sewer Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2014 Zadałem pytanie w moim wątku ale nikt nie odpowiedział więc tworzę temat. Czy ktoś z Was używa dużą hankę do pomiarów NO3? Słyszałem dużo sprzecznych opinii na temat dokładności hanki w morskiej wodzie. Choć Łukasz z acropory mówił mi że owszem w opisie nie ma informacji że nadaje się do słonej ale mierzy bardzo dokładnie. Nie piszą o tym bo ponoć nie mają jakiego atestu czy coś w tym rodzaju. Do tej pory jak mierzyłem to mi pokazywało dość dokładnie ale jak wzrósł u mnie poziom NO3 to coś się rozjeżdża. Saliferd pokazuje około 6-7 a hanka 3. Ciekawy jestem opinii ludzi , którzy stosowali czy stosują pomiary NO3 dużą hanką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mateusz89 Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2014 Jeżeli masz dostęp do obu testów to może porównaj wyniki na płynie wzorcowym Multi reference P+N firmy Fauna Marine. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Efendi Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2014 Miałem dużą Hankę do NO3 (ta magiczna metalowa skrzynka w której masz dwa miernika - osobiście ją wykonałem) i niestety po półrocznych testach moje obawy pokrywały się z wynikami. Miernik zaniżał wyniki i to bardzo, rozbieżność była czasami duuużaaa. Testy porównawczej robiłem na różnych innych firmach i za każdym razem wychodziło podobnie, Hanka np 2 a inni bardzo podobnie 9-10 itd. Miałem takie wrażenie że przy niskich parametrach N03 w wodzie wyniki były bardziej zbliżone. Cytuj 145x70x65H, sump 200L, BK 250, RRR 25kg, 2xVortech MP40, ATI 10x54W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach