sewer Zgłoś Napisano 1 Września 2014 @janusz Ja miałem przez długi czas Kh na poziomie 6 i korale pięknie były wybarwione i rosły ze hej. Problem Kh nie wynika z jego wysokości (w granicach rozsądku) tylko z gwałtownych jego zmian. Ja jestem za tym by mieć Kh podobne jak to jest w naturze czyli plus minus 7,5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janusz-pśl Zgłoś Napisano 1 Września 2014 (edytowane) U mnie kh= 5,1. wymordowało mi bardzo szybko wszystkie twarde (pavony, montipora digitata i talerzówka) oprócz coulastei. Byćmoże spadek był szybki. Poza tym nie przypuszczałem, że kh tak nisko może spaść przy regularnych podmianach wody zrobionej na bogatej soli rafowej. A tu jednak okazuje się, że jest to możliwe. Od tamtego czasu leję bailinga i mam spokój z niskim kh. Edytowane 1 Września 2014 przez janusz-pśl (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 1 Września 2014 Moze problem w niedokladnym tescie na PO4 ? 0,1 pokazuje a w rzeczywistosci jest znacznie wyzszy ? Na takie "drobnostki" jak niskie Ca tez bym zwrocil uwage, w koncu chodzi o czule sps-y. Kilka "troche" zlych parametrow moze je wykonczyc. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 6 Lutego 2020 Miałem podobny problem. Sps-y zgubił tkankę w kilka dni. Kiedyś prowadziłem zbiornik na zeo, od ponad roku na aquaforest. Robiąc porządek w szafce znalazłem po poprzedniej metodzie preparaty sponge power oraz b-balance. Postanowiłem więc je wykorzystać, i właśnie od ich podania posypała się tkanka na sps. Ucierpiały tylko sps-y. Podejrzewam że te preparaty z metodą probiotyczną nie grają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ejdzej88 Zgłoś Napisano 6 Lutego 2020 Odkopałeś stary temat, ale no dobra. A ZEO to nie metoda probiotyczna? Dodatkowo te preparaty w teorii powinny akurat grać z metodą probiotyczną AF, szczególnie b-balance. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach