tadzik443 Zgłoś Napisano 9 Marca 2014 Witam bardzo prosze o pomoc w identyfikacji choroby wczoraj kupiony dzis wysypany kropkami podejrzewam ze to ospa rybia jezeli sie nie myle. Co polecacie kupic zeby zwalczyc chorobe zanim padnie i zarazi innych lokatorow - blazenka rozgwiazde piaskowa i jerzowca mam tez wezowidla wieloszczety i slimaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 9 Marca 2014 Napisz może gdzie kupiony, ježeli to sklep to uchronisz innych. P. Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rekin Zgłoś Napisano 9 Marca 2014 (edytowane) Ospa Co polecacie kupic zeby zwalczyc chorobe zanim padnie i zarazi innych lokatorow - Poczytać odpowiednie tematy na tym forum, a jest ich kilka Jak masz Uv-ke to podłącz aby choroba się nie rozprzestrzeniała i ja zastosował bym Formisol. Edytowane 9 Marca 2014 przez rekin (wyświetl historię edycji) Cytuj Wreszcie zdymisjonowana..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lurthel Zgłoś Napisano 9 Marca 2014 Jeśli przyjmuje pokarm, daj mu coś z czosnkiem, Mocno go obsypało ale jeśli nie będzie miał czynników stresogennych powinien z tego wyjść. Kiedyś stosowałem też preparat ziołowy Herbtana, przynosiło efekty ale w silnym stadium może nie pomóc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 9 Marca 2014 Wiiesz czytam czytam i im wiecej czytam tym gorzej bo juz nie wiem boje sie ze zabije ryby ryb korale co jest najlepszym srodkiem bo jutro po pracy bede musiec jechac po preparat jak cos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mari00sh Zgłoś Napisano 9 Marca 2014 Parę dni temu również nabyłem dwa błazenki. Historia podobna, porządna aklimatyzacja a mimo to parę godzin później wysypało białym kropkami. Podniosłem temp do 29 stopni i dałem czosnek, jeden padł drugi ma się już ok. Sądząc po Twoim miejscu zamieszkania mogliśmy kupić je w tym samym miejscu. Cytuj 38x38x43 60L + Sump 20L + Dolewka 10L | Maxspect Razor Nano 60W | Tunze 9002 | Koralia Nano 1600 + Koralia Nano 900 + NJ1700 | 8 Kg LR + 4,5 Kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 9 Marca 2014 nie mam nic z czoskiem mam jedynie suche ktore dzisiaj zjadl i artemie a ta ospa bedzie sie przenosic do slodkowodnych akwariow ? bo dzis robilem krewetkarium ale wczesniej uzywalem sprzetu w morskim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rekin Zgłoś Napisano 9 Marca 2014 Jeśli przyjmuje pokarm, daj mu coś z czosnkiem, nie liczył bym na efekt.... czosnek może pomaga ale zanim ryba zachoruje. Cytuj Wreszcie zdymisjonowana..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 9 Marca 2014 no wlasnie a ja potrzebuje cos sprawdzonego wiem ze pisze duzo o ospie na forum ale chcialbym cos co pomaga a nie testowac i kombinowac tym bardziej ze jest haotycznie napisane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lurthel Zgłoś Napisano 9 Marca 2014 Niestety z tego co wiem, nie ma takiego środka, który uleczy błazna a nie zaszkodzi koralowcom. Jeśli masz drugi zbiornik żeby przełożyć błazna i leczyć to będzie łatwiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rekin Zgłoś Napisano 9 Marca 2014 (edytowane) już ci pisałem Formisol..... Obecnie sam wałczę z ospą i po zastosowaniu FMC jest znacząca poprawa. czosnek pakowałem od 2 tyg i tylko choróbsko się rozpleniło. Więc działaj jak najszybciej. Niestety z tego co wiem, nie ma takiego środka, który uleczy błazna a nie zaszkodzi koralowcom. Co ty piszesz????? walczyłeś kiedyś z Ospą w akwarium???? Edytowane 9 Marca 2014 przez rekin (wyświetl historię edycji) Cytuj Wreszcie zdymisjonowana..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 9 Marca 2014 FMC ? taki co mozna w akwarystycznym kupic ? jezeli tak to mam a moze tego blazenka chorego przeniose do wiaderka zalacza grzalke i odpieniacz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mari00sh Zgłoś Napisano 9 Marca 2014 (edytowane) Ja mam wrażenie że nie ma jednego dobrego sposobu, każda ryba przechodzi chorobę indywidualnie i na swój sposób. Trzeba próbować wszystkiego co się da. Wiadomo że teraz nic nie kupisz więc wrzuć czosnek do woreczka i podnieś temp. Jak najmniej stresu dla ryby, możesz zmniejszyć cyrkulację jak masz więcej niż jeden cyrkulator. Dużo karm. Edytowane 9 Marca 2014 przez mari00sh (wyświetl historię edycji) Cytuj 38x38x43 60L + Sump 20L + Dolewka 10L | Maxspect Razor Nano 60W | Tunze 9002 | Koralia Nano 1600 + Koralia Nano 900 + NJ1700 | 8 Kg LR + 4,5 Kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 9 Marca 2014 co powiecie na to Prodibio Spots & Velvets Salt - na choroby skóry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rekin Zgłoś Napisano 9 Marca 2014 FMC ? taki co mozna w akwarystycznym kupic ? jezeli tak to mam a moze tego blazenka chorego przeniose do wiaderka zalacza grzalke i odpieniacz ? dokładnie tak.....Przeniesienie nie wiem czy pomoże gdyż w wodzie zapewne są już cysty i wcześniej lub później ospa może pojawić się na innych rybach UV jest niezbędne Cytuj Wreszcie zdymisjonowana..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 9 Marca 2014 a jak zaaplikowac nic sie nie stanie z koralowcami mam lps i miekkie tak samo inna obsade czyli rozgwiazde wezowidla i slimaki do ilu podniesc temp ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mari00sh Zgłoś Napisano 9 Marca 2014 U mnie podniosłem do 29 stopni. Cytuj 38x38x43 60L + Sump 20L + Dolewka 10L | Maxspect Razor Nano 60W | Tunze 9002 | Koralia Nano 1600 + Koralia Nano 900 + NJ1700 | 8 Kg LR + 4,5 Kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 9 Marca 2014 ku.. przeterminowane fmc ponad 3 lata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dario123 Zgłoś Napisano 9 Marca 2014 kilka dni temu kupiłem błazna w aquario w katowicach dopiero w domu po założeniu okularów zauważyłem że jest obsypany wpuśćiłem do oddzielnego zbiornika ale na2 dzień padł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 9 Marca 2014 korale przezyly ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 9 Marca 2014 a stosowal ktos ten srodek Prodibio Spots & Velvets Salt - na choroby skóry podobno na ospe ale czy skuteczny i tak nic nie zrobie dzisiaj dopiero jutro popoludniu jedynie co moge zrobic to oddzielic chorego blazenka do wiadra zalaczyc grzalke i odpieniacz mu bo mam zbiornik ale niestety nie gotowy padnie na bank w nim zasolenie 1.035 a wody ro i tak nie mam dopiero go przygotowuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rekin Zgłoś Napisano 9 Marca 2014 U mnie podniosłem do 29 stopni. i korale do śmietnika p.s kulorzęsek ginie w temp. 32 stopni po 4 do 6 godzin. Cytuj Wreszcie zdymisjonowana..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 9 Marca 2014 nic nie pozostaje mi jak trzymac 27.5 i jutro jechac do katowic albo do zabrza i kupic preparat bo na dzien dzisiejszy jestem w szarej ciemnej.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 9 Marca 2014 dzieki wszystkim za pomoc nic tylko czekac do jutra zrelacjonuje co i jak jutro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mari00sh Zgłoś Napisano 9 Marca 2014 i korale do śmietnika p.s kulorzęsek ginie w temp. 32 stopni po 4 do 6 godzin. No euphyli się to nie spodobało :/ Cytuj 38x38x43 60L + Sump 20L + Dolewka 10L | Maxspect Razor Nano 60W | Tunze 9002 | Koralia Nano 1600 + Koralia Nano 900 + NJ1700 | 8 Kg LR + 4,5 Kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach