Skocz do zawartości
Macc

Przechowywanie żywej skały

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem w trakcie kompletowania sprzętu do mojego pierwszego akwarium morskiego , wpadłem na taki pomysł żeby powoli zbierać , kompletować żywą skałę . Wiadomo że jednorazowy zakup docelowej ilości wiąże się z poważnym wydatkiem ,ale nawet pomijając aspekt finansowy , będąc w sklepach zoologicznych mógłbym kupować interesujące mnie kawałki skały i przechowywać w tymczasowym zbiorniku .

Moje pytanie jest następujące : czy warto ? jakie minimalne warunki powinienem spełnić poza oczywistymi czyli odpowiednio przygotowaną wodą , temperaturą czy cyrkulacją .

Czy niezbędne będzie oświetlenie , testy wody , podmianki itp .

I wreszcie czy są jakieś zagrożenia i jak długo można przechowywać taka skałę .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sklepach skałę odgazowują zazwyczaj na zapleczach,w ciemnym miejscu,ale z odpieniaczem i cyrkulacją.Ja po zakupie długo miałem ją w beczce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sklepach skałę odgazowują zazwyczaj na zapleczach,w ciemnym miejscu,ale z odpieniaczem i cyrkulacją.Ja po zakupie długo miałem ją w beczce.

w beczce znaczy bez odpieniacza i cyrkulacji ? i jakie były efekty tzn. czy wszystko było w porządku ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak chcesz skałę przy życiu zachować to musisz wszystkie podstawowe warunki spełnić, wiec jak jeszcze nie masz sprzętu, to lepiej zbieraj suchą skałę a żywą dokupisz przy uruchomieniu zbiornika

cylkulacja musi być, woda morska nie może stać

Proszę nie pisać posta pod postem!

życzliwy moderator

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cylkulacja musi być, woda morska nie może stać

tak oczywiście , to wiem że cyrkulacja , woda czy temperatura to wszystko musi być .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temperatura, bynajmniej tej dolnej granicy mało kto pilnuje, w akwarystyce morskiej jest problem jest z górną granicą, jak masz miejsce gdzie temp. nie spada poniżej 20szt, to nic się nie stanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko jak kupisz skałki z koralami to w ciemnym miejscu te korale nie przeżyją

temperatura czy niewielkie oświetlenie i cyrkulacja to nie problem , to mogę zapewnić , natomiast czy konieczne będa jakieś dodatkowe okresowe zabiegi typu podmiany wody , testy , odpieniacz itp .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trudne pytania zadajesz, :) musisz zachować parametry, pilnować pH, KH. jak nie musisz to wstrzymaj się z zakupem skały, na razie sprzęt uzbieraj, odłóż troszkę kasy i przeglądaj forum, tu ludzie często pozbywają się sprzętu i życia, na start warto od kogoś kupić skałę z wodą. bo nie będziesz dojrzewania takiego przechodził, i akwarium szybciej dojrzewa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trudne pytania zadajesz, :) musisz zachować parametry, pilnować pH, KH. jak nie musisz to wstrzymaj się z zakupem skały, na razie sprzęt uzbieraj, odłóż troszkę kasy i przeglądaj forum, tu ludzie często pozbywają się sprzętu i życia, na start warto od kogoś kupić skałę z wodą. bo nie będziesz dojrzewania takiego przechodził, i akwarium szybciej dojrzewa

ok , pewnie tak zrobię , dzięki za informacje .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz jak długo masz zamiar przechowywać przed startem.

Akwarium 80x50x50h czyli 200l,

Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W.

Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand,

Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy.

Chwilowa likwidacja :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.