Skocz do zawartości
Skrzydlica

Eksperyment naukowy w Skrzydlicy!

Rekomendowane odpowiedzi

A teraz zdradzę wielką tajemnicę. W całym eksperymencie chodziło o sprawdzenie ile głupich , prześmiewczych i,, daleko zaawansowanych naukowo" tekstów spłynie na forum w odpowiedzi na informację zamieszczoną przez kolegów ze Skrzydlicy. Eksperyment się udał, po raz kolejny udowodnił , że najtrudniejszą rzeczą w życiu statystycznego Polaka jest powstrzymanie się od wyrażenia swojej opinii w sytuacji gdy nie ma się nic mądrego do powiedzenia.

600 litrów , w obiegu 750 l, , LR 70 kg, PS Hyperion , Franek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe znacie ten dowcip o rosyjskich naukowcach, którzy usuwali kończyny z muchy, po usunięciu ostatniej mucha ogłuchła - nie reagowała na komendy :D

Obecnie suchy dok...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem dlaczego ale od razu skojarzyło mi się z tym:

Pozdrawiam

Robert "Hełmofon"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak reklamują tego face a ani link do strony ani film na face nie działa. Dla mnie jak sie zaczyna cos pisac tu to sie pisze do końca... Albo sie nie zaczyna i tyle. Tak to sobie tylko fajna reklamę robicie.

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem dlaczego ale od razu skojarzyło mi się z tym:

okrutne , ale ile w tym "naukowej" prawdy o akademikach ( nie budynki tylko profesja ) ,

a tak na marginesie to ileż my nieraz codziennie przeprowadzamy eksperymentów i badań naukowych na żywym organizmie naszych domowych prywatnych baniaków , a opisy i wnioski beztrosko trafiają tu na forum i trwa dyskusja , czasami niekończąca się bo ile nas "naukowców - badaczy" tyle opinii . tylko tym się różnimy od zawodowych naukowców że my za nasze " badania " bulimy z własnej kieszeni , a profesorowie i docenci z podatków wyssanych od nas .

ps: z innej beczki , facebooka z zasady nie toleruję , nie miałem , nie mam i nie będę mieć konta .

Edytowane przez presidento (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj tam, marudzicie. Cały projekt wpisuje się w udowadnianie, że drapieżnicy stymulują ewolucje swoich ofiar. Generalnie nie ma się co czepiać jego naukowej przydatności, w porównaniu z tym na co granty dostają humaniści, to są i tak na pewno są dobrze wydane pieniądze ;)

"It has been argued that increases in predation over geological time should result in increases in defensive adaptations in prey taxa. Recent in situ and laboratory observations indicate that cidaroid sea urchins feed on live stalked crinoids, leaving distinct bite marks on their skeletal elements. Similar bite marks on fossil crinoids from Poland strongly suggest that these animals have been subject to echinoid predation since the Triassic. Following their near-demise during the end-Permian extinction, crinoids underwent a major evolutionary radiation during the Middle–Late Triassic that produced distinct morphological and behavioral novelties, particularly motile taxa that contrasted strongly with the predominantly sessile Paleozoic crinoid faunas. We suggest that the appearance and subsequent evolutionary success of motile crinoids were related to benthic predation by post-Paleozoic echinoids with their stronger and more active feeding apparatus and that, in the case of crinoids, the predation-driven Mesozoic marine revolution started earlier than in other groups, perhaps soon after the end-Permian extinction."

miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz zdradzę wielką tajemnicę. W całym eksperymencie chodziło o sprawdzenie ile głupich , prześmiewczych i,, daleko zaawansowanych naukowo" tekstów spłynie na forum w odpowiedzi na informację zamieszczoną przez kolegów ze Skrzydlicy. Eksperyment się udał, po raz kolejny udowodnił , że najtrudniejszą rzeczą w życiu statystycznego Polaka jest powstrzymanie się od wyrażenia swojej opinii w sytuacji gdy nie ma się nic mądrego do powiedzenia.

czyli krótko mówiać liczyli populacje "Baranów" na N.R :)

ciekawe jakie wyszły wyniki ? ;)

Ja rozumiem że koledzy piszą o sobie, bo to Wasze posty to średnio związane z tematem.

Przypominam że nasze forum to narzędzie do wymiany informacji, poglądów i praktycznie niekończące się i stale zasilane źródło wiedzy, wiec jeśli autor tematu rzuca jakieś połowiczne informacje to chyba mam prawo dopytać się szczegółów - prawda? 10 lat temu jak rejestrowałem się na forum to tylko po to żeby się czegoś nowego dowiedzieć i do dziś siadam przed monitorem w tym samym celu wiec chyba niewiele się zmieniło w tej kwestii. Nie mam FB a informację zawarte na stornie sklepu też nie są zbyt wyczerpujące dlatego pytam o szczegóły - wydaje mi się że pytanie to nie grzech choć czasem mam wrażenie że na forum lepiej o nic nie pytać bo zawsze znajdzie się ktoś, kto widząc moją niewiedzę uzna mnie za barana i nie omieszka tego napisać publiczne. Dziękuję i witam w klubie "statystycznego Polaka"

EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę mnie rozczarowały te komentarze....

Myślałem, że akwarystyczna brać, dla której środowisko morskie powinno być niezwykle interesujące nieco inaczej odbierze mój post o eksperymencie... Na sąsiednim forum pojawił się tylko jeden wpis natomiast z całym szacunkiem dużo bardziej sensowny i konstruktywny niż wszystkie tutaj razem wzięte....:( Dlaczego umieszczam to na moim facebooku i stronie a nie tutaj? A dlaczego nie? To jest moje wspólne działanie wraz z szalenie sympatycznym i zwariowanym na punkcie liliowców doktorem z UŚ więc udostępniam tam gdzie uznam za stosowne, choćby dlatego aby zainteresowani poczytali ewentualnie zadali mi jakieś nurtujące ich pytania a nie wylewali kwas o świniach, pseudo doktorach etc. Celowo nie umieściłem wszystkich informacji na wstępie aby nieco podsycać temat... jak widzę nie ma to zupełnie sensu....

Dla tych co wszędzie widzą kasę z unii.... Ani ja (mimo że zaproponowano mi za to pieniądze) ani Pan Doktor nie wzięliśmy za to kasy... W naszym kraju NAPRAWDĘ ISTNIEJĄ LUDZIE KTÓRZY WIDZĄ COŚ POZA KASĄ!!:)) Jeśli początkowe badanie wyjdą pomyślnie i pewne hipotezy się sprawdzą, projekt się rozwinie i oprze o środki unijne jednakże nie dlatego aby się nachapać a dlatego aby mieć możliwość zrobić coś fajnego;))

Pozdrawiam

Bartłomiej Sarecki

Skrzydlica.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale bredzisz, szkoda słów CNC Rob

Dlamnie osobiście nie ma gorszej rzeczy niż takie tanie gadanie na forum. Nikt nie każe czytać cudzych tematów.

Jest wolność mówienia, pisania na każdy temat, Jest również wolność zakładania dowolnych tematów nawet jak się to komuś nie podoba.

Nie czytaj. Jak już przeczytałeś , nie komentuj jeżeli nie wnosisz nic do tematu. A teraz czekam,że napiszesz jaki jestem głupi, płytki, coś zaczyna a nie kończe, a tak w ogóle to każdy z Gdańska to.......

I szczerze ,mam to gdzieś.

Masz wkurzającą manierę pouczania innych. Taką jakąś ,, policyjną"

koledze zs Skrzydlicy napisali post, którego nie będą rozwijać, żebyś miał się do czego przyczepić i obdarzyć nas swoją mądrością zachaczającą o dogmat.

Edytowane przez bazyl (wyświetl historię edycji)

600 litrów , w obiegu 750 l, , LR 70 kg, PS Hyperion , Franek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie temat ciekawy. Jak wszystko co związane z morszczyzną, za to komentarze beznadziejne.

Pozdrawiam też ludzi ze Skrzydlicy rzadko robię tam zakupy ale zawsze jestem zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poproszę Panów aby kontynuacja wątku odbyła się już zgodnie z tematem.

A Bartka mimo wszystko poproszę o więcej informacji a nie odsyłanie klubowiczów na inne platformy

Dziękuję ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam jestem "rozmnażaczem". Akwakultura to przyszłość akwarystyki morskiej.

Ciekawa sprawa.

Tylko zdaje mi się że 3 eksperymenty to ze statystycznego punktu widzenia trochę mało...

Nie jestem pewien czemu tylko 3 razy jednakże i jezowiec i "ofiary" są umieszczone w bardzo małym kotniku... Jezowiec ma bardzo łatwy dostęp do obu ramion... Po pierwszej turze eksperymentu skonsumowal całe ramię nieornamentowane (bez wypustek) a to drugie jakby chciał ale nie dał rady... Lekko poszarpal pióra ale łodyg nie tknął... Dziś eksperyment vol. 2

Pozdrawiam

Edytowane przez Skrzydlica.pl (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bartku bo nie znalazłem nigdzie info (może przeoczyłem) czy w tych trzech próbach biorą udział 3 różne jeżowce czy tylko jeden?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bartku bo nie znalazłem nigdzie info (może przeoczyłem) czy w tych trzech próbach biorą udział 3 różne jeżowce czy tylko jeden?

Na chwilę obecną tylko jeden ołówkowy jednakże spróbujemy prawdopodobnie jeszcze z diademą ale w późniejszym etapie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znaczy mi bardziej chodziło o to by trzy sztuki tego samego gatunku brały udział w eksperymencie i wtedy raczej było by to lepiej udowodnione choć mogę się mylić bo nie jestem dr. ani prof.. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No trzy rozne jezowce (jednego gatunku) moglyby podwazyc wyjatki od reguly.

Dobrze byloby zrobic po trzy proby na trzech jezach. Czyli co najmniej 9.

Pozdrawiam

START 12.12.2013 - 180L z panelem 70x70x45, odpieniacz DIY a'la midi flotor ale.... na igle AB 2000/1 :), ATI Sunpower 6x24T5 + 9W LED china blue, betonowa skała DIY, AllInOne w reaktorze DIY, baniakiem kręci jebao WP-25 i koralia 2800.

http://nano-reef.pl/...0l-betonowisko/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że Pan doktor wie co robi;)) co więcej nie łatwo dorwać zwierzaki... Zapytanie o eksperyment miałem już ze 4 m-ce temu ale skompletowanie wszystkich gatunków było niełatwe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sie zastanawiam, czy rzeczywiscie odkryje sie tu Ameryke ?

Dinozaury, atakowane przez przeciwnikow, bronily sie, powiekszajac swoja wielkosc, ssaki na sawannach poprawialy swoja szybkosc, niektorym dino i ssakom udalo sie wytworzyc skrzydla, malpy, zeby widziec cos ponad wysokimi trawami, stawaly na tylnych lapach, u facetow chodzacych na polowania, galki oczne sa glebiej osadzone,lub inaczej lepiej chronione niz u kobiet, takze zmiany i przystosowanie sie do wrogow jest powszechne.

Podejrzewam, ze liliowce tez to potrafia. Dziwne jedynie, ze nie zbudowaly srodkow obronnych na wszystkich czesciach, a czasu mialy wystarczajaco duzo.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś się dzieje w temacie? Jakieś wnioski nowe teorie???

Bartku coś byś napisał :secret:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeprowadziliśmy swoją część eksperymentu i na tym nasza wiedza, głupio to przyznać, się urywa... Nie mam na razie żadnych informacji od Pana Doktora. Może trochę w tym jest mojej winy, sam ostatnio nie miałem czasu go pomęczyć o wyniki jego badań;) Jak będę coś wiedział to nie omieszkam coś o tym wspomnieć:))

pozdrawiam

BS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie by było jakoś podsumować ten temat :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.