Krajca Zgłoś Napisano 2 Marca 2014 (edytowane) W panelu mojego RSM250 mam odpieniacz który nie należy do najlepszych, szukam czegoś na zamiane tego mojego. Może ktoś podpowie co się nada. Akwarium ma 250l wymiary w panelu dla skimmera to: Wysokość - 57cm Szerokość - 9cm Długość - 23cm Z góry dzieki za wszelkie pomysły Deltec MC500 odpada nie daje rady oczyścić wody, inni stosują go w tym zbiorniku i też narzekają Wysłane z mojego iPhone 5s przez Tapatalk Edytowane 2 Marca 2014 przez Krajca (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium 210L Red Sea Max, Panel 40L, Oświetlenie 6x39W 2x Arcadia Hybrid , 2x Arcadia Deep Blue, Cyrkulacja 2x Jebao WP25 z twin controlerem, Skimmer org od Red Sea w panelu. Balling Aquaforest kompletny z komponentami. Sól Aquaforest Reef Salt Testy wody Red Sea Pro oraz Hanna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 2 Marca 2014 Obawiam się że ciężko będzie Ci znaleźć firmowy odpieniacz który pociągnie 250L i będzie miał szerokość 9cm Może pogadaj z chłopakami od DIY niech Ci coś wystrugają na wymiar ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krajca Zgłoś Napisano 2 Marca 2014 Może ktoś kto jest złotą rączką i już ma doświadczenie z nietypowymi skimmerami się podejmnie skonstruowania Mój orginalny wygląda tak: Wysłane z mojego iPhone 5s przez Tapatalk Cytuj Akwarium 210L Red Sea Max, Panel 40L, Oświetlenie 6x39W 2x Arcadia Hybrid , 2x Arcadia Deep Blue, Cyrkulacja 2x Jebao WP25 z twin controlerem, Skimmer org od Red Sea w panelu. Balling Aquaforest kompletny z komponentami. Sól Aquaforest Reef Salt Testy wody Red Sea Pro oraz Hanna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qba25 Zgłoś Napisano 2 Marca 2014 poszukaj na tym forum moze cos bedzie o zmianie odpieniacza http://www.reefsanctuary.com/forums/red-sea-max-owners-club/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kosciej72 Zgłoś Napisano 2 Marca 2014 Krzyśku a może Deltec MCE 400 nowość na rynku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krajca Zgłoś Napisano 2 Marca 2014 poszukaj na tym forum moze cos bedzie o zmianie odpieniacza http://www.reefsanctuary.com/forums/red-sea-max-owners-club/ Tam tylko o mc500 pisza Wysłane z mojego iPhone 5s przez Tapatalk Cytuj Akwarium 210L Red Sea Max, Panel 40L, Oświetlenie 6x39W 2x Arcadia Hybrid , 2x Arcadia Deep Blue, Cyrkulacja 2x Jebao WP25 z twin controlerem, Skimmer org od Red Sea w panelu. Balling Aquaforest kompletny z komponentami. Sól Aquaforest Reef Salt Testy wody Red Sea Pro oraz Hanna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs Zgłoś Napisano 2 Marca 2014 (edytowane) Może dałoby się jakoś zwiększyć wydajność tego oryginalnego odpieniacza? Jakaś modyfikacja albo wymiana pompy, czy tam cuś... Ze zrobieniem nowego pudła reakcyjnego (z zachowaniem oryginalnego kubka) nie powinno być problemów. Większy problem, to zrobić to z sensem i tak żeby wydajność była wystarczająca. Dlatego na początek poszukałbym innego rozwiązania. Możesz pokazać co ta pompa ma w środku? Chodzi o wirnik. Przydała by się też informacja (może od producenta) o ilości zasysanego powietrza oraz o poziomie wody w komorze odpieniacza. Teraz mam mało czasu, ale za 3-4 tygodnie, jeśli powstałby tu jakiś projekt, może mógłbym pomóc w wystruganiu takiego dziwadła. Edytowane 2 Marca 2014 przez rs (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krajca Zgłoś Napisano 2 Marca 2014 To fotki pompy, oraz jego dane i wydajność Wysłane z mojego iPhone 5s przez Tapatalk Cytuj Akwarium 210L Red Sea Max, Panel 40L, Oświetlenie 6x39W 2x Arcadia Hybrid , 2x Arcadia Deep Blue, Cyrkulacja 2x Jebao WP25 z twin controlerem, Skimmer org od Red Sea w panelu. Balling Aquaforest kompletny z komponentami. Sól Aquaforest Reef Salt Testy wody Red Sea Pro oraz Hanna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs Zgłoś Napisano 3 Marca 2014 A jaki toto ma wirnik? Może by tutaj też powalczyć, chociaż 300l to chyba przeciętny wynik przy takich pompkach. Gdyby ją przenieść tuż pod powierzchnię i wylot skierować w dół, to też powinno wiele zmienić (większa ilość powietrza i dłuższy kontakt bąbli z wodą). Mam tylko nadzieję, że nie na gorsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akvarius Zgłoś Napisano 3 Marca 2014 pv zobacz Cytuj Akwarium 150*65*60 ,sterowanie iks, reaktor vertex ,odpieniacz ,250 bk vertex,filtr vertex1,5 ,vertex filtr Biopallets XL, ,oświetlenie - 8*80w t5 ,cyrkulacja 2*6105,+multi7095, obieg BK 8500 http://nano-reef.pl/....-ceramiki/ ,http://nano-reef.pl/.., zapraszam po szczepki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krajca Zgłoś Napisano 3 Marca 2014 Własnie z tym zaciaganiem to lipa coś mu cienko to idzie, w sobote będe czyścił skimmer to zrobie zdjęcie impelera. Bo są w zastosowaniu 2 rodzaje Wysłane z mojego iPhone 5s przez Tapatalk Cytuj Akwarium 210L Red Sea Max, Panel 40L, Oświetlenie 6x39W 2x Arcadia Hybrid , 2x Arcadia Deep Blue, Cyrkulacja 2x Jebao WP25 z twin controlerem, Skimmer org od Red Sea w panelu. Balling Aquaforest kompletny z komponentami. Sól Aquaforest Reef Salt Testy wody Red Sea Pro oraz Hanna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krajca Zgłoś Napisano 4 Marca 2014 Temat można zamknąć za wskazówką rs zakupiłem nową pompe berlin x2 zastosowaną w nowym odpieniaczu też red sea max 250 tylko że w typie nowym C. Zdecydowanie lepsze pobieranie wody i powietrza. Teraz dopiero widać że skimmer ma moc. Jeden minus to chodzi głośniej ale może to wada że nowy. Dzieki wszystkim za rady Wysłane z mojego iPhone 5s przez Tapatalk Cytuj Akwarium 210L Red Sea Max, Panel 40L, Oświetlenie 6x39W 2x Arcadia Hybrid , 2x Arcadia Deep Blue, Cyrkulacja 2x Jebao WP25 z twin controlerem, Skimmer org od Red Sea w panelu. Balling Aquaforest kompletny z komponentami. Sól Aquaforest Reef Salt Testy wody Red Sea Pro oraz Hanna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warszawiak Zgłoś Napisano 4 Marca 2014 Myślę, że głośność jej pracy to kwestia "ułożenia" się nowej pompy. Cytuj ReefMax 2,5 l. spiorax Odpieniacz DIY +BM SP-1000 refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach