Skocz do zawartości
Mario94

Ozonator 400-500mg/h. Jak stosować?

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z ciągłą walką z ospą postanowiłem zakupić ozonator. Kupiłem taki ,który ma emisję 400-500 mg ozonu/h .Proszę o porady odnośnie stosowania go w moim akwarium ,żeby nie wyrządzić szkód rybą.

Na jak długi i ile razy dziennie go włączać?

Akwarium 120L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak jest to Sander albo inny o porównywalnej wydajności to 500 mg 03 /h wystarczy na system 5000-7000 L włączony na 15 -30 minut dziennie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest to Sander tylko zwykły ozonator wody o takiej wydajności. Może mi ktoś doradzić jak go bezpiecznie użyć?

Akwarium 120L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz, mojego Sandera 25 mg/h uzywam w 400 litrach 3 x dziennie po godzinie, na najmniejszej mozliwej dawce (pewnie z 10 mg/h). Nie wiem, czy taki potezny ozonator jak Twoj da sie na tak mala dawke ustawic. U mnie, przy pelnych 25 mg/h ryby wariowaly (skrzela) a korale tracily tkanke. Ozonator podlaczony mam do odpieniacza, bez dodatkowej pompki.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stani a jaki jest objaw "przedawkowania" ozounu u ryb?

Akwarium 120L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomoże ktoś? Chce użyć tego ozonatora ale nie wiem jakie objawy obserwować u ryb?

Akwarium 120L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz sondę do pomiary redox ?

Nie mam.

Akwarium 120L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz,

ryby robia sie "niecierpliwe", ocieraja sie o piach i skaly, moga miec mleczne oczy, przede wszystkim ozon atakuje ich skrzela, gdzie moga zagniezdzic sie pasozyty.

Korale traca tkanke od dolu.

Ozonu nie powinienes czuc w pokoju. Moze odrobinke w szafce. Zeby ten "zapach" zneutralizowac, mozna na kubek odpieniacza polozyc wegiel. Podobnie warto puszczac wyjscie z odpieniacza przez wegiel, ktory nie dopusci ozonu do akwarium. Ten wegiel nie nie zuzywa.

Z ozonem nie przesadzaj, juz mala dawka wystarcza do usuniecia zoltego zabarwienia wody i jej czesciowej starylizacji.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze że idziesz tym tokiem myślenia co i ja jeśłi chodzi o ospe , ja nie odwarzyłem sie na zastosowanie ozonatora zbyt dużo życia do stracenia mam by stawiać na szali , będę z zaciekawieniem obserwował Twoje doświadczenia w tym kierunku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak podlaczyc ozonator do odpieniacza na czasówce, trzeba dać trojnik na wlot powietrza??

Sent from my RM-885_eu_poland_273 using Tapatalk

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.