Skocz do zawartości
Androctonus

Sprzęt po kilku latach?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

wszystkich.

Przepraszam za niewłaściwe (zapewne) tytułowanie wątku.

Mam nietypowe pytanie w imieniu mojego znajomego. Zatem, mój znajomy po 4 latach przygody z morszczyzną i również kilku ze słodką wodą zlikwidował obydwa baniaki (słodki 200L, słony 375L + 112L sump) flora i fauna powędrowała odpłatnie czy też nie do nowych właścicieli, szkła również zostały sprzedane.

Jednak cały sprzęt do obydwu baniaków został wyczyszczony i pochowany w pudełka, później do skrzynki i do szafy.

Znajomy emigruje na jakieś 3-4 lata z rodziną na zachód i pytanie czy sprzęt osuszony oraz właściwe oczyszczony może przeleżeć kilka lat nie używany, tzn. z zamiarem powtórnego odpalenia i używania w nowych baniakach?

Do tego 2 kwestia ma też chyba 2 cyrkulatory Tunze, pompę obiegową mRD 2500 i NJ4500 zupełnie nowe.

Kupił w dobrej cenie i nie używał z myślą o użyciu jak wróci z wojaży po zachodzie Europy.

Proszę o argumentację, w zasadzie nic nie powinno się dziać z nowym sprzętem ale jak ma się to do używanego?

Pozdrawiam serdecznie.

Edytowane przez Androctonus (wyświetl historię edycji)

Kiedyś będzie 500L w obiegu na Deltec AP702, Giesemann Matrix II i Profilux 3.1A :]

Pytanie tylko kiedy :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ooooo dzięki inmar będę miał to na uwadze.

Oringi to nie problem jednak chodzi mi o mechanikę i elektronikę. Również nie sądzę aby się miało tam coś niepokojącego dziać.

Kiedyś będzie 500L w obiegu na Deltec AP702, Giesemann Matrix II i Profilux 3.1A :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio odkopałem w piwnicy pompę Eheima, przeleżała nieużywana chyba z 5 lat, obecnie służy mi do rozpuszczania soli, działa jak nowa :)

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic się nie stanie. Sam ma cyrkulator i pompki, które leżały od dwóch lat w szafce, ostatnio wyciągnąłem i elegancko działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój odmulacz elektryczny przeleżał 11 lat,2 miesiące temu uruchomiłem reefmaxa i sprzęt wrócił do łask,działa bez zarzutu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkupiłem używane cyrkulatory ,które nawet nie były oczyszczone przez sprzedającego.

Były pokryte glonami wapiennymi,wyczyściłem szczoteczką i wodą z octem.Śmigają aż miło.

Pozdrawiam

Mark 112

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję pięknie Wszystkim wypowiadającym się :)

Sam planuję kilka gratów kupić używanych, a troszkę nowych. Rozbijam wszystko w czasie.

A znajomkowi przekazałem co i jak.

Raz jeszcze dziękuję.

Prośba do MODa o zamknięcie tematu.

Pozdrawiam,

Radek

Edytowane przez Androctonus (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.