siwek1985 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2013 Witajcie, czy jest na rynku wewnętrzny sterylizator UV? Nie posiadam sumpa i szukam czegoś co będę mógł umieścić w akwa. Jedyne co znalazłem to filtr ze zintegrowanym sterylizatorem Aquael Unifilter UV lecz gabarytowo dość duży Jak rozwiązujecie tą kwestię u siebie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2013 W UK sa. Sam dawno temu taki uzywalem. Taki sterylizator ma postac splaszczonej rury dlugosci ok 35cm z maciupka pompa przylaczana od gory, wstawiasz go w rog akwarium i sobie mieli wode. Zasilanie 12V. Wygoogluj: "internal uv sterilizer" - sporo dostepnych w e-sklepach Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akvarius Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2013 aby sterylizator uv miał odpowiednią moc to i lampa w środku musi być odpowiednia ja na twoim miejscu zakupił bym lampę podłączył ja wężykiem pompkę w akwarium zamaskował i powrót do akwarium ,lampę schować półką i po sprawie wszystkie lampy są szczelne zakup lampy pamiętaj im większa tym lepiej jak dla mnie ,masz tabele ile w na litry powinno przypadać wat Cytuj Akwarium 150*65*60 ,sterowanie iks, reaktor vertex ,odpieniacz ,250 bk vertex,filtr vertex1,5 ,vertex filtr Biopallets XL, ,oświetlenie - 8*80w t5 ,cyrkulacja 2*6105,+multi7095, obieg BK 8500 http://nano-reef.pl/....-ceramiki/ ,http://nano-reef.pl/.., zapraszam po szczepki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bazyl xx Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2013 DOKŁADNIE TAK JAK PISZE AKVARIUS LAMPA UV POZA BANIAKIEM ,MAŁA POMPKA PRZEPŁYWOWA ZEWNĘTRZNA ,A W BANIAKU TYLKO WEJŚCIE I WYJŚCIE WĘŻYKAMI . LEPSZEGO ROZWIĄZANIA NIE MA Regulamin forum: 5. Nie piszemy WIELKIMI LITERAMI ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bibik Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2013 no ja w słodkim miałem lampę uv poza baniakiem-się którejś nocy rozszczelniła i parkiet wstał jak najmniej rzeczy poza baniakiem-trzeba minimalizować ogniwa które moga spowodować katastrofę albo w sumpie albo w akwa. miałem kiedy odpienicz boistarflotor wieszany na zewnątrz akwa też przelał -parkiet wstał teraz mam kafelki na podłodze w salonie gdzie jest akwa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bazyl xx Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2013 no ja w słodkim miałem lampę uv poza baniakiem-się którejś nocy rozszczelniła i parkiet wstał jak najmniej rzeczy poza baniakiem-trzeba minimalizować ogniwa które moga spowodować katastrofę albo w sumpie albo w akwa. miałem kiedy odpienicz boistarflotor wieszany na zewnątrz akwa też przelał -parkiet wstał teraz mam kafelki na podłodze w salonie gdzie jest akwa OK .zgadzam się z tym co mówisz ale rozszczelniło się przez twoje zaniedbanie lub złe zmontowanie sprzętu ,w uv nie ma takiego ciśnienia które spowodować może pęknięcie obudowy czy rozerwanie węża . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bibik Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2013 hehe wiesz widziałem tyle rożnych zalań chałupy przez tak jak to mówisz zaniedbanie że ja bym już jednak nie zaryzykował Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siwek1985 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2013 a co myślicie o tym filtrze co znalazłem Aquael Unifilter UV. Filtr ma lampę UV, gąbki a wersja 1000 ma dodatkowo miejsce na biobale więc może również się przyda? I cena dość atrakcyjna. Tylko czy filtr nadaje się do morskiego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach