spłukiwania toalety czy podlewania kwiatków:) Podobno są ludzie którzy wykorzystują do tego deszczówkę. Cytuj Qlfon, Lublin Akwarium: 115x84x65, oświetlenie 6x39W T5 + BP XM140, odpieniacz BK200, cyrkulacja: 3x6055,1x6095, obieg: Red Dragon Mini 6000, Poprzednie akwarium Projekt Nautilus: 18,03,2012 - 27.07.2016. Obecnie: prawie FOWLR:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 4 Października 2013 Do mycia automatu kubka od odpieniacza jeśli ten jest połączony do kanalizacji. Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kosciej72 Zgłoś Napisano 4 Października 2013 Umyj sobie samochod, wymocz nogi, albo podlej kwiaty... dziękuję za odpowiedź a czy ktoś zbadał tą wodę po RO wywalana do kanału czy ona jest lepsza od kranówy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 4 Października 2013 Lepsza od kranówy- pojęcie bardzo względne. Ja do miski łapie odpad RO, kilka wizyt w toalecie i miska pusta. Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kosciej72 Zgłoś Napisano 4 Października 2013 albo podlej kwiaty !!!! moja małżonka ma około 150 róż w ogrodzie i mam jej powiedzieć umyj nogi , wymyj samochód , dziękuje za takie merytoryczne odpowiedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 4 Października 2013 Gdybym się kiedyś budował zrobiłbym oddzielny zbiornik na taką wodę i wykorzystywałbym ją do np. spłukiwania toalety czy podlewania kwiatków:) Podobno są ludzie którzy wykorzystują do tego deszczówkę. Mam taką samą myśl. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomm Zgłoś Napisano 4 Października 2013 chodi, super pomysł. jak zmienię lokalizacje zbiornika na pewno wykorzystam. kolega w systemie, którego w pełni w tej chwili nie opiszę, podawał wodę ściekową pod ciśnieniem ponownie na filtr ro. nie pamiętam czy w systemie były dwa filtry ro. mało tego, wodę z podmian w słodkim zbierał i również filtrował przez filtr osmotyczny. co jakiś czas jedynie podmieniał część wody w zbiorniku zrzutu wody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kosciej72 Zgłoś Napisano 4 Października 2013 tomm sam nie wiesz co za co odppowiadasz pytaniw wrac DO KOŻW=ENI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomm Zgłoś Napisano 4 Października 2013 kościej, o co chcesz dopytać lub czego nie rozumiesz to uściślę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kosciej72 Zgłoś Napisano 4 Października 2013 UŚCIŚLIJ PROSZĘ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 4 Października 2013 albo podlej kwiaty !!!! moja małżonka ma około 150 róż w ogrodzie No widzisz? Znalazles sposob na zuzycie ... Pzdr Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomm Zgłoś Napisano 4 Października 2013 kościej, nalej sobie do szklaneczki coś, co lubisz wypić, jak się spinasz... bez napitki tego nie rozbierzesz... "System stałej podmiany wody z odzyskiem" (w zbiorniku słodkowodnym)- projekt kolegi eMWu zaczerpnięty z forum poznańskiego WTMA (dominują tematy słodkie). Miłej lektury. http://www.akwarysci-poznan.pl/forum/archive/index.php?thread-2169.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek2 Zgłoś Napisano 5 Października 2013 Przeczytałem powyższy link. Według mnie to gra nie warta świeczki. Pompa elektryczna, a do tego zużycie prefiltrów i membrany. Teraz mam do Was pytanie: czy obserwujecie wskazania wodomierza w mieszkaniu w czasie pobierania wody przez osmozę? Zakładam, że w tym momencie woda nie jest pobierana do innych celów. Co dzieje się z Waszymi licznikami??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Astis Zgłoś Napisano 5 Października 2013 Zrzut wody z membrany u mnie idzie bezpośrednio w skalniak - filtr mam w piwnicy do skalniaka ok 7 m węża przez okno. Wszystkim to pasuje a najbardziej roślinom na skalniaku - najprawdopodobniej z powodu większego "zanieczyszczenia" wody ze zrzutu (woda na zrzucie ma większe wskazania na TDS'ie niż woda prosto z instalacji). Jedynie na zimę prze pierwszymi mrozami przepinam zrzut w kanał co by lodowiska nie zrobić! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomm Zgłoś Napisano 5 Października 2013 projekt kolegi eMWu jest dla mnie jednym z najciekawszych diy z którym w mojej przygodzie z akwarystyką się spotkałem. czy chodzi tutaj głównie o oszczędność wody i energii? myślę, że po prostu chciał stworzyć coś nowatorskiego i ułatwiającego mu życie. zapewne miał wielką satysfakcję jak podłączył ostatni kabel do prądu otworzył zawory i woda popłynęła. akwarystyka jedynie dla nielicznych, ma sens ekonomiczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
streetgibon Zgłoś Napisano 8 Października 2013 Do Kawy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach