Tester Zgłoś Napisano 25 Listopada 2013 Nie, nie Stasiu. Nie chodzilo mi o to ze nie ma innych metod. Chodzilo mi o to ze metoda "magnezu Kenta" juz nie dziala. Natomiast tak jak napisal ktos wyzej, bryopsis mozna zaglodzic dobrymi i stabilnymi parametrami. Jak wroce do domu to wkleje Wam fotke moich lanow bryopsis. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
felek Zgłoś Napisano 26 Listopada 2013 (edytowane) Wycinanie korali ma zlikwidowac Bryopsis czy jak ? Bez ruszenia parametrow mozna zapomniec o zwalczaniu tego glona. "Nie ciąłem tego w akwarium więc zarodniki się jakoś specjalnie nie uwolniły - oby... " - to jakis zart ? Moze warto zmienic akwarium na mniejsze, zeby prowadzilo sie taniej, to cos z kasy zostanie na testy i rowniez na podniesienie Mg. Chyba majac blisko Seba, masz super wygodnie jesli chodzi o prochy. Napisałem że odpada bo tak jak pisze Tester czytałem że nadaje się tylko magnez Kenta a co za tym idzie musiałbym użyć go ze 5 litrów co daje już koszt ok. 400zł . Gdyby podniesienie magnezu innymi specyfikami pomagało w walce z tym dziadostwem nawet bym się nie wahał . Dodatkowo jak już wcześniej gdzieś przeczytałem a teraz potwierdził Tester w magnezie Kanta nie ma już tego czegoś co by zwalczało bryopsis. Nie rozumiem co chciałeś powiedzieć przez zmniejszenie akwarium. Nie żałuje pieniędzy na testy (i wykonuje je regularnie. ) ani na inny osprzęt . Do Seba i tak miałem zamiar wybrać się w tym tygodniu bo muszę powoli zacząć się interesować się ballingiem . Edytowane 26 Listopada 2013 przez felek99 (wyświetl historię edycji) Cytuj Jest : 148l z panelem na miękko Powrót w nieznane Było : 432l + 180l sump Mój dziennik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach