SunRose Zgłoś Napisano 16 Października 2013 (edytowane) w ktorym miejscu powinien w sumpie stac filtr z biopaletami i gdzie woda z wylotu z filtra powinna byc wsadzona . czy pompa z filtra ktory zasysa wode powinien byc przy wylocie z odpieniacza a woda z filtra wyplywajaca przy pompie obiegowej ? Ja mam to tak rozwiazane zapomnialem narysowac pompy obiegowej ale jest w przegrodzie z filtrem z biopaletami. Ja mam to tak rozwiązane czy to jest dobrze zrobione czy źle ?? Edytowane 16 Października 2013 przez SunRose (wyświetl historię edycji) Cytuj SOSNOWIEC // Sprzedam / Zamienię główki : Euphyllie Divise i Paradivise - > na LPSY lub ACROPORY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 16 Października 2013 Ja mam to tak rozwiazane,pompa zasysa wodę ze spływu bo tak tak jest ustawiona po splyw ,z filtra z biopelletami woda leci odrazu do odpieniacza i tak tez rozwiazalem problem z dodatkowym zasilaniem odpieniacza,nie mam juz ze spływu tylko pompka przez filtr do odpieniacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SunRose Zgłoś Napisano 17 Października 2013 ?? Cytuj SOSNOWIEC // Sprzedam / Zamienię główki : Euphyllie Divise i Paradivise - > na LPSY lub ACROPORY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 17 Października 2013 (edytowane) zasys wody raczej bez różnicy skąd, ważne aby woda wypływająca z filtra była przy pompie zasilającej odpieniacz, czyli odwrotnie jak napisałeś Edytowane 17 Października 2013 przez mirekaju (wyświetl historię edycji) Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabeł prawdziwy Zgłoś Napisano 17 Października 2013 czyli przed odpieniacz? a ja dałem na koniec. Czyli ciągnie z odpieniacza, i dalej do baniaka. Czy są różne możliwości czy " gafa" ? Cytuj Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fok Zgłoś Napisano 17 Października 2013 Jest proponowane przez producentów by wylot był przy odpieniaczu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SunRose Zgłoś Napisano 17 Października 2013 Jest proponowane przez producentów by wylot był przy odpieniaczu. czyli dobrze mam to zrobione tak jak na rysunku tak ? wode zasysa do filtra a wylatuje woda przed wlotem wody do odpieniacza ? Cytuj SOSNOWIEC // Sprzedam / Zamienię główki : Euphyllie Divise i Paradivise - > na LPSY lub ACROPORY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 18 Października 2013 czyli dobrze mam to zrobione tak jak na rysunku tak ? wode zasysa do filtra a wylatuje woda przed wlotem wody do odpieniacza ? Tak jak teraz napisałeś jest dobrze bo w pierwszym poście masz odwrotnie. Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SunRose Zgłoś Napisano 18 Października 2013 heh to teraz .... Na stronie piszą żeby umieścić wylot wody przed odpieniaczem czyli chodzi raczej o to by wylot wody z filtra z biopalletami byl przy obiegowej pompie bo jezeli bakterie gromadza sie w filtrze i wyplywaja wraz z woda z wylotu filtra to jak skieruje wylot z filtra do wlotu odpieniacza to bedzie wyrzucac bakterie do kubka tak ? Wiec jest to bez sensu chyba ? Bakterie ktore nagromadza sie powinny do zbiornika glownego poprzez pompe wplywac i neutralizowac no3 i po4 a jezeli sie myle to prosze mnie wyprowadzic z bledu ... Cytuj SOSNOWIEC // Sprzedam / Zamienię główki : Euphyllie Divise i Paradivise - > na LPSY lub ACROPORY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 18 Października 2013 Zle. Bakterie maja działać w filtrze a ich nadmiar wylatujacy z filtra ma od razu wyrzucić odpieniacz. A dlaczego? Dlatego, ze wylatujace z filtra bakterie maja juz wbudowane w siebie NO3 i PO4 wiec po co Ci one w systemie skoro wlasnie to ma wylądować w kubku odpieniacza. Bardziej lopatologicznie nie potrafię Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NOCIO Zgłoś Napisano 18 Października 2013 Ale biopalety są miejscem na którym osadzają się bakterie i tam żerują, woda przepływając przez filtr przechodzi przez bakterie, które "oczyszczają" ją i żywią się. One nie wylatują i rozpuszczają się w odpieniaczu tylko (dosłownie) siedzą na tych "kulkach", a wylot jest w kierunku odpieniacza bo inaczej miałbyś trochę brązowego nalotu który się uwalnia z filtra z biopaletami, a tak nalot jest usuwany przez odpieniacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing Zgłoś Napisano 18 Października 2013 NOCIO Dzięki za ten post. Teraz i ja zrozumiałem w 100% taki sposób montażu. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 18 Października 2013 Ale biopalety są miejscem na którym osadzają się bakterie i tam żerują, woda przepływając przez filtr przechodzi przez bakterie, które "oczyszczają" ją i żywią się. One nie wylatują i rozpuszczają się w odpieniaczu tylko (dosłownie) siedzą na tych "kulkach", a wylot jest w kierunku odpieniacza bo inaczej miałbyś trochę brązowego nalotu który się uwalnia z filtra z biopaletami, a tak nalot jest usuwany przez odpieniacz. "Troche" pomieszales. Wiec skoro bakterie nie wylatuja to z czego niby złożony jest ten Twoj "nalot". Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NOCIO Zgłoś Napisano 18 Października 2013 Masz racje to nie jest idealne wytłumaczenie ale nalot będzie po części z tych bakterii i od ścierania się "kulek", jeśli prąd wody jest za mocny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SunRose Zgłoś Napisano 18 Października 2013 dziekuje gitara Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj SOSNOWIEC // Sprzedam / Zamienię główki : Euphyllie Divise i Paradivise - > na LPSY lub ACROPORY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabeł prawdziwy Zgłoś Napisano 19 Października 2013 Ale biopalety są miejscem na którym osadzają się bakterie i tam żerują, woda przepływając przez filtr przechodzi przez bakterie, które "oczyszczają" ją i żywią się. One nie wylatują i rozpuszczają się w odpieniaczu tylko (dosłownie) siedzą na tych "kulkach", a wylot jest w kierunku odpieniacza bo inaczej miałbyś trochę brązowego nalotu który się uwalnia z filtra z biopaletami, a tak nalot jest usuwany przez odpieniacz. Jak dla mnie, to są niezbyt dobre rozwiązania. wydawało mi się, że z tym wszystkim chodzi o to, aby jak najlepiej oczyścić wodę. a wychodzi na to, żeby jak najbardziej odciążyć odpieniacz?. Nie podoba misie to !!! Cytuj Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 19 Października 2013 W całej metodzie chodzi o to, żeby namnażać bakterie, które wbudowują w siebie azot i fosfor i usuwać je z systemu za pomocą odpieniacza. Zamysł ten sam co w refugium, hodujemy glony i na bieżąco usuwamy z refugium wraz z azotem i fosforem, który w siebie wbudowany. Pelletki to dodatkowy pokarm dla bakterii, żeby szybciej się rozmnażały. Nie zależy nam na wprowadzeniu bakterii do akwarium. Idealnie byłoby, żeby 100% które wyleciało z filtra na pellety było usunięte przez odpieniacz a woda była transporterem azotu i fosforu do filtra. Jeśli się mylę proszę mnie poprawić, może te bakterie mają jednak jakąś robotę w akwarium. Pozdrawiam Marek (z telefonu) Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 19 Października 2013 W całej metodzie chodzi o to, żeby namnażać bakterie, które wbudowują w siebie azot i fosfor i usuwać je z systemu za pomocą odpieniacza. Zamysł ten sam co w refugium, hodujemy glony i na bieżąco usuwamy z refugium wraz z azotem i fosforem, który w siebie wbudowany. Pelletki to dodatkowy pokarm dla bakterii, żeby szybciej się rozmnażały. Nie zależy nam na wprowadzeniu bakterii do akwarium. Idealnie byłoby, żeby 100% które wyleciało z filtra na pellety było usunięte przez odpieniacz a woda była transporterem azotu i fosforu do filtra. Jeśli się mylę proszę mnie poprawić, może te bakterie mają jednak jakąś robotę w akwarium. Pozdrawiam Marek (z telefonu) Zgadza się,wyżej już to też zostało napisane tylko inaczej.Ja mam pompkę,która zasysa wodę do filtra z komory pompy obiegowej a wylot z filtra skierowany jest w pobliżu wlotu do pompy odpieniacza i z tym ostatnim to jest zalecenie producenta.Niby lepiej by ten filtr nie był zasilany z spadu wody z komina bo wtedy do niego wszystko będzie wpadać,ale z drugiej strony w moim przypadku mam polimery XL,czyli to są duże kawałki i musi być silny przepływ wody więc cała drobnica,jedzenie i detrytus i tak przez ten filtr swobodnie przeleci i zostanie skierowane do odpieniacza więc chyba wywalę u siebie tą pompkę.Warunek to żadnych sitek i gąbek. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SunRose Zgłoś Napisano 19 Października 2013 No pięknie potrzebny był taki temat Teraz przynajmniej wiem że mam na 100% dobrze to zrobione . Dziękuje wszystkim za odpowiedzi w tym temacie Teraz tylko czekać na efekty. Cytuj SOSNOWIEC // Sprzedam / Zamienię główki : Euphyllie Divise i Paradivise - > na LPSY lub ACROPORY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maćko Zgłoś Napisano 18 Listopada 2013 Ja mam Delteca APF 600 i zasilam go bezpośrednio z pelletek. Pompka ładuje wodę do filtra pellet a wypływ z niego jest na stałe wpuszczony do body APF-a. Nie potrzebuję dzięki temu dodatkowej pompki a i przepływ wody przez filterek odpowiada temu jaki zaleca producent dla odpieniacza - ok 800 l/h. Wydaje mi się to dobrym rozwiązaniem bo calutka woda z pellet trafia do odpienka. Cytuj 250 L , Tunze 1073.40 ,2xTunze 6045 + Jebao Wp-25, Deltec sc1455, Słoneczko 8x39W i inne pierdoły Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 18 Listopada 2013 (edytowane) U mnie tez cała woda z pallet leci do odpieniacza, ale Marku nie wiem czy to dobry pomysł żeby zasilać filterek z zrzutu. Jednak ten syfek może się zbierać na twoich paletach, oklejać je. Zawsze gdzieś tam na stuku jednej palety z drugą wciśnie się kawałek syfu lub pozostałości po pokarmie. Ale to są moje przemyślenia, mogę byś w błędzie. Edytowane 18 Listopada 2013 przez Yarcio (wyświetl historię edycji) Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach