Skocz do zawartości
kribyd

Akwarium ok 385L - od A do Z

Rekomendowane odpowiedzi

Paweł, refugium jeszcze nie uruchomiłem ale będzie ono zasilane na bypasie z pompy obiegowej - eheim 5000+. Planowałem zrobić na bypasie ze spływu ale z tego co na razie zaobserwowałem to pompa ma większą wydajność niż spływ (rura fi 32) i muszę ją mieć skręconą na ok 75% mocy. Jak zrobię bypas to pompę dam na 100% i trochę jej mocy wykorzystam do zasilenia refugium. Poniżej wklejam zmodyfikowany projekt sumpa - zbiornik na dolewkę jest jakby z tyłu. Jak porobię zdjęcia to wrzucę jak w realu wygląda.

już się obudziłem wiec dlaczego nie przestawiłeś tak komory by woda po odpieniaczu płynęła przez refugium do pompy powrotnej tylko stosujesz dodatkowe zasilanie i to mnie zastanawia bo koncepcji nie łapę

sump%20-%20projekt%20-%20v02.JPG

6808_7588.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) no życia na niej rzeczywiście nie było jak ja się do nie dobrałem. Ale ja rozumiem, że to są kamulce, które kiedyś były żywe ale je ktoś wyciągnął z wody, wysuszył i wysłał statkiem do PL. Zakładając akwa oglądałem filmy na youtube amerykańskiego sklepu internetowego Bulk Reef Supply. Tam na suchą skałę mówią dry life rock i chyba stamtąd mi się to zapożyczenie wzięło (http://www.bulkreefsupply.com/bulk-dry-live-rock-live-sand.html). Także podsumowując użyłem skały bez życia, suchej, ale o strukturze (porowatości) odpowiadającej żywej (bo kiedyś była żywą skałą) żeby z czasem to życie mogło sobie tam jeszcze raz zamieszkać ale żeby uniknąć nieproszonych gości, niezrozumiałych dla początkującego plag itp. Jak kiedyś będzie okazja to spróbuję odpalić na żywej skale bo chyba jest to ciekawsze...ale potencjalnie trudniejsze.

Co do refugium zasilanego bypasem. Gdzieś wyczytałem, że refugium nie koniecznie lubi bardzo duży przepływ wody. Jakbym je dał po kolei to by przez nie leciało 5000l/h (chociaż nie do końca bo się okazało, że przez rurę fi32 tyle nie spłynie). Zasilając ją bypasem mogłem je zrobić wyższe oraz kosztem kilku złączek i zaworów kulowych zasilić taką ilością wody jaką uznam za stosowne. Jeszcze go nie podłączyłem i nie uruchomiłem więc nie mogę powiedzieć jak to wyszło.

start 01.07.2014 na suchej skale | Akwarium: 100x70x55h (385L) + sump 92x78x50 (95L) = w obiegu ok 400L | Oswietlenie Kessil AP700 | Odpieniacz Reef Octopus NW-150 | Obieg Eheim compact+5000 | Cyrkulacja Jebao RW-8 + Jebao RW-4 + JVP-101(na wstecznym) | Obsada: miękkie+LPS+SPS

Można oglądać od poniedziałku do soboty w YASUMI SPA Poznań - www.poznan.yasumi.pl

Mój wątek na forum: http://nano-reef.pl/topic/64312-akwarium-ok-385l-od-a-do-z/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakieś zdjęcia?

Powolutku zaczyna myśleć do drugim morszczaku w domu i myślałem o podobnych wymiarach jak Twoje :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stelaże + akwa

30-05-2014.jpg

Zamykanie cyklu azotowego

IMG_4691.jpg

Kompletna zabudowa - biała płyta meblowa

aktualne-1.jpg

Życie z bliska (13.07.2014)

aktualne2.jpg

Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów. Między niedzielą a dzisiaj (3 dni) lekko/średnio lekko zmętniała mi woda. Jednocześnie co dla mnie ciekawe zniknął rdzawy nalot z piachu (widoczny na zdjęciach powyżej), którego wcześniej pozbywałem się mieszając piach. Woda w akwarium pachnie takim lekkim glonem. Na kamieniach zrobił się zielony trawniczek. Czy coś się w akwa dzieje nie tak czy po prostu dojrzewa?

NO3 blisko zera, PO4 0, zasolenie 1,024, temp 26,2.

Do sumpa oprócz antiphos FE wrzuciłem dodatkowo jeszcze trochę węgla? Może być?

W akwarium mam:

- Garbik

- 3 x chromis

- 4 ślimaki turbo duże + 1 malutki

- 2 ślimaki piaskowe

- 1 krabik

- 3 chromisy

- rozgwiazda piaskowa

- xenia

- euphylli

- brarerium

- pseudogorgonia

Edytowane przez kribyd (wyświetl historię edycji)

start 01.07.2014 na suchej skale | Akwarium: 100x70x55h (385L) + sump 92x78x50 (95L) = w obiegu ok 400L | Oswietlenie Kessil AP700 | Odpieniacz Reef Octopus NW-150 | Obieg Eheim compact+5000 | Cyrkulacja Jebao RW-8 + Jebao RW-4 + JVP-101(na wstecznym) | Obsada: miękkie+LPS+SPS

Można oglądać od poniedziałku do soboty w YASUMI SPA Poznań - www.poznan.yasumi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładnie zaczyna to wyglądać.

Pokaż jeszcze sump, mam podobną koncepcję i zbieram pomysły :-)

8467921e4b16b110e429bd8977bed4a4u1385a1234.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Epsilon, sump jeszcze nie jest w pełni podłączony ale jak będę miał foto to podeślę (bez refugium).

Niestety koledzy forumowicze rzadko odpowiadają na moje pytania :baby ale spróbuje jeszcze raz:) Mam mały problem z pęcherzykami powietrza dostającymi się do zbiornika głównego przez powrót. Dam później zdjęcie konstrukcji ale w skrócie mam tak że jest sobie pompa eheim+5000, idzie to z niej wężem zbrojonym (nie konkretnie tym ale tak wyglądającym: http://www.tabor24.p...o-pompy/o/92901) trafia w kolanko 90stopni a potem już prosto do locklina podwójnego. Czasami tak mi pluje bąbelkami, że rynce opadają...a czasem prawie wcale. Problem jest na odcinku pompa wylot, to nie są bubbles z odpiernicza czy ze spływu. Jak poruszam wężem to leci ich dużo więcej. Jakby się od tej prędkości wody robiły? Miał ktoś kiedyś coś takiego?

PS. Mój temat powienien chyba być już w innym dziale bo pytań o sprzęt to już nie mam. Jak się przenosi temat?

pozdr.

PS2. Dzisiaj doszła dolabella żeby rozprawiła się z trawnikie, krewetka i sarcopython. Wszystko żyje, parametry żyleta :smoke:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam mały problem z pęcherzykami powietrza dostającymi się do zbiornika głównego przez powrót. Czasami tak mi pluje [/size]bąbelkami, że rynce opadają...a czasem prawie wcale. Problem jest na odcinku pompa wylot, to nie są bubbles z odpiernicza czy ze spływu. Jak poruszam wężem to leci ich dużo więcej. Jakby się od tej prędkości wody robiły? Miał ktoś kiedyś coś takiego?

Specjalistą nie jestem ale moim zdaniem przez to ze wąż nie jest gładki w środku a woda jest napowietrzona i mikro bąbelki zbijają się non stop w większe i jak już są odpowiednio duże to lecą razem z prądem wody do zbiornika.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli wymiana węża mnie może czekać:/ dzięki za info, to może być to.

ma ktoś ma jakiegoś sprawdzonego producenta węży? ten zamontowany u mnie ma tak ok 100cm długości. Chyba, że się pobawię i skleję z pvc ale jedno dodatkowe kolanko nie powinno zbytni ująć mocy pompy...tym bardziej, że jest za mocna i i tak powrót nie wyrabia:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj.Ja kupiłem węża w erybce mam go sklejonego z pcv niema żadnych bąbli.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak powrót ci nie wyrabia nie rozumiem?

Na bąbelki mozesz spróbować podnieść poziom wody tam gdzie pompa.

Na twoim miejscu zdjął bym z locklina koncówki,one dławią pompę.

Edytowane przez bober6662 (wyświetl historię edycji)

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te węże z erybki są gładkie w środku. A co do PCV to zamiast kolanka możesz zastosować łuk albo sam wygiąć. Drobny piasek do rury i podgrzewasz opalarka.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za podpowiedzi. W weekend będę robił przeróbki:

- zdejmę końcówki lock-line

- łuk zamiast kolanka

- będę jeszcze kilka zmian robił w hydraulice, może też pomogą

Bober, jak na obiegówce ustawie max (ma regulację, 5000L/h), to pompa opróżnia mi komorę powrotu zanim woda do niej spłynie ze zbiornika. Czyli spływem do sumpa wpada mi mniej niż 5000l/h.

Jeszcze jedno pytanie mam odnośnie braku zasilania ale nawet nie wiem jak wytłumaczyć o co chodzi...spróbuję :baby: :

Wyłączam zasilanie ->woda spływa do sumpa (spokojnie się wszystko mieści) ->włączam zasilanie->pompa obiegowa wtłacza wodę z sumpa do aqwa->...i występuje problem ze spływem - w kominie poziom wody rośnie mi tak, że wykorzystywana jest rewizja. Ewidentnie ilość spływającej wody przed brakiem zasilania > niż po ponownym włączeniu. Tak jakby coś się zapowietrzało w spływie czy coś. Jak lekko przytkam spływ w sumpie ręką to pstryk i woda zaczyna spływać pełną prędkością i wszystko wraca do normy. Problem to jest duży bo auto-dolewka mi wtedy szaleje i dolewa "brakującej" wody (jest w kominie)!

Z technicznych uwag bo nie mam zdjęcia: spływ to sitko AM, przelot, zawór bramowy, kolanko 90, kolanko 90, sump.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wsadz dolewke do komory powrotu

No to mi sie wydawało oczywiste i nie napisałem tego.

Wystaw jak mozesz zdjęcie komina,bo z tym spływem to dziwna sprawa,masz oczywiście na rurce od spływu zamontowae sito?

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A koledze nie ;)

Przypuszczam, ze komin zalewa do rewizji z tego powodu. Po wylaczeniu pradu I ponownym wlaczeniu, dolewka uruchamia sie razem z pompa powrotu I splyw "nie wyrabia" poki sie nie wylaczy (dolewka)

@bober6662 nic nie jest oczywiste w dzisiejszych czasach ;)

Pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dasz pompę na Maxa to wodą przez grzebień przelewa sie normalnie czy gora przez grzebien i zwiększa poziom wody w kominie do takiego stanu ze rura spływu nie nadąża jej odbierać tak? Możesz powylamywac ząbki co drugi np w grzebieniu co nie będzie tak chamowalo przepływu wody,no i upewnij sie czy masz to sito, i wystaw najlepiej zdjecie.

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czujniki dolewki i samą dolewkę mam w komorze powrotu. w weekend nakręcę film pokazujący sytuację i wrzucę na youtube. Problem jest wyłącznie w tym, że przed wyłączeniem prądu woda spływa spływem powiedzmy z prędkością 4000l/h a po włączeniu prądu pewnie już tylko ok 2000l/h, przez co zalewa komin do końca i woda zaczyna lecieć także rewizją (rewizję mam kilka cm pod grzebieniem). "naprawić" spływ mogę jednym ruchem - przytykając na 0,5s końcówkę spływu w sumpie - wtedy coś się odtyka i woda znowu leci te 4000l/h, poziom wody w kominie spada do normalnego i wszystko wraca do normy.

PS. powyższe jest wynikiem testów przy mojej obecności (od razu wyłączyłem dolewkę bo by mi dolała ok 10-15l)...na razie jeszcze nie miałem awarii/zaniku prądu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rurę z sitem masz pod rewizją tak,i jak włączysz pompę to ona jest cała pod wodą??,a rewizję masz zaraz pod grzebieniem i nad sitem tak?

Paweł, refugium jeszcze nie uruchomiłem ale będzie ono zasilane na bypasie z pompy obiegowej - eheim 5000+. Planowałem zrobić na bypasie ze spływu ale z tego co na razie zaobserwowałem to pompa ma większą wydajność niż spływ (rura fi 32) i muszę ją mieć skręconą na ok 75% mocy. Jak zrobię bypas to pompę dam na 100% i trochę jej mocy wykorzystam do zasilenia refugium. Poniżej wklejam zmodyfikowany projekt sumpa - zbiornik na dolewkę jest jakby z tyłu. Jak porobię zdjęcia to wrzucę jak w realu wygląda.

sump%20-%20projekt%20-%20v02.JPG

Ten sump który jest na tym rysunku to od Lewej miejsce.komora gdzie jest pompa obiegowa i rura z rewizją tak?

Po prawej stronie jest rura ze spływem z zaworem bramowym tak?

A środek to coś tam twojego wymyślonego...

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadza się. Rura z sitkiem przed zanikiem zasilania jest powiedzmy w 3/4 zanurzona w wodzie, a po zaniku zasilania (po powiedzmy 2min przerwy w zasialniu), po restarcie obiegu, zalewa mi komin do poziomu rewizji (która jest pod grzebieniem a nad sitkiem).

Odnośnie rysunku sumpa. Z tyłu zbiornik na dolewkę.

Z przodu patrząc od lewej:

-komora zrzutu. Woda spływem wali przez skarpetę/watę w tym miejscu w narożniku

-rewizji jest w lewej komorze gdzieś na wysokości tego odwierconego w szkle otworu

-w tej lewej komorze mam też odpieniacz, grzałkę, media filtracyjne itp.

-dalej w prawo przegrody bubble stop

-za bubble stop jest komora powrotu z pompą obiegową

-w komorze z prawej będzie refugium zasilane bypasem z pompy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poddaje się,dawaj filmik.

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam takiego nietypowego sumpa z powrotem po środku:D ale to wszystko nie ma znaczenia. Problem jest jedynie w tym spływie, że jakby się przytyka powietrzem i nie może się dobrze rozpędzić:) Jak leci na topspeed to to jest taki strumień wody, że nawet nie chlapie jak z wysokości mi do sumpa wpada (gładki jednostajny walec wody). A po zaniku zasilania aż chlapie tak ciulowo ta woda nim leci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak zapytam z ciekawości: jaki masz zawór na spływie?

start 04.02.2014

120x60x60=432l

sump 84l

PS metis 2x150w

whiteskim200

1xJebaoo 40wp

DC6000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zawór bramowy, spływ 32, rewizja 32, powrót 25 (eheim compact+5000)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.