Skocz do zawartości
Norbix

Top 3 sprzętu dla nowicjuszy?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,jako nowemu brak mi obeznania w firmach które produkują sprzęt do solanek,jeśli któryś z morskich wilków mógł by wypisać taki Top3-5 marek do sprzętu bym wiedział w czym nie topić pieniędzy i lepiej dołożyć tą 100-200 i mieć pewność że jest dobrze-no że sprzęt jest na pewno dobry i w czym innym tkwi problem,chodzi mi o podstawowy sprzęt Top3-odpieniacze,pompy obiegowe,pompy cyrkulacyjne, producenci soli,może jakieś podstawowe testy.Dzięki i prosze o wyrozumiałość gdyż nie stać mnie na magazynowanie sprzętu w piwnicy,a marek producentów jest naprawde sporo-patrz allegro np,co to a firmy proponują odpieniacze i inny sprzęt?czy jest sens wydać 500pln na odpieniacz który nie podoła,albo ulegnie awarii po 1miiesiącu pracy,marki hm już podaje-np-PERFORMER,no może i dobry ale nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy gdybyś poczytal tematy o opisach akwariów innych użytkowników a miałbyś wszystkie te odpowiedzi jak na tacy.

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie ma sensu rozpisywac sie tu o Top 3-5 marek bo kazda z nich i tak produkuje wiele modeli np danego odpieniacza wiec i tak sie w tym pogubisz. Raczej napisz jaki litraz planujesz, ile chcesz wydać, a na pewno ktoś doświadczony ci pomoże.

POPRZEDNIE SZKŁO: tutaj

OBECNE SZKŁO: tutaj
* 150x55x55cm, sump120x40x43cm *
* ATI Sunpower 8x54W *
* odpieniacz DIY by Erni na pompie DC3000 "
* start na 20kg suchej Marco Rocks + 15l Siporax *
* refugium *

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Top3-5 marek do sprzętu bym wiedział w czym nie topić pieniędzy i lepiej dołożyć tą 100-200 i mieć pewność że jest dobrze-no że sprzęt jest na pewno dobry

TOP 5 zależy od grubości twojego portfela.

d4de0a021b7dcb2f19d2db8c778d364fu426a393.png

Wreszcie zdymisjonowana.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no czytam,ale zawsze jest tak że jak ktoś coś sobie założy to i tak jest nie najlepiej i co innego proponujecie,to odpieniacz dobry to zła pompa ,mniej więcej parametry wiem jakie,chodzi mi tylko i wyłącznie o producntów,3 to chyba nie dużo aczkolwiek wiem że różnica ceny może być bardzo kolosalna,dlatego chociaż 3 top,co do modeli sprętu tu będe się dopytywał czy wystarczy taki czy inny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na szybko royal,tunze,ati bynajmniej dla mnie ..

400l,BM 250,2x250HQI+4x54w t5,3x6095, dsb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz sprecyzowac bo jedni robia to, drudzy tamto. Jedni male, inni duze. Co planujesz, wielkosc baniaka itd, no I musisz sie okreslic troche z zasobem portfela. Generalnie wszystko jest na forum.

Pozdrawiam

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj nic widze się nie dowiedziałem dlatego mój plan wygląda tak-450l+ sump 120x50x50:

odpieniacz-http://www.reefshop.pl/eshoper/pl/p/Reef-Octopus-Odpieniacz-XP-1000INT/3312

pompa obiegowa-http://www.reefshop.pl/eshoper/pl/p/Aqua-Medic-EcoRunner-pompa-obiegowa/2734 model 9000.

Pompa cyrkulacyjna-http://www.reefshop.pl/eshoper/pl/p/NEWA-Zestaw-NWC-Sterownik-2x-Newa-Wave-2.7-Gratis-/3790 lub 2x Tunze 6065.

reaktor wapnia-http://erybka.pl/product-pol-1206-Aqua-Medic-Calciumreaktor-400.html

i może przepływowy-http://erybka.pl/product-pol-6094-H2Ocean-Filtr-przeplywowy-FMR75-z-pompa.html

to taki plan na start mojego 450l-chciał bym zacząć już powolutku kupywać ,dlatego ważne jest dla mnie czy dobrze planuję? propozycje oczywiście-ale tylko proszę o lepszy sprzęt. co do odpieniacza mam jeszcze na myśli ten-zakładając że wiekszy lepszy-http://www.reefshop.pl/eshoper/pl/p/Reef-Octopus-Odpieniacz-PS-2000INT/2387

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Cześć Norbix.

Jako, że już ustaliliśmy w innym temacie, że się polubimy to poodpowiadam i w tym temacie.

Nie ma potrzeby, żebyś zakładał te same tematy w kółko:

http://nano-reef.pl/topic/64058-noob-poczatek300lile-koszta-utrzymania/

a i last kwestia,mógł by ktoś wypisać top 5 firm ze sprzętem do morszczaków-odpieniaczy,pomp etc. oczywiście weipro i inna chińszczyzna mnie nie interesuje,wole wyższe pólki gdyż nie stać mnie na experymentowanie,kupywać coś 2x z niższej półki=1 rzecz z średniej -wyższej.thx

Odpowiem Ci najładniej jak potrafię i to co koledzy Ci proponują cały czas: poczytaj trochę.

I naprawdę to nie są żadne złośliwości(jak zawsze).

Tematów jest sporo na forum ale nie ma też jednego konkretnego linka jak i co powinieneś kupić.

Ten akapit to taki nawias na przyszłość.

A teraz do tematu:

Jakie planujesz korale?

I tutaj się mogą zacząć schody.

Planujesz reaktor wapnia - czy będziesz miał korale które tego wymagają?

Fajnie, że zacząłeś szukać sam sprzętu i teraz mamy nad czym pracować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla każdego top 3 będzie inaczej się kształtowała

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no zaczne jak all,od miękasów,jak już się rozbuja to za rok będe próbował wszystkiego-w miare możliwości oczywiście,narazie jestem w fazie pozbywania się sprzętu ze słodkiego i co najgorsze czekam na przeprowadzkę, już 5 -miesięcy,myślę że na nową chate już ze sprzętem do solniczki się wprowadzę,wtedy na pewno was deko pomęcze,drąże tamaty tu i tam żeby jak najwięcej wchłonąć,dlatego sprzęt, sumpy i hudraulika -no wszystko mnie interesuje,tematów mnóstwo,pytań tysiące,jak już ustawie szkło chciał bym co nieco wiedzieć,w słodkim królował Eheim tu sprawa jest deko bardziej skomplikowana mimo że akwarystyka morska dopiero się rozwija i stać na nią kowalskiego , firm oferujących sprzęt jest znacznie więcej niż do słodkich,stąd moje pytania,póki co dziękuje za info i koledze który proponuje mi sprzęt-bardzo fajny odpieniacz-marzenie,czytam dalej i czekam na szybką przeprowadzkę.

co do reaktora wapnia jeszcze nie doczytałem,po prostu mam komputer Jbl pro flora i pomyślałem żeby go nie sprzedawać ze sprzętem od słodkiego i zostawić do reaktora,a czy jest konieczny? jeszcze poczytam:D

Nie pisz posta pod postem. Używaj opcji "edytuj"!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z firmami to nie tak prosto. Tunze jest niewątpliwie dobrą marką. Taki Aquael ma duuużo nizszą renomę.Tylko jak zepsuł mi sie na gwarancji termostat to nie mineło 48 godzin i miałam nowy.Kurier odebrał satry i potem przyniósł nowy.Jak zepsuła się pompa Tunze na gwarancji to wysyłałam na swój koszt i czekałam ponad miesiac. Okazało się że usterka niestety jest nadal i musiałam wysłać drugi raz. Było krócej tylko 3 tygodnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

co do reaktora wapnia jeszcze nie doczytałem,po prostu mam komputer Jbl pro flora i pomyślałem żeby go nie sprzedawać ze sprzętem od słodkiego i zostawić do reaktora,a czy jest konieczny? jeszcze poczytam:D

na początek nie kupuj.

Kupisz jak zobaczysz czy jest taka potrzeba:)

(do doczytania:) hehe)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tunze jest niewątpliwie dobrą marką.

Tak drogą to napewno... Na cyrkulator nie narzekam bo ładny cichy i przyjemny. Lecz o obiegówkach to już trochę opinii że nie warte swojej ceny już usłyszałem... szkoda że dopiero gdy nabyłem mój pierwszy traktor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.