Aleksander Zgłoś Napisano 27 Listopada 2013 (edytowane) ... i tu pytanie - gdzie montujecie czujniki temperatury. W najgorszym możliwym miejscu tj o najwyższej temperaturze. Ja mam zamontowany po stronie diod między dwoma kanałami którymi najmocniej świecę i nie tuż pod wentylatorem. Czujnik najlepiej zamontować na klej termoprzewodzący lub pastę jak najbliżej diody. BTW sprawdź czujnik bo w tych z metalową oprawą producent miał felerną partię i objawiały się właśnie "migotaniem". Podłącz miernik, czujnik do szklanki z ciepłą wodą i sprawdź czy w momencie przejścia zmiana oporu jest błyskawiczna czy sobie pływa. Sprzedawca z allegro (i tu dla niego szacun) zanim się zorientowałem, że czujnik jest walnięty dzwonił do mnie i chciał wymieniać na swój koszt (dla tych nie w temacie to wartość czujnika to z 4zł) ale zamawiałem kilka szt w plastiku więc taki trafił do lampy i działa bez zarzutu (Termostat bimetaliczny NO 35C 5A/250V) Edit 45st może być choć ja bym dał niżej bo np moja lampa (prawie 200W CREE) przy włączonym wentylatorze i diodach na max ma ok 40-41st pamiętaj że na diodzie będzie kilkadziesiąt st więcej a dla diod wysoka temp to zabójstwo :/ Edytowane 27 Listopada 2013 przez Aleksander (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luki Zgłoś Napisano 28 Listopada 2013 Wentylatory chodzą u ciebie non stop? Cytuj 300L+80L sump, Bubble Magus NAC7, newjet 3000, 2 x newjet 3900, UV 11w, pudełko przelewowe 32kg LR, 18kg LS, 2 x ocellaris, 2 x sexy shrimp, hepatus, żółtek, doktorek, escenius midas, centropyge loricula, 2 x krewetka czyszcząca, 3 x euphylia, zoanthusy, grzybki, barierum... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 28 Listopada 2013 Wentylatory chodzą u ciebie non stop? jeśli ma duży radiator to zapewne załączają się dopiero przy około 30-35 stopni u mnie załączają się przy 30 i jeśli lampa świeci już docelowo to mam max 37 stopni latem a teraz 35 stopni Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warlock Zgłoś Napisano 28 Listopada 2013 Jest w lampie jakaś regulacja natężenia światła, choćby jakieś potencjometry?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luki Zgłoś Napisano 28 Listopada 2013 Jest w lampie jakaś regulacja natężenia światła, choćby jakieś potencjometry?? Nie bo drivery nie majątakiej opcji.. Właśnie, gdzie można zakupić jakiś dżinks do regulacji?? Cytuj 300L+80L sump, Bubble Magus NAC7, newjet 3000, 2 x newjet 3900, UV 11w, pudełko przelewowe 32kg LR, 18kg LS, 2 x ocellaris, 2 x sexy shrimp, hepatus, żółtek, doktorek, escenius midas, centropyge loricula, 2 x krewetka czyszcząca, 3 x euphylia, zoanthusy, grzybki, barierum... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 28 Listopada 2013 A niby jaki? Każdy dżinks podłącza się do drivera a Twoje jak napisałeś nie mają takiej możliwości. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luki Zgłoś Napisano 28 Listopada 2013 Czyli drivery mam z d*py. Może ktoś zapodać link do takiego drivera z "pokrętłem" Będę bardzo dzwięczny pozdrawiam Cytuj 300L+80L sump, Bubble Magus NAC7, newjet 3000, 2 x newjet 3900, UV 11w, pudełko przelewowe 32kg LR, 18kg LS, 2 x ocellaris, 2 x sexy shrimp, hepatus, żółtek, doktorek, escenius midas, centropyge loricula, 2 x krewetka czyszcząca, 3 x euphylia, zoanthusy, grzybki, barierum... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek2 Zgłoś Napisano 28 Listopada 2013 Proszę bardzo tutaj kliknij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luki Zgłoś Napisano 29 Listopada 2013 ok dzieki, A co w takim razie potrzebuje zeby miec tzw wschody i zachody slonca? Cytuj 300L+80L sump, Bubble Magus NAC7, newjet 3000, 2 x newjet 3900, UV 11w, pudełko przelewowe 32kg LR, 18kg LS, 2 x ocellaris, 2 x sexy shrimp, hepatus, żółtek, doktorek, escenius midas, centropyge loricula, 2 x krewetka czyszcząca, 3 x euphylia, zoanthusy, grzybki, barierum... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dita Zgłoś Napisano 30 Listopada 2013 http://allegro.pl/nowosc-sciemniacz-led-z-pilotem-radiowym-promocja-i3736076325.html mam taki przy swoich power ledach i działa bez problemu, już kilka miesięcy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
owler Zgłoś Napisano 30 Listopada 2013 (edytowane) Sorki ale to jest do taśm a nie do diod dużej mocy. Edytowane 30 Listopada 2013 przez owler (wyświetl historię edycji) Cytuj 3) Zbiornik 120x80x73h -700L - start 15/05 2020, + sump 130x55x55 - 390L + szczepkarium 100L 2) Rafka 130x55x55L - 390L (z panelem), start 23/10/2016 1) Początek słonego - Akwa 190L start 24.08.2011 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dita Zgłoś Napisano 30 Listopada 2013 Sorki ale to jest do taśm a nie do diod dużej mocy. wiem, zaryzykowałem i nic nie straciłem, działa do tej pory. Fakt jest taki że mam to podłączone na wyjściu z drivera na 12 diodach. Nie kosztuję to majątku a bajer jest taki że sterujesz z pilota. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luki Zgłoś Napisano 30 Listopada 2013 wiem, zaryzykowałem i nic nie straciłem, działa do tej pory. Fakt jest taki że mam to podłączone na wyjściu z drivera na 12 diodach. Nie kosztuję to majątku a bajer jest taki że sterujesz z pilota. Możesz rozjaśnić temat, bo to dosyć ciekawa sprawa. Co to znaczy na wyjściu z drivera na 12 diodach?? Zabezpieczenie?? Cytuj 300L+80L sump, Bubble Magus NAC7, newjet 3000, 2 x newjet 3900, UV 11w, pudełko przelewowe 32kg LR, 18kg LS, 2 x ocellaris, 2 x sexy shrimp, hepatus, żółtek, doktorek, escenius midas, centropyge loricula, 2 x krewetka czyszcząca, 3 x euphylia, zoanthusy, grzybki, barierum... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luki Zgłoś Napisano 30 Listopada 2013 Małe zmiany zaszły... Cytuj 300L+80L sump, Bubble Magus NAC7, newjet 3000, 2 x newjet 3900, UV 11w, pudełko przelewowe 32kg LR, 18kg LS, 2 x ocellaris, 2 x sexy shrimp, hepatus, żółtek, doktorek, escenius midas, centropyge loricula, 2 x krewetka czyszcząca, 3 x euphylia, zoanthusy, grzybki, barierum... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aleksander Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2013 Wentylatory chodzą u ciebie non stop? @Luki to było do mnie pytanie? Mam kawałek radiatora i wentylator załącza się w okolicach połowy wschodu tj RG100% B50% W50% tak mocno około czyli po jakichś 30min i wyłącza się gdzieś w połowie zachodu tak to chodzi cały dzień. a temperatury max 40-41st są związane z tym, że prócz 200W CREE obok radiatora są cieplutkie 2x39W T5 wszystko we wspólnej obudowie. Pilot spoko ale komu by się chciało pamiętać o wciskaniu guzika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek123t Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2013 Chyba też połknę-ceny dobre. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebmccane Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2013 Witam czy na pierwszym zdjęciu zbiornika widać dwa zasilacze??Co do samej lampki własnie jestem na etapie budowy podobnego rozwiązania jedynie co zostaje to wahania których lodów użyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luki Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2013 Tak, akurat ja mam podpięte 2 zasilacze - osobny na niebieskie i osobny na białe Cytuj 300L+80L sump, Bubble Magus NAC7, newjet 3000, 2 x newjet 3900, UV 11w, pudełko przelewowe 32kg LR, 18kg LS, 2 x ocellaris, 2 x sexy shrimp, hepatus, żółtek, doktorek, escenius midas, centropyge loricula, 2 x krewetka czyszcząca, 3 x euphylia, zoanthusy, grzybki, barierum... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebmccane Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2013 Tak, akurat ja mam podpięte 2 zasilacze - osobny na niebieskie i osobny na białe Kolego a z jakich przesłanek masz dwie osobne nitki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luki Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2013 Kolego a z jakich przesłanek masz dwie osobne nitki? możesz sprecyzować pytanie?? Cytuj 300L+80L sump, Bubble Magus NAC7, newjet 3000, 2 x newjet 3900, UV 11w, pudełko przelewowe 32kg LR, 18kg LS, 2 x ocellaris, 2 x sexy shrimp, hepatus, żółtek, doktorek, escenius midas, centropyge loricula, 2 x krewetka czyszcząca, 3 x euphylia, zoanthusy, grzybki, barierum... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luki Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2013 Kolego a z jakich przesłanek masz dwie osobne nitki? możesz sprecyzować pytanie?? Cytuj 300L+80L sump, Bubble Magus NAC7, newjet 3000, 2 x newjet 3900, UV 11w, pudełko przelewowe 32kg LR, 18kg LS, 2 x ocellaris, 2 x sexy shrimp, hepatus, żółtek, doktorek, escenius midas, centropyge loricula, 2 x krewetka czyszcząca, 3 x euphylia, zoanthusy, grzybki, barierum... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świrek Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2013 http://allegro.pl/no...3736076325.html mam taki przy swoich power ledach i działa bez problemu, już kilka miesięcy Wydaje mi się, że wschody i zachody powinny się robić samoczynnie, a nie na pilota. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebmccane Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2013 Kolego a z jakich przesłanek masz dwie osobne nitki? kolego miałem na myśli pytanie dlaczego podłączyłeś to na dwa zasilacze ? Co jest powodem takiego rozwiązania? Wydaje mi się że jest droższe. Wyślij mi na pw sprzedawcę Power ledów które zastosowałeś. Jeszcze jedno pytanie kupiłeś całe moduły czy wszystko sam lutowałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luki Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2013 kolego miałem na myśli pytanie dlaczego podłączyłeś to na dwa zasilacze ? Co jest powodem takiego rozwiązania? Wydaje mi się że jest droższe. Wyślij mi na pw sprzedawcę Power ledów które zastosowałeś. Jeszcze jedno pytanie kupiłeś całe moduły czy wszystko sam lutowałeś? Jeden zasilacz na niebieskie a drugi na białe, żeby osobno włączać kolory. Cytuj 300L+80L sump, Bubble Magus NAC7, newjet 3000, 2 x newjet 3900, UV 11w, pudełko przelewowe 32kg LR, 18kg LS, 2 x ocellaris, 2 x sexy shrimp, hepatus, żółtek, doktorek, escenius midas, centropyge loricula, 2 x krewetka czyszcząca, 3 x euphylia, zoanthusy, grzybki, barierum... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luki Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2013 Może mi ktoś napisać co potrzebuję żeby mieć wschody i zachody z automatu, tzn żeby ustawić i się nie dotykać. Cytuj 300L+80L sump, Bubble Magus NAC7, newjet 3000, 2 x newjet 3900, UV 11w, pudełko przelewowe 32kg LR, 18kg LS, 2 x ocellaris, 2 x sexy shrimp, hepatus, żółtek, doktorek, escenius midas, centropyge loricula, 2 x krewetka czyszcząca, 3 x euphylia, zoanthusy, grzybki, barierum... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach