Jimbim Zgłoś Napisano 26 Listopada 2013 (edytowane) TomekSz - według mnie na 40l - 1000PLN to spokojnie starczy na start dieter25 - dokładnie tak będzie w tym tygodniu jade po szkło i tyle Mark112 - w którym miejscu w Pabianicach i w którym skepie w Bełchatowie (bo w jednym to tylko wystawowe morskie i nic nie kupisz a w drugim wszystko na zamówienie to nie wiem gdzie on wode dostał ale chętnie się dowiem aczkolwiek wolałbym wodę od rywatnej osoby) Polok - na taśmach to według mnie porażka Warszawiak - myślę że na żartach się znam i wypowiedz twoją zrozumiałem dokładnie, moja żona przed jak i po ślubie zawsze mnie wspiera we wszystkim po prostu małe mieszkanie (43m2), 7 miesięczny synek i 200l + 120l wody słodkiej już stoi w domu stąd jej obawy a kasa i tak wydana w pewnym odstępie czasowym także bólu nie będzie Edytowane 26 Listopada 2013 przez Jimbim (wyświetl historię edycji) Cytuj Blue Lagoon II [200L w obiegu] -> http://nano-reef.pl/...blue-lagoon-ii/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 26 Listopada 2013 Drodzy koledzy, Lukasz poprosil o pomoc w sprawie zakladania akwarium i zadal konkretne pytania, a ty polowa z Was daje mu rady czy zmienic zone czy nie Prosze, abyscie wrocili do tematu. Lukasz, chlopaki maja racje ze jedna rzecza. Zlozonosc morskiego akwarium niestety mocno wplywa na koszty startu i prowadzenia zbiornika. I o ile prawdopodobnie dasz rade wystartowac z taka kostka za 1000zl to musisz sie liczyc z pewnymi kosztami utrzymania akwarium. Oczywiscie w malym zbiorniku sa one mniejsze, ale taki "abonament" jest zawsze. Co do swiatla i innego wyposazenia to radze poszukac na forumowym targowisku. Zaopatrzysz sie tam w zasadzie we wszystko co jest potrzebne na start. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cYg Zgłoś Napisano 26 Listopada 2013 Łukasz, compacty będą łatwiejsze w montażu, ale ledy dadzą większą frajde. To co jest ich największą zaletą to bliki, których przy swietlowkach nie zobaczysz, a dają bardzo fajny efekt. Tak jak chłopaki pisali, zrób to na zasilaczu stalopradowym. Dobierz sobie diody i zasilacz w maritex i wyslij im maila z zapytaniem czy to zadziała. Zawsze odpisza i jak trzeba to doradza. Kosztami się nie przejmuj, byle na start było, a później sobie poradzisz. :-) pisane z telefonu Cytuj Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013 Jelenia Bay vol.2 90x50x45 OW Sump 65x32x37 80L Odpieniacz Reef Octopus 1000int Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W Obieg: Tunze Silence 1073.020 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 26 Listopada 2013 (edytowane) "Lukasz, chlopaki maja racje ze jedna rzecza. Zlozonosc morskiego akwarium niestety mocno wplywa na koszty startu i prowadzenia zbiornika. I o ile prawdopodobnie dasz rade wystartowac z taka kostka za 1000zl to musisz sie liczyc z pewnymi kosztami utrzymania akwarium. Oczywiscie w malym zbiorniku sa one mniejsze, ale taki "abonament" jest zawsze." Dobre slowa. Poza tym bym sie zastanowil, czy chce pozostawic paletki. Ich sprzedaz moglaby zasilic budzet "startowy" solniczki i jednak znacznie zmniejszyc miesieczne koszty utrzymania "wody". Jak do tego doliczyc zyskana powierzchnie mieszkalna.. Poza tym, nad akwarium morskim trzeba troche popracowac, co zabiera czas. I tak nikt nie spojrzy na paletki, gdy obok bedzie morskie, po co ten podzial uwagi, to jakis sklep akwarystyczny bedzie czy co ? Zona ma racje, nie przeginaj, tylko moze przemysl, czy nie postawic troche wiekszej solniczki a paletki niech pojda pod mlotek. Wneka nadal pozostanie pusta, same plusy! Edytowane 26 Listopada 2013 przez Stani (wyświetl historię edycji) Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 26 Listopada 2013 Na dłuższą metę to paletki w 200l i morskie w 40 to nieporozumienie. Więc się mocno zastanów czy lepiej mieć dwa akwaria byle jakie czy jedno porządne,a w 200l na prawdę da się już zrobić dobrze funkcjonującą minirafę. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jimbim Zgłoś Napisano 26 Listopada 2013 Na dłuższą metę to paletki w 200l i morskie w 40 to nieporozumienie. Więc się mocno zastanów czy lepiej mieć dwa akwaria byle jakie czy jedno porządne,a w 200l na prawdę da się już zrobić dobrze funkcjonującą minirafę. Na tą chwilę z dyskami nie mam żadnych problemów wszystko idzie ok ryby rosną także nie ma mowy oddaniu ich biorąc pod uwagę ich niesamowite zachowania no i wielkość a na razie 40l żeby się spróbować jak zona się zakocha to pewnie będzie większe a sprawa kosztów stałych to normalka czy przy dyskach czy przy morskim. Cytuj Blue Lagoon II [200L w obiegu] -> http://nano-reef.pl/...blue-lagoon-ii/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mark112 Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2013 (edytowane) Witaj. Sklep z morszczyzną masz w Pabianicach na ul. Michała Ossowskiego 44 . W Bełchatowie brat dostał wodę z tego akwa wystawowego. Jeśli będziesz potrzebował wodę z podmianki ,daj znać, to pogadam z bratem jak będzie ją robił to się skontaktujecie. Powodzenia. Edytowane 6 Grudnia 2013 przez Mark112 (wyświetl historię edycji) Cytuj Mark 112 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość tuptus Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2013 Miałem paletki w 720tce i mam nano rafkę w 91 litrach. Za całym sercem wolę spędzać czas przy tej małej kosteczce niż gapić się na kolosa z dyskami. Różnorodność życia i jego form jest nieporównywalna do słodkiego. Wątpię abym wrócił do słodkiego, słona woda wciąga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek123t Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2013 Przychylam się do zdania TomkaSz,a za 2 miesiące,jak cię wciągnie,będziesz planował zakup większego i zaczną się schody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach