Skocz do zawartości
felek

Coś na euphylli

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Po tym jak wessałem moją euphyllie do wężyka od podmian (odżyła po paru dniach) , przez kilka dni był spokój. Niestety od jakiegoś tygodnia koral przestał się pompować. Myślałem że to przez cyrkulację więc przestawiłem ją w inne miejsce lecz cały czas nic się nie zmieniało. 2-3 dni temu zauważyłem na jednej z główek coś dziwnego - podobne do wirków(ale na 99% to nie to), kształtem przypomina płytki krwi (po zwinięciu się, tworzy się taka jakaś skrętka) jak się rozciąga to ma wydłużone ciało , białe grubsze obrzeże,a po środku jakby błona. Obkleja polipy od zewnątrz ,ale widziałem też to coś w 1 z polipów (napęczniał jak balon) Wiecie może co to i jak z tym walczyć ?

sqyp.jpg

Dodatkowo niepokoi mnie to zielone pod podstawą główki. Tak jakby zniknęła stamtąd tkanka.W tej samej główce zauważyłem 2 dziury w szkielecie u podstawy, coś z nich wystaje...

ls5t.jpg

Edytowane przez felek99 (wyświetl historię edycji)

Jest : 148l z panelem na miękko Powrót w nieznane

Było : 432l + 180l sump     Mój dziennik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zielone to są, hmm... nie znam polskiego określenia, po niemiecku zwie się to Bohralgen, co można tłumaczyć jako "algi wiercące, wwiercające się". Wwiercają się one w szkielet korala i powodują obumarcie jego tkanki. To poniżej to gąbki Sycon, wszystko do kupy rokuje raczej źle dla tej Euphylli.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A można to jakoś usunąć ? Moczenie w RO ? Te gąbki przyszły do akwarium właśnie z tym koralem, urosło tego trochę w sumpie ale potem znikło samo. Widzę jedynie pojedyncze sztuki na skale no i największe skupisko pod tą nieszczęsną euphyllią .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gąbka nic nie zrobi złego bardziej martwił bym sie "algami"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da się coś z tym zrobić ? Może odciąć zakażoną główkę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby to byly Boralgen, to warto odciac. Ja tam widze jedynie Sycony.

Gdybys Boralgen znalazl, to po obcieciu glowki przyklej ja tak, zeby klej zachodzil na szkielet, zeby je calkowicie zakleic.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki, jutro lecę do sklepu po klej do korali i tniemy. Co do tego czegoś na polipach, sam nie zrobię lepszego zdjęcia ale znalazłem na forum takie coś. U mnie na polipach jest dokładnie to co w szkielecie ze zdjęcia(chodzi mi o te białe,,frędzle'' , szczególnie po lewej ). Z tej fotografii wnioskuję że jest to po prostu tkanka korala, ale co ona u mnie robi na polipach ?

6257275520_5d7d113555_b.jpg

Edytowane przez felek99 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odcięcie nic nie pomoże a to u ciebie jest uszkodzenie mechaniczne i jesli wcześniej w tym miejscu było jej dobrze to ją zostaw i czkaj

Moje akwarium

Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie

Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.