-dominik- Zgłoś Napisano 22 Października 2013 (edytowane) Witam! Czy zdarzyło Wam się kiedyś korzystać z nietypowych wkładów filtracyjnych? Wklejajcie tutaj Swoje metody DIY, na pewno komuś się przydadzą. Ja może zacznę: -Gałęzatka Bardzo dobra jako wkład filtracyjny, klaruje wodę i zbija NO3. Należy wymieniać co tydzień-dwa. Mój ulubiony wkład. Czasami używam też pokruszonego, żywego gruzu koralowego z pokruszoną sepią. Edytowane 22 Października 2013 przez -dominik- (wyświetl historię edycji) Cytuj Pozdrawiam: Dominik T. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 22 Października 2013 A nie turla Ci się po sumpie ? Ta gałęzatka... ? Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 22 Października 2013 Jak ta kulka ci przeżywa w słonej wodzie skoro to glon żyjący w słodkich jeziorach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
-dominik- Zgłoś Napisano 22 Października 2013 Nie. Wkładam ją do kaskady. Cytuj Pozdrawiam: Dominik T. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawulon Zgłoś Napisano 22 Października 2013 Wedle gogle występuje w wodach płynących oraz morzach. Bardzo ciekawe napisz coś więcej Cytuj New project 75×60×60 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
-dominik- Zgłoś Napisano 22 Października 2013 Mam w krewetkarium słodkim trzy kulki. Co chwila dochodzą nowe więc przeniosłem kiedyś do morskiego żeby nakarmić calcinusa. Dałem calcinusowi, nie zjadł, wsadziłem do filtra. Następnego dnia przychodzę woda przejrzysta, korale napompowane, ricordea się dzieli RAJ! Wkładam od tej pory zawsze po kawałku a woda jest czysta. Minus jest taki: Gałęzatka wciąga większość NO3, więc inne glony wolniej rosną. Cytuj Pozdrawiam: Dominik T. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawulon Zgłoś Napisano 22 Października 2013 a gdzie to można kupić, ewentualnie nie podzielił byś się jakąś szczepką?? Cytuj New project 75×60×60 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabeł prawdziwy Zgłoś Napisano 22 Października 2013 w akwarystycznym ! ze 3 zł kulka Cytuj Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
-dominik- Zgłoś Napisano 22 Października 2013 W większości akwarystycznych mają. Cytuj Pozdrawiam: Dominik T. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 22 Października 2013 Ciekawe rzeczy. Jak by rozrastała się, był by fajny glon do sumpa. Po rozciągnięciu w plechę, na siatce i oświetleniu jakim różowym światełkiem, mogło by zdać egzamin... Żeby tylko nie padło po jakimś czasie, bo wtedy bomba biologiczna gotowa... Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
-dominik- Zgłoś Napisano 22 Października 2013 Jeżeli ją rozetniesz to rośnie bardzo szybko tylko musi leżeć na płasko(nie w postaci kulki) i mieć światło. Cytuj Pozdrawiam: Dominik T. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing Zgłoś Napisano 22 Października 2013 (edytowane) Mój kolega jest głównym importerem tego glonu do Polski jak by ktoś potrzebował większą ilość to mogę pomóc. Ma chyba ze 4 rozmiary. I sprowadza co 2 miesiące. -dominik- używałem tej rośliny w słodkim i w oczku ale nie wpadł bym aby ją użyć w morskim. Ile ona wytrzymuje u ciebie w takim zasoleniu? Edytowane 23 Października 2013 przez Debora Ortografia (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warszawiak Zgłoś Napisano 22 Października 2013 Po co importować coś co z powodzeniem rośnie tu na miejscu w akwariach..? Cytuj ReefMax 2,5 l. spiorax Odpieniacz DIY +BM SP-1000 refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
-dominik- Zgłoś Napisano 23 Października 2013 Jeżeli ma światło to 2-3 tygodnie. W bardzo dobrych warunkach (wysokie NO3, światło, syf itp.) trzyma ponad miesiąc. Polecam przy dojrzewaniu. Cytuj Pozdrawiam: Dominik T. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świrek Zgłoś Napisano 23 Października 2013 A po czym poznać, że dokonuje żywota? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 23 Października 2013 Przepraszam ale nie bardzo rozumiem. Twierdzicie ze roślina która wytrzymuje w słonej wodne 2 do 3 tygodni nadaje się jako glon do akwarium morskiego? Czy to aby nie zbyt daleko idące wnioski? Przecież gdyby było jej dobrze to by sobie żyła i żyła. @FoxRacing jesli naprawdę masz znajomego który sprowadza takie rośliny może jest w stanie sprowadzić taką w wersji dla posolonych z naturalnego sołnego środowiska bo te kulki ze słodkich zdecydowanie się nie nadają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawulon Zgłoś Napisano 23 Października 2013 Jeżeli jest taka "dobra" to niech starczy nawet na tydzień. Przy każdej podmianie siup nową do baniaka Cytuj New project 75×60×60 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 23 Października 2013 @pawulon a możesz mi powiedzieć co dobrego jest w gnijącej zielonej kulce rozkładającej się w sumpie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing Zgłoś Napisano 23 Października 2013 Walker Wczoraj już mnie to zastanawiało i zadzwonię dziś do kolegi. Kiedyś mi mówił , że zimowe dostawy są z morskiej (niewiem jak bardzo morskiej ) wody. Ciekawa sprawa z tą absorpcjią. Warszawiak Sprowadza się je celem zaspokojenia potrzeb handlu. Sama roślina rośnie dosyć wolno. Z tego co wiem to wszystkie osoby próbujące ją hodować w kraju zakończyły ten proceder. Problem nastręczalo nietylko utrzymianie kulistego kształtu rośliny jak i odpowiedniej konsystencji w dużym zagęszczaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing Zgłoś Napisano 23 Października 2013 (edytowane) -dominik- może jedynym powodem obumierania jest mimo wszystko zbyt czysta woda? Edytowane 23 Października 2013 przez FoxRacing (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porlock Zgłoś Napisano 23 Października 2013 Skoro to ten sam glon i rośnie zarówno w słonej jak i słodkiej wodzie, może przyczyna gnicia jest zbyt gwałtowna zmiana środowiska, zbyt szybka zmiana ciśnienia osmotycznego która uszkadza komórki rośliny zanim ta zdąży skompensować te zmiany. Jak by trzymać ją w słodkiej wodzie, dobrze naświetlać i stopniowo systematycznie codziennie przez dłuższy okres czasu zwiększać zasolenie...może udało by się "wyhodować" odmianę morską. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawulon Zgłoś Napisano 23 Października 2013 @Walker -jeżeli ta roślinka ma takie właściwości,(tego na dzień dzisiejszy nie jestem pewien) to proszę znajdź mi proszę taki środek który jest bezobsługowy i kosztuje 3zł tygodniowo Cytuj New project 75×60×60 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 23 Października 2013 Rozumiem ze informacje o czarodziejskich właściwościach zielonej kulki opierasz na relacji Dominika który właśnie (po raz kolejny) zakłada akwarium? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawulon Zgłoś Napisano 23 Października 2013 No ja tego nie sprawdziłem, a Ty sprawdziłeś? A może ktoś jeszcze próbował ? Cytuj New project 75×60×60 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 23 Października 2013 Ja pamietam jak założyciel tego tematu wielokrotnie pisał tu rożne bajki wiec uważał bym na kolejne jego wynalazki. Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach