Skocz do zawartości
Miklosz

Szybki Help - Ukwiał mi poszatkowało!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o szybka pomoc co robić, właśnie zauważyłem że wciągnęło mi ukwiał w cylkulator i posztkowało go, tak że zmętniała woda. Oderwałem resztkę, która wyglądała jak by żyła. Ale woda jest mętna. Akurat jestem w trakcie leczenia chemicleanem i mam odłączony odpieniacz. Co robić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz gdzie przełożyć obsadę to działaj szybko. Węgiel i duuuuża podmiana ale szczerze to słabo widzę przyszłość życia w akwarium :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włączyłem odpieniacz, podmieniłem ok 20 % wody.

Ukwiał ma całą nogę, przykleił sie do skały, ale górę, pręciki poszatkowało.

Prosze o szybka pomoc co robić, właśnie zauważyłem że wciągnęło mi ukwiał w cylkulator i posztkowało go, tak że zmętniała woda. Oderwałem resztkę, która wyglądała jak by żyła. Ale woda jest mętna. Akurat jestem w trakcie leczenia chemicleanem i mam odłączony odpieniacz. Co robić?

O Matko, gdzie ja teraz węgiel zdobęde? :(

Włączyłem osmozę zrobię kilka litrów wody i najwyżej podmienię świeżą solanką, nie mam wyjścia. :no

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja swojego wywalilem do wc, podmianke zrobilem nic sie nie zmienilo w baniaku bardzo a odpieniacz bym wlaczyl chyba ze wlasnie teraz dosypales chemiclina ale raczej to bylo wczesniej. i tak podmianki musial bys robic po chemicleanie. wiec sie przyda a kuracje chemiklinem zrobisz za jakis czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włączyłem osmozę zrobię kilka litrów wody i najwyżej podmienię świeżą solanką, nie mam wyjścia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co zrobić z pozostałościa, wywalić czy zostawić? Zregeneruje się?

Włączyłem osmozę zrobię kilka litrów wody i najwyżej podmienię świeżą solanką, nie mam wyjścia. :no

Tak wyglądał kiedyś a tak teraz :no

post-14115-0-00379200-1383854466_thumb.jpg

post-14115-0-19907600-1383854494_thumb.jpg

Edytowane przez Miklosz (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym sie moze jeszcze wstrzymal. bo stope ma cala z tego co widze (bo mam rozumiec ze sam sie przykleil tam w nowe miejsce) jak bedzie brazowiala to bym wywalal, jutro bym podja decyzje o tym bo moze bedzie wiecej widac juz. szczerze to moj ukwial siedzial przynajmniej z tydzien w pompie cyrkulacyjnej i na prawde nic nie padlo mimo ze byl tylko jednym kawalkiem miazgi.

ps. a na to cyjano moze lej jakies bakterie a nie chemiclina

Edytowane przez dirty_pig (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zauważyłem prawie od razu, może był 0.5 godz. Ciekawie bo był przyklejony do szyby a głowe miał w falwniku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym sie moze jeszcze wstrzymal. bo stope ma cala z tego co widze (bo mam rozumiec ze sam sie przykleil tam w nowe miejsce) jak bedzie brazowiala to bym wywalal, jutro bym podja decyzje o tym bo moze bedzie wiecej widac juz. szczerze to moj ukwial siedzial przynajmniej z tydzien w pompie cyrkulacyjnej i na prawde nic nie padlo mimo ze byl tylko jednym kawalkiem miazgi.

ps. a na to cyjano moze lej jakies bakterie a nie chemiclina

Bakterie już lałem ale za wiele nie pomogło. i Jak na złość wczoraj wieczorem zapodałem chemicleana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ukwiał wygląda nie źle, moim zdaniem przeżyje,

Nie wiadomo tylko ile toksyn wypuścił do wody.

Podmiana 20% to dobry pomysł ale węgiel też należałoby zapodać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Węgiel moge kupić jutro w Karakowie u Oliwiera. Jak nie będzie za póżno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak baniak? Żyje?

Akwa 560l (155x60x60) + sump 100l wody (po wymiarach ze 180), Deltec AP850, reef circulator 10000 + Jebao WP40, NJ6000, 6-8x T5 80W, LR ~50kg, LS~31kg i coś tam jeszcze... pelletki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostaw ukwiała. jeżeli noga przymocowała się do skały to powinien dojść do siebie.

Ukwiał przeżył. I całe życie w akwarium również. Wieczorem wrzucę fotkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem to samo... ukwiał ma silny instynkt samobójczy. wpadł w filtr kubełkowy pod moją nieobecność było 8 części, z czego 4 przeżyły.

Poszatkowany ukwiał:

http://imageshack.com/a/img132/6089/onat.jpg

A po 4 miesiącach wyglądają te ukwiały tak:

http://imageshack.com/a/img30/2352/y4ig.jpg

http://imageshack.com/a/img34/4291/ufk3.jpg

http://imageshack.com/a/img35/3456/7ufk.jpg

Z własnych obserwacji jestem skłonny stwierdzić, że warto im dodać jod do wody, czy suplementację inną kompletną która zawiera jod, cotygodniowa podmianka 10-15% wody i będzie wszystko ok. Ukwiał po skaleczeniu szuka zagłębienia/jaskini w skale by się zregenerować. w naturze nie ma martwych stref/ dlatego w akwarium trzeba zadbać by woda go opływała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.