Waldi Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) .kurcze nie miałem fotki od spodu ,ale teraz jakieś wkleje słabe bo lampa wisi i nie chce zdejmować szybka ochlapana już troche wodą hehe brzydko od spodu ,ale co tam nikt tego nie widzi a rybkom nie przeszkadza Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez Waldi (wyświetl historię edycji) Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2014 jaka konfiguracja barwy? ile masz niebieskich diod i jakiej mocy do bialych jakiej mocy napisałem wcześniej ale 4x50w białe + 6x 10w niebieskie Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Norbix Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) genialne,prosto i po taniości,hm jeszcze jedno pytanko,do tych dużych po 50w zasilacze masz 4? czy 1 większy? no i do małych 1 pewnie z większym amperażem?zamontowałeś je w lampie czy schowałeś gdzieś za akwarium?,thx,a oszkliłeś cały spód żeby nie chlapało. Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez Norbix (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robertk26 Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2014 Super, napisz jeszcze czym to zasilasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edi Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2014 na stronie co podal @Waldi sa rowniez zasilacze i do kazdego chipa można kupic odpowiedni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Norbix Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2014 no tak,ale czy trzeba do tych małych kupić 8 zasilaczy? czy można 1? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2014 tak jak napisał edi dla każdego chipa jest dedykowany zasilacz w obudowie obudowany są małe wielkości batonika więc nie ma problemu Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2014 Miałem okazje widzieć lampę i światełko nad akwarium, jest super, barwa wymiata, jestem pod wrażeniem hehe sam byłem w szoku jak ją odpaliłem,nie myślałem że aż tak mi się spodoba Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
patryczysko Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2014 To już wiem, jakie będę robił oświetlenie do nowego baniaka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sienki Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2014 Fajnie to wygląda plus ciekawa alternatywa dla obecnych rozwiązań. Gratulacje Cytuj Jest .. i znowu "kostka".. | było vol3 400 l | było 324 l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2014 (edytowane) szczególnie jak zobaczyłem chłopaka na fotce trzymającego 50w chipa nad 600 litrowym akwarium przekonało mnie do podjęcia działań druga fotka od góry świeci sam chip bez świetlówek http://www.reefcentr...=2128756&page=2 Edytowane 15 Kwietnia 2014 przez Waldi (wyświetl historię edycji) Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom-81 Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2014 (edytowane) Waldi napisz jakiej pasty lub kleju użyłeś??? od tego samego sprzedawcy czy coś z działu komputerowego ??? Kurka ja robię do mojej kostki 1 x 50W + 4 x 24 T5 do wyciągnięcia barw. pozdrawiam Edytowane 15 Kwietnia 2014 przez tom-81 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2014 Nie chce mi się szukać, ale nie tak dawno temu pisałem o tego typu oświetleniu i delikatnie mówiąc to mnie wysmiano , bo to nic nie jest warte! Tylko jakieś Cre, pary, lumeny, kelviny, pierdziny się liczą! A tu zonk! Miałem rację, a skoro dobre to poco przepłacać? brawo! Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2014 Waldi napisz jakiej pasty lub kleju użyłeś??? od tego samego sprzedawcy czy coś z działu komputerowego ??? Kurka ja robię do mojej kostki 1 x 50W + 4 x 24 T5 do wyciągnięcia barw. pozdrawiam Dostaniesz gratis od sprzedawcy Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@L Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2014 Nie chce mi się szukać, ale nie tak dawno temu pisałem o tego typu oświetleniu i delikatnie mówiąc to mnie wysmiano , bo to nic nie jest warte! Tylko jakieś Cre, pary, lumeny, kelviny, pierdziny się liczą! A tu zonk! Miałem rację, a skoro dobre to poco przepłacać? brawo! No widzisz Waldi postawił na swoim zrobił lampę mimo wszystko mięke rosna bliki są więc ma swiatło takie jakie chciał Cytuj Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2014 A da się tym jakoś sterować ? Jeśli tak, to mogę zaryzykować... Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2014 A to już pytanie do magików elektryków he he Ja mam sterowanie jak w lampie hqi Rano załączają sie niebieskie po pół godz białe To samo wieczorepoprzez zwykłe włączniki zegarowe Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2014 Jeśli driver ma PWM,można zrobić tanio sterownik na Arduino pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2014 No właśnie dla mnie cały urok w tym, żeby jednak było sterowanie Fajnie jak by zasilacze miały wejście na PWM... wtedy można było by pokombinować jeszcze z kilkoma kanałami barwnymi, czy uv... Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2014 Nie chce mi się szukać, ale nie tak dawno temu pisałem o tego typu oświetleniu i delikatnie mówiąc to mnie wysmiano , bo to nic nie jest warte! Tylko jakieś Cre, pary, lumeny, kelviny, pierdziny się liczą! A tu zonk! Miałem rację, a skoro dobre to poco przepłacać? brawo! tez mnie to zawsze bawiło,te wykresy itp hehehe a przecież słońce mamy tylko jedno nie ,świecące nad amazonką czy nad rafą i tu roślinki rosną i tu koralowce rosną nie? daje do myślenia Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość tuptus Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2014 No właśnie dla mnie cały urok w tym, żeby jednak było sterowanie Fajnie jak by zasilacze miały wejście na PWM... wtedy można było by pokombinować jeszcze z kilkoma kanałami barwnymi, czy uv... Sterowanie PWM ledami to ich największa zaleta. wschody, zachody i malowanie barwy procentowym ustawieniem to jest potęga ledów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
HetmanPL Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2014 No to Waldi, natchnąłeś mnie ;-) Gdyby np, taki zasilacz serii LCM: http://www.sklep.sellneo.pl/zasilacz-led-pradowy-mean-well-lcm-60w-z-funkcja-sciemniania-0-10-vdc-oraz-pwm.html do tego szeregowo 4-5 niebieskich 10W, i spróbować to "pogonić" sterowaniem z Maxpect - niebieskiego kanału... Nie marnowałyby się białe, skręcone ledy w "żyletce"... Chyba do zrobienia. Cytuj 120x40x50, MaxpectRazor 160, Jebao WP40, AF +1,+2,+3 & AquaTrend Doser, Weipro+AM OR2500 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2014 Waldi, a spsy byś pod tym trzymał? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzlew Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2014 Debora, post 22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2014 Sterowanie PWM ledami to ich największa zaleta. wschody, zachody i malowanie barwy procentowym ustawieniem to jest potęga ledów Niestety strumień światła jaki dają jest ich największą wadą dla mnie - zbyt liniowy - wynika to z tego że przy diodzie, świeci mały punkt, a przy świetlówkach rura, to jednak spory obiekt. Dlatego ciągle kombinuję z projektem, ale wychodzi mi sporo drożej. Chyba że użyję tańszych ledów, ale wtedy sprawność energetyczna idzie w diabły... Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach