Luki Zgłoś Napisano 4 Lutego 2014 Witam, Dzisiaj przez przypadek zorientowałem się, że rozszczelnił się sump pomiędzy dnem a boczną szybą. Taka mała szczelinka szerokości 1cm i delikatnie przepuszcza wodę. Da się to czymś skleić uszczelnić? Bawić się w coś takiego? Czy lepiej sprawdzić całość czy przypadkiem się po jakimś czasie nie rozleci? pozdrawiam Cytuj 300L+80L sump, Bubble Magus NAC7, newjet 3000, 2 x newjet 3900, UV 11w, pudełko przelewowe 32kg LR, 18kg LS, 2 x ocellaris, 2 x sexy shrimp, hepatus, żółtek, doktorek, escenius midas, centropyge loricula, 2 x krewetka czyszcząca, 3 x euphylia, zoanthusy, grzybki, barierum... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 4 Lutego 2014 Zawsze lepiej zrobić to do porządku,ale są silikony,którymi można kleić pod woda.Można spróbować dokleić tam kawałek szybki.Generalnie ja bym osuszył sumpa i wkleił tam kawałek szybki. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luki Zgłoś Napisano 4 Lutego 2014 (edytowane) Sump już rozmontowałem bo ciekło na szafkę. Akwa stoi bez obiegu. Praktycznie jest już suchy. Tylko jak podkleję szybkę to ile ona powinna schnąć? Edytowane 4 Lutego 2014 przez Luki (wyświetl historię edycji) Cytuj 300L+80L sump, Bubble Magus NAC7, newjet 3000, 2 x newjet 3900, UV 11w, pudełko przelewowe 32kg LR, 18kg LS, 2 x ocellaris, 2 x sexy shrimp, hepatus, żółtek, doktorek, escenius midas, centropyge loricula, 2 x krewetka czyszcząca, 3 x euphylia, zoanthusy, grzybki, barierum... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 Zgłoś Napisano 4 Lutego 2014 No dobę to absolutne minimum Wysłane z mojego SK17i przy użyciu Tapatalka Cytuj pozdrawiam Maciek Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! ! I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
felek Zgłoś Napisano 4 Lutego 2014 Zależy jaki masz silikon i ile go nałożyłeś . Ja po uszczelnianiu komina czekałem jakieś 7godzin, silikonu było koło 3-4mm . Cytuj Jest : 148l z panelem na miękko Powrót w nieznane Było : 432l + 180l sump Mój dziennik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luki Zgłoś Napisano 4 Lutego 2014 Ale oczyścić z silikonu i nałożyć nowy czy nałożyć pecynę na stary? Cytuj 300L+80L sump, Bubble Magus NAC7, newjet 3000, 2 x newjet 3900, UV 11w, pudełko przelewowe 32kg LR, 18kg LS, 2 x ocellaris, 2 x sexy shrimp, hepatus, żółtek, doktorek, escenius midas, centropyge loricula, 2 x krewetka czyszcząca, 3 x euphylia, zoanthusy, grzybki, barierum... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 4 Lutego 2014 Oczyscic jak da rade. 24h do paru dni Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 4 Lutego 2014 Jak stary jest ten sump ? Ja bym go posklejał od nowa. W sumie czas podobny bo czy doba czy dwie to żadna różnica. Porządna cyrkulacja i akwa da radę. T Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 4 Lutego 2014 Wiesz jeśli się rozszczelnił to raptem bo klejeniu nie będzie bardziej rozszczelniony w razie co musisz go obserwować. Ja bym wpierw wyciągnął wodę wyczyścił dokładnie i nałożył silikonu, minimum to 24h ale sugerowałbym potrzymać 48h. Obserwuj, jeśli to szczelinka to nie ma chyba większego sensu bujać się z tym, jeśli to wynika z czegoś innego starość,zużycie to wyautowałbym to, miałem parę miesięcy małą nieszczelność u taty w akwarium słodkim ale wynikało to z niechlujstwa towaru o jakości kakadu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luki Zgłoś Napisano 5 Lutego 2014 Sump dopiero co klejony. Oddam go do szklarza i niech go poprawia. Ile solanka może leżakować w bańkach bez cyrkulacji? Bo mam ok 50L zlane z sumpa. Cytuj 300L+80L sump, Bubble Magus NAC7, newjet 3000, 2 x newjet 3900, UV 11w, pudełko przelewowe 32kg LR, 18kg LS, 2 x ocellaris, 2 x sexy shrimp, hepatus, żółtek, doktorek, escenius midas, centropyge loricula, 2 x krewetka czyszcząca, 3 x euphylia, zoanthusy, grzybki, barierum... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 5 Lutego 2014 Bez cyrkulacji i grzalki to wogole bym jej nie trzymal. Oddaj komus i za dwa dni zrobisz sobie nowa.. Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luki Zgłoś Napisano 5 Lutego 2014 Qarwa a dopiero robiłem podmianę... ja pierdziuu wnerw na maxa Cytuj 300L+80L sump, Bubble Magus NAC7, newjet 3000, 2 x newjet 3900, UV 11w, pudełko przelewowe 32kg LR, 18kg LS, 2 x ocellaris, 2 x sexy shrimp, hepatus, żółtek, doktorek, escenius midas, centropyge loricula, 2 x krewetka czyszcząca, 3 x euphylia, zoanthusy, grzybki, barierum... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luki Zgłoś Napisano 5 Lutego 2014 Udało mi się ogarnąć 2 wiadra po 15L i wrzuciłem cyrkulacje - zawsze to coś. Okazało się, że szklarz robił poprawkę i wycinał boczną szybę. Jak podcinał to wyrobił się mały uskok, który podszedł wodą. Skleiłem wczoraj z zewnątrz kropelką w żelu i dzisiaj przy teście szczelności u szklarza nic nie leciało. Normalnie szok. Za 2 godzinki mam zabrać szkło. Poczekam do jutra i wtedy zaleje Cytuj 300L+80L sump, Bubble Magus NAC7, newjet 3000, 2 x newjet 3900, UV 11w, pudełko przelewowe 32kg LR, 18kg LS, 2 x ocellaris, 2 x sexy shrimp, hepatus, żółtek, doktorek, escenius midas, centropyge loricula, 2 x krewetka czyszcząca, 3 x euphylia, zoanthusy, grzybki, barierum... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach