Tester Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 Czy ktos zauwazyl kiedys zaleznosci KH vs Kolor SPS? Zakladajac skrajne rozbieznosci (ale nie zabojcze) w Kh od powiedzmy 6 do 12, czy ten sam koral w innym KH bedzie mial bardziej lub mniej intensywne wybarwienie, lub tez bedzie nastepowala zmiana samego koloru na inny. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 Przy wyższym kh czyli powyżej 8 spsy będą ciemniały , jest to naturalny objaw obronny koralowców . Czyli zawsze kiedy spsy nie mają idealnych warunków a kh powyżej 8 takie nie jest będą starały się wytwarzać więcej ciemnego pigmentu aby móc korzystać bardziej ze światła słonecznego kiedy woda robi się nie sprzyjająca . Często tak zachowują się acropory po imporcie przez kilka tygodni mają tendencją do brązowienia a potem albo się aklimatyzują i wracają im kolory albo giną myślę że każdy kto kupił acroporę z importu o tym się nie raz przekonał . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BYNT Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 Mam spsy z importu i akwakultur i trzymam KH 9 lub trochę ponad i nie zauważyłem takiej prawidłowości Cytuj Mój zimowy antydepresant: 140x70x45h OW, BK 180, Balling, cyrk. 2xVortech MP40W, 1xVortech MP10, 2x RW 15, ATI Sunpower 8x54W, bez sumpa, ULNS, 90% SPS, 10% LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 ja troszkę korali miałem i to zauważyłem ,nie mówię że wszystkie i zawsze jednak przy np kh 9 a.tenuis nie będzie biała czy abratonoides różowo biała ,montipora gaimardi nie będzie fioletowa a digitaty nie będą pastelowo niebieskie ,seledynowe czy różowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BYNT Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 Akurat tych gatunków nie testowałem ale ogólnie wyznaje szkole "włoska" wysoko Ca, Mg, KH i masę bialego światła i jak narazie widzę dobre rezultaty.Skoro tak piszesz to coś w tym musi być aczkolwiek to nadal studium indywidualnego przypadku... Cytuj Mój zimowy antydepresant: 140x70x45h OW, BK 180, Balling, cyrk. 2xVortech MP40W, 1xVortech MP10, 2x RW 15, ATI Sunpower 8x54W, bez sumpa, ULNS, 90% SPS, 10% LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach