Skocz do zawartości
AMP

Parmops coruscans - świecąca ryba

Rekomendowane odpowiedzi

Wie ktoś coś na temat tej rybci? Dlaczego jest bardzo trudna w hodowli i tylko dla ekspertów?

http://pl.reeflex.net/tiere/168_Parmops_coruscans.htm

Edytowane przez AMP (wyświetl historię edycji)

Akwa 560l (155x60x60) + sump 100l wody (po wymiarach ze 180), Deltec AP850, reef circulator 10000 + Jebao WP40, NJ6000, 6-8x T5 80W, LR ~50kg, LS~31kg i coś tam jeszcze... pelletki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

Hodowla to nie utrzymanie. Prawdopodobnie chodzi o rozmnażanie i wychowanie narybku. Albo łatwo się stresuje ja pisze i nie rozmnaża się w warunkach hodowlanych. Zatem jej kupowanie to niszczenie raf koralowych.

Edytowane przez radiesteta (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hodowla to nie utrzymanie. Prawdopodobnie chodzi o rozmnażanie i wychowanie narybku.

Chyba nie, przy japonicusie i achillesie jest taki sam tekst, a ich chyba nikt nie rozmnaża...?, a trudne są ;). Pytam, bo w erybce da się je kupić i podobno fajny efekt w nocy...

http://pl.reeflex.net/tiere/550_Acanthurus_achilles.htm

http://pl.reeflex.net/tiere/543_Acanthurus_japonicus.htm

Edytowane przez AMP (wyświetl historię edycji)

Akwa 560l (155x60x60) + sump 100l wody (po wymiarach ze 180), Deltec AP850, reef circulator 10000 + Jebao WP40, NJ6000, 6-8x T5 80W, LR ~50kg, LS~31kg i coś tam jeszcze... pelletki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

To o niczym nie świadczy. Mają tam też Lima scabra a było kilka tematów tu na forum, ze te małże są nie do utrzymania na dłuższą metę w akwarium. Sklepy nie są od chronienia środowiska naturalnego, tylko od sprzedawania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam japonikusa i nie widzę większych problemów w hodowli. A jeśli chodzi o Parmops coruscans to rybka żyjąca w głębszych rejonach, podobno nie przepada za zbyt mocnym światłem. W baniakach wypływa na żer nocą, jest bardzo płochliwa i mogą ją stresować współmieszkańcy (w ciągu dnia).

8500006d59c35e020df4373662c10630u1259a1107.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zatem jej kupowanie to niszczenie raf koralowych.

Nie rozumiem, w czym odłów ryb ma niszczyć korale?

Większość ryb z odłowów występują też po za rafą a po za tym rynek akwarystyczny nie stanowi aż takiego zagrożenia dla ryb,bardziej bał bym sie miejscowych rybaków :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość ryb z odłowów występują też po za rafą a po za tym rynek akwarystyczny nie stanowi aż takiego zagrożenia dla ryb[..]

Stwierdzasz, czy Ci sie wydaje?

To ze jakies ryby wystepuja poza rafa (choc tu nalezaloby sprecyzowac granice rafy) nie oznacza ze wiele z nich spedza np okres dojrzewanie miedzy galazkami akropor. Niestety akwarystyka morska ma bardzo istotny wplyw na srodowisko naturalne - zarowno na ryby jak, na korale oraz na cala reszte zycia. Pomysl sam ile straciles ryb czy korali. Przemnoz to przez powiedzmy 20 milionow akwarystow na swiecie. Kazdy z nich kiedys cos stracil, niektorzy kilkukrotnie. A to tylko obraz strat u odbiorcy koncowego. Ile ryb ginie w sklepach, ile w hurtowniach a ile przy polowach.

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te rybki podobno trzeba trzymać przez wiele godzin w zupełnej ciemnicy, bez nawet jednego promyczka z okna., tak kiedyś słyszałem gdy były w ofercie miejscowego sklepu, ale nigdy nie sprawdzałem osobiście czy to prawda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dawno temu oglądałem film o tej rybce.ma jakieś bakterie w tej plamce pod okiem które świecą-ryba je tylko podtrzymuje przyżyciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość ryb świecących to ryby głębinowe , myślę ,że z tym związana jest trudność hodowli ;)

360l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpuszczę je sobie jednak, szkoda, żeby się męczyły... A japonicus trudny w aklimatyzacji chyba, poza tym jak coś złapie, to duża szansa, że zabierze ze sobą całą resztę...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do japonicusa to mi się trafiła twarda sztuka-skrzydlicy żarcie kradnie, a na początku tak na niego chuchałam i dmuchałam. Kilka razy go wysypało ze stresu, ale to na samym początku. Jeśli chodzi o aklimatyzację, nie było żadnych problemów (metoda kropelkowa), od razu zaczęła pływać po całym zbiorniku. Nie chowała się i w dwa dni zjednała sobie zebrasomę. Osobiście polecam rybcie, bo bardzo energiczna jest i towarzyska (prawie niczego się nie boi), a poza tym jest przepiękna

Edytowane przez tist (wyświetl historię edycji)

8500006d59c35e020df4373662c10630u1259a1107.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To fakt, śliczna rybka, nawet jedna z ładniejszych, jak dla mnie, ale boje się jej. Takie stresowe kropki nie są chyba takie straszne, pokazują się i znikają, gorzej jak się przyczepi coś poważniejszego, to podobno cała obsada leci...? :(. No nic, i On i Białobrody i Achilles wyleciały z pierwszego składu :(, jak naso trochę urośnie, a ja nabiorę doświadczenia, to wymienie Go na którąś z tych trzech...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.