Diabelss Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2016 Wynik 22 po membranie nie jest zły, wszystko zależy czym co mamy w kranie. Swego czasu też kombinowałem z membranami i za żadne skarby nie zejdę poniżej 20. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2016 zamontuj zaworek i pierwszy litr-dwa w ściek a potem dopiero w żywicę mambrana ile ma ? zaleca się wymianę co 2 lata (o prefiltry nie pytam ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2016 Wynik 22 po membranie nie jest zły, wszystko zależy czym co mamy w kranie. Swego czasu też kombinowałem z membranami i za żadne skarby nie zejdę poniżej 20. niby każdy wynik nie jest zły ale żywica szybciej "pada" i jak napisał Marek lepiej spuszczać te kilka litrów wcześniej bez żywicy. @mareko1 kup sobie obudowę 10'' i będziesz miał na dłużej p.s. ja po membranie mam 10-12 a rury w domu swoje lata mają Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mareko1 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2016 (edytowane) Kranówa wynik 354, prefiltry wymienione 3 tyg. temu, membrana już swoje ma bo 3 lata. zamontuj zaworek i pierwszy litr-dwa w ściek a potem dopiero w żywicę mambrana ile ma ? zaleca się wymianę co 2 lata (o prefiltry nie pytam ) Chodzi o zaworek po membranie a przed żywicą? Jaki to konkretnie zaworek? Edytowane 26 Stycznia 2016 przez mareko1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2016 Trójnik i dwa zaworki. Najpierw zakręcasz żeby nie leciało na żywice a potem odkręcisz żeby leciało do żywicy a zakręcasz ten drugi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2016 Chodzi o zaworek po membranie a przed żywicą? Jaki to konkretnie zaworek? aby zamknąć dopływ na żywicę i puścić w "bok" czyli do kanału a po 15-20 minutach dopiero na żywicę Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mareko1 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2016 Trójnik i dwa zaworki. Najpierw zakręcasz żeby nie leciało na żywice a potem odkręcisz żeby leciało do żywicy a zakręcasz ten drugi Czaję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2016 po prostu jak woda postoi w filtrze parę dni to się "starzeje" szkoda tym zapychać żywicę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabelss Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2016 Generalnie na Wyżynie Lubelskiej jest woda twarda jak stal ja w kranie mam średnio 500 na wiosnę więcej w lecie jak "przegonię" studnię podlewaniem to zejdę do 400. Zużywam ponad 500l wody RO/DI na miesiąc więc walczyłem kiedyś aby mieć jak najniższy tds, łączyłem dwie membrany szeregowo i niewiele dawało. Pogodziłem się że idzie mi na rok ponad 20l żywicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2016 W wawie na Pradze tez koło 500 się zakręci w kranie. Robię 300-350l na miesiąc wody i dzięki trójnikowi udało mi się osiągnąć 1zasyp tj. lekko ponad 500ml żywicy na miesiąc. Może macie słabe ciśnienie ? Bo to coś nie halo. Membrana daje mi na początku tds 150 i spada po 5 min do 10,wtedy przekierowuje wodę na żywice. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2016 (edytowane) Wynik 22 po membranie nie jest zły, wszystko zależy czym co mamy w kranie. Swego czasu też kombinowałem z membranami i za żadne skarby nie zejdę poniżej 20. A probowales puscic na filtr po pompie?U mnie pod cisnieniem z kranu jest ~25ppm po membranie,a jak odpale pompe to spada ponizej 10,czasami nawet do 6ppm:).Oczywiscie,tak jak koledzy pisza,pierwsze kilka minut puszczam w sciek,a dopiero jak wskazanie TDS spadnie do 10-15 puszczam na zywice. baszurek nadaje mobilnie... Edytowane 26 Stycznia 2016 przez baszurek (wyświetl historię edycji) Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mareko1 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2016 Trójnik i zaworki zakupione, jak przyjdą zobaczymy czy wynik trwałości żywicy się poprawił . Jak nie to wymiana membrany mnie czeka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2016 (edytowane) Tą membrane też wymień. 20 to słaby wynik. Vontrona co kosztuje w sklepach 90zł można za 50zł znaleźć na np. czystawoda.pl edit: Oczywiście zakładam że ciśnienie jest jak trzeba. Mój znajomy ma taki patent że jak podłączył do węża co woda leci do spłuczki miał słabe ciśnienie,a u mnie jest rakieta może dlatego że ja mieszkam na parterze. On teraz podłącza pod wąż od prysznica w wannie,odkręca słuchawkę i wkręca końcówkę od filtra RO i puszcza wodę na full Podobno jak odkręci ciut ciepłej to po membranie schodzi do 006 a na zimnej jedynie do 10. Ale to taka ciekawostka i nie wiem ile w tym prawdy lecz gdzieś czytałem że temperatura wody ma też znaczenie. Edytowane 26 Stycznia 2016 przez Panoramiks200 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 22 Listopada 2016 Panowie podratujcie mam problem nowy zestaw RO DI odpalony membrana 50gpd, w kranie 250pp, po membranie 002pp, a po zywicy 006pp co jest grane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 22 Listopada 2016 co to za żywica ? i czy mierzysz od razu po odkręceniu kurka czy czekasz parę min żeby zlać "starą" wodę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2016 Po membranie ładny wynik. Po żywicy gorzej.Rozkręć puchę z żywicą i złóż. Czasem się powietrze dostaje. Warto też zwrócić uwagę na uszczelkę na teh puszce co się wypije żywice, czasem lub pękać i łapie "lewą wodę". Jak nie pomoże spróbuj inna żywicę. Czy ta nie była jakby sucha ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 22 Listopada 2016 Jak nie pomoże spróbuj inna żywicę. najpierw dowiedzmy się co to za żywica bo ktoś kupił taką za naście zł "do zmiękczania" i też się dziwił że ma więcej po żywicy niż przed ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 22 Listopada 2016 no wlasnie podoba mi sie wynik po membranie a po żywicy lipa żywica mb20, wszystko nowe, raczej jak by byla nieszczelność to jak po membranie jest 002, to po żywicy bylo by też 002 a tu 006, z rzeczy ktore zauważyłem woda ta pierwsza była jakby żółta:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2016 (edytowane) Nie do końca tak by było. Miałem tak że przez powietrze było o około 4 wiecej na TDS, podobnie jak się porwała ta płaska uszczelka na dekielku pojemnika w który się sypie tą żywicę. Kolego a nie zauważyłeś czy nie była jakby sypka jak piasek ta żywica ? Nie wiem czemu ale jak wyschnie taka żywica to już nie działa jak trzeba. Edytowane 22 Listopada 2016 przez Panoramiks200 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 22 Listopada 2016 Nie wiem czemu ale jak wyschnie taka żywica to już nie działa jak trzeba. jak wyschnie (jest sypka) to wogóle nie działa @Leszek filtr złożony firmowo ? zlej parę litrów w ściek i zmierz - może jakiś paproch ... albo jak wyżej napisał Rafał - uszczelka / zapowietrzenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2016 (edytowane) A zrób sztuczkę...rozumiem że masz tds dwupunktowy, zamień czujki miejscami. Tds mają dwie czujki pomiarowe, a jedną śrubkę kalibracji Miałem tak w jednym wynalazku że na płynie kalibracyjnym tds 342, "In" ustawiałem śrubką na 342, to na "Out" miał 350 Edytowane 22 Listopada 2016 przez Panoramiks200 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 22 Listopada 2016 (edytowane) ok sprawdzę szczelność przeczyszczę i sprawdzę zestaw z czystej wody, sprawdzę też sztuczke z tds, mam trzy punktowy miernik Zmienialem czujniki wynik taki sam czyli miernik ok, moje pytanie skoro żywica podnosi pp z 002 na 006 to zanieczyszcza wodę? panowie to ta zywica jednak nie mb20 http://allegro.pl/wk...6443172452.html Edytowane 22 Listopada 2016 przez Paragon (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 22 Listopada 2016 (edytowane) oczywiście jesteś pewien że dostałeś właściwą żywicę ? i że nie jest zapowietrzony układ ? EDIT --//-- A NIE MÓWIŁEM ??? Edytowane 22 Listopada 2016 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 22 Listopada 2016 silvia to chyba moj błąd co to za żywica z linku co wstawilem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 22 Listopada 2016 ta żywica SIĘ NIE NADAJE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach