Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 11 Października 2013 Dobry, Powiem mi ktoś co na skali SG aerometru sery znaczą duże litery A i N? Dzięki pozdrawiam Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 11 Października 2013 Po pierwsze, to wyrzuć go do kosza bo to szmelc,pokazuje głupoty. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysio2000 Zgłoś Napisano 11 Października 2013 Po pierwsze, to wyrzuć go do kosza bo to szmelc,pokazuje głupoty. A mój pokazuje dobrze, porównałem z refraktometrem i wynik był taki sam, tyle że na aerometrze trudniej odczytać. Te litery A i N zdaje się oznaczają brzegi dopuszczalnego zakresu. Najlepiej jak jest dokładnie między nimi. Ale skąd takie akurat litery to nie mam pojęcia. Cytuj było 450 l. (180x50x50). jest 100 l. z panelem (80x50x35) - Setka ze śledzikiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 11 Października 2013 Zgadzam sie z @Peniek. Kup refraktometr. Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelkielce Zgłoś Napisano 11 Października 2013 Po pierwsze, to wyrzuć go do kosza bo to szmelc,pokazuje głupoty. nie no jeden na 1000 pokazuje w miarę dobrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 11 Października 2013 Albo chociaż pływak JBL. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 11 Października 2013 (edytowane) Albo chociaż pływak JBL. Jak już,to refraktometr. Kupiłem spławik JBL-a i do dziś nie wiem,czy mierzy gęstość czy ciężar właściwy . Kupiłem więc,jak mi radzili starzy wyjadacze z forum,refraktometr i mam święty spokój . Edytowane 11 Października 2013 przez baszurek (wyświetl historię edycji) Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kyzak Zgłoś Napisano 11 Października 2013 Już pisałem kilka razy, czy chcesz trzymać ryby czy okazy sprawdź czy spławik Twój to pokazuje 1.000 przy 4 st C CZUJESZ? P.S. Przepraszam ale nasi kopacze przegrali .... Cytuj Obecnie suchy dok... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
koma Zgłoś Napisano 12 Października 2013 (edytowane) Mi się pobiła sera, na szczeście ustawiałem wodę na minimum zasolenia, bo : 1) tajwański ze 2 razy tańszy pokazywał mi przekroczenie maksymalnego dozwolonego, 2) odrzuciłem więć myśl o następnej serze i kupiłem jbla ( też pokazał przekroczenie maksa). Po odsoleniu widzę wyraźnie lepsze pompowanie korali. Edytowane 12 Października 2013 przez koma (wyświetl historię edycji) Cytuj Nano reef -homar only + reefmax Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 12 Października 2013 miałem i mam sera bo myślałem ze może pokazywać głupoty bo na forum ma taka opinię wiec zakupiłem JBL-a i wynik ten sam identyczny co na sera wiec nie przekłamuje Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 12 Października 2013 Moj przekłamywał,więc to loteria z nim. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
koma Zgłoś Napisano 12 Października 2013 Miałem wcześniej sera i zmiana areometru nie powodowała takich rewelacji - chyba zależy od sztuki. Na szczęście/nieszczęście się od czasu do czasu biją. ;-) Cytuj Nano reef -homar only + reefmax Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gaber Zgłoś Napisano 12 Października 2013 mam 2 x jbl, sera, tropic marin - wszystkie tak samo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 12 Października 2013 No nić ja na razie wystartowałem z sera. Będzie rozwój to będzie na pewno w przyszłości nowy spławik i wtedy zobaczymy póki co na czystej RO pokazywał mi 0,998 w T 18 więc myślę, że źle nie będzie Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysio2000 Zgłoś Napisano 12 Października 2013 Najlepiej "skalibruj" go sobie u kogoś, np. w sklepie albo u kolegi. Będziesz wiedział jaki poziom na spławiku jest właściwy i wystarczy. A kiedyś zamienisz na refraktometr. Cytuj było 450 l. (180x50x50). jest 100 l. z panelem (80x50x35) - Setka ze śledzikiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rumun Zgłoś Napisano 13 Października 2013 Mój spławik Sery był sprawdzany ze spławikiem Aquamedica. Pokazywały tak samo. Cytuj Akwarium 120x50x50, ATI 8x54w dimm, Skimmer DIY, Tunze6025, JVP102, JebaoWP25, DSB-Refugium Poprzedni baniak: http://nano-reef.pl/topic/44325-przesiadka-na-wiekszy-baniak/page__p__428249__hl__%2Bpierwsza+%2Brafa+%2Brumuna__fromsearch__1#entry428249 Pierwszy baniak: http://nano-reef.pl/topic/40486-50l-pierwsza-rafa-rumuna/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hastoff Zgłoś Napisano 16 Października 2013 Witam Mój był sprawdzany z refraktometrem (w Skrzydlicy) i pomiary się pokrywały Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach