felek Zgłoś Napisano 26 Października 2013 Cześć Miałem nadzieję że nie trafię ponownie do tego działu ale niestety. Mam problem z zebrosomą, na jej ciele pojawiło się kilka kropek ale nie jest to ospa. Wygląda to na jakąś cystę, pasożyta. Ma nieregularny kształt i niestety przybywa tego . Wczoraj wieczorem zauważyłem 1 na prawej bocznej płetwie, dziś rano miała 3szt. a teraz ma już 6. Jak na razie jedyne co zrobiłem to podałem pokarm z czosnkiem... Ryba jest u mnie od tygodnia, jest dość spora ma ponad 12cm długości. Nie było z nią żadnych problemów (od razu po wpuszczeniu do akwarium rzuciła się na algi dla salariasa) , pokarm przyjmuje normalnie . Ryba nie ociera się o skałę. Praktycznie non stop czyści ją doktorek lub któraś z krewetek czyszczących. Ryba jest strasznie szybka ale przy okazji ww. czyszczenia udało mi się zrobić zdjęcie : Widać kropkę nad okiem i drugą pod boczną płetwą . Dodatkowo jak widać na zdjęciu ma jakieś przebarwienia na skórze (po środku , pod pletwą grzbietową ) . Dodam tylko że wczoraj późnym popołudniem do akwarium wsypałem 4 szklanki piasku z działającego zbiornika (chciałem uzupełnić jego brak) co wydaje mi się być bezpośrednią przyczyną choroby. Akwarium ma 2 miesiące i 1 tydzień. Parametry w normie . Reszta obsady w tym: 6 x anthias , 2 x amphiprion , salarias, magnifica i doktorek ma się dobrze . Proszę pomóżcie, może ktoś już się z takim czymś spotkał ? Czy lampa UV coś pomoże ? Cytuj Jest : 148l z panelem na miękko Powrót w nieznane Było : 432l + 180l sump Mój dziennik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skoti79 Zgłoś Napisano 26 Października 2013 (edytowane) lampa nie pomoże odłów ją za w czasu , miały u mnie błazny coś takiego i już ich nie ma na tym świecie poza tym kuracja Herbtana SW na pasożyty ja zastosowałem ten środek zbyt późno i nie uratowałem ryb lecz wiem że środek jest skuteczny i pomógł paru osobom Edytowane 26 Października 2013 przez skoti79 (wyświetl historię edycji) Cytuj baniaczek 450+160sump oświetlenie t5+led obsada koralin mieszana mieszana Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zachu Zgłoś Napisano 26 Października 2013 (edytowane) nie panikuj, zostaw rybkę karm i staraj sie miec jak najlepsze parametry wody. doktorek czuwa, daj mu sie wykazać nie wiem czy juz ktos o tym pisał, ale jak u mnie pojawiały sie kropki ospy to brałem pokarm w płatkach sypałem do kubeczka, na to kropelka probiotykow (AF probioF), kropelka witamin (AF fishV) i kropelka AF GarlicOil. to zalewałem wodą z akwarium i podawałem co kilka godzin. efekty widoczne Edytowane 26 Października 2013 przez zachu (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
felek Zgłoś Napisano 28 Października 2013 Dzięki za rady. Jedyne co robię to podaję pokarm z czosnkiem i nie stresuję ryby. Jak na razie nie pojawiło się więcej kropek a nawet 2 odpadły Cytuj Jest : 148l z panelem na miękko Powrót w nieznane Było : 432l + 180l sump Mój dziennik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zachu Zgłoś Napisano 28 Października 2013 A co to za pokarm podajesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
felek Zgłoś Napisano 29 Października 2013 Zebrosoma dzisiaj już jest czysta ( i niech tak zostanie ) Pozostała jedynie plama po największym pasożycie. Podaję mrożonki : solowiec ( skończyło mi się opakowanie i nie będę już go więcej dawał), lasonogi, kiełże, ikra homara , oczlik, szklarka, + płatki Ocean Nutrition( te zielone z dodatkiem czosnku) + nori . Ryby dostają 4-5 kostek dziennie i raz na jakiś czas płatki, algi non stop. Cytuj Jest : 148l z panelem na miękko Powrót w nieznane Było : 432l + 180l sump Mój dziennik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zachu Zgłoś Napisano 29 Października 2013 I elegancko. dobrze ze nie ganiałeś jej z sitkiem i nie leczyłeś jakimiś badziewiami. śliczna ta twoja Zebrosomka jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 29 Października 2013 Karm ją, karm, bo straszliwie zabiedzona... Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 29 Października 2013 Niestety, aquamaniak ma rację. desja była już wcześniej zabiedzona, ostrzegałem właściciela ale chyba bylo za pozno dla niej, jest dosyc 'szczurowata' - paletkarze będą wiedziec o co kaman. Ryba ogolnie moze byc slabsza, ale mam nadzieje ze twoje starania nie pojda na marne i pozyje dosyc dlugo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
felek Zgłoś Napisano 30 Października 2013 Niestety nie jestem paletkarzem , mógłbyś wyjaśnić na czym polega ta ,,szczurowatość'' ? Cytuj Jest : 148l z panelem na miękko Powrót w nieznane Było : 432l + 180l sump Mój dziennik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach