Skocz do zawartości
luft

Robić częstsze podmiany na tańszej, czy lepiej rzadziej a na droższej soli?

Rekomendowane odpowiedzi

Temat zakładam (nowy by nie zaśmiecać innego) pod wpływem dzisiejszego wpisu naszego nowego kolegi.

Jakie są Wasze spostrzeżenia nt podmian wody, ich częstotliwości, wielkości % etc. Proszę o zachowanie kultury i trzymanie się tematu. Czy lepiej dla systemu (ograniczcie się do Waszego/Waszych zbiorników) będzie robienie rzadszych podmian na soli którą uważacie za najlepszą, ale do końca nie na Waszą kieszeń, czy może też lepiej jest używać soli, na którą danego użytkownika stać i robić podmiany regularnie, a może po prostu zakładać mniejszy zbiornik i stosować w nim sól/wielkość podmian dostosowane do potrzeb życia jakie w nim jest hodowane? W jakiej kolejności ułożylibyście priorytety używając soli akwarystycznej: cena, jakość, systematyczność? Temat jest Wasz.

Pozdro

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według moich spostrzeżeń najważniejsze są systematyczne cotygodniowe podmiany ja u siebie stosuję podmiany rzędu 50-70l na 840l w obiegu.

Zaniedbanie podmian może prowadzić do kumulowania się dużych stężen toksyn oraz innych substancji ale to tylko moje zdanie.Sól zawsze wybierałem droższą nigdy nie bazowałem na taniej soli ponieważ wymagały korygowania wartosci kH Ca Mg przez co nie wychodziło już tak tanio.Na tą chwile stosuje sól AF jest idealna dla mnie po pierwsze cena ,po drugie jakość po trzecie szybko się rozpuszcza co nie przedłuża czasu na przygotowanie podmiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przed założeniem akwarium sporo czytałem i w owym czasie wszyscy mówili że podmiany systematyczne to jedna z najważniejszych rzeczy....zanim odpaliłem pierwsza solniczke zostało mi wpojone że co dwa tygodnie 10 - 15% i tego się trzymam ;-), a co do soli to powinna być dobierane wedle obsady którą posiadamy w baniaku...wiadomo że jak są same miękkie to bogata sól nie jest tak bardzo potrzebna...i tak dalej...i tak dalej ale to chyba wiedzą wszyscy...tak samo to że chytry traci dwa razy...i trzeba to przemyśleć przed odpaleniem zbiornika...jak słaba sól to więcej suplementacji i takich tam innych kosztów, jak za bogata to znowu inne problemy...ja jadę na Koncie od samego początku i złe nie jest ale bywają też gorsze chwile dla mojej cierpliwości.... :-D. Wszystko zależy od obsady i wielkości zbiornika i myślę że nie ma co patrzeć bardzo na ceny bo aż takie drogie nie są żeby ktoś kto zdecydował się na morskie nie miał kasy na sól...ale wszystko zależy od indywidualnych obserwacji...

Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja dzięki systematycznym cotygodniowym podmianom coraz bardziej wychodzę z bagienka i mojego załamania nerwowego.

Z soli AF przeszedłem na IO - jak dla mnie AF była za bogata.

Widzę, że korale bardzo pozytywnie reagują na regularność podmian.

Edytowane przez MojeSumienie (wyświetl historię edycji)

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem za czestymi podmianami, mamy parę testów które coś tam pokazą, ale co z całą resztą? Już dawno temu zaobserwowałem,że w słodkim jak i słonym zycie kwitnie po podmianie, i tego się trzymam. Podmianami pewnie zmniejszamy doc i całą reszte beznadzieji. Sól stosuję raczej dobrej jakości bo reef crystal obecnie, ale podmiany 60-90l na baniak 500l co tydzień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja robię podmiany na soli dedykowanej do zbiorników rafowych (AF z probiotykami) Nie jest ani tania ani droga. Po solach do zbiorników typu fish-only zawsze rozjezdzaly się parametry. Regularne podmiany pozwalają rozcienczyc stężenia różnorakich substancji niepożądanych.

wysłane przez tapatalk

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zaczynam się coraz bardziej zastanawiać czy częste podmiany mają sens. Robiłem przez ponad 2 lata co tydzień, 1 rok co dwa, ostatnio jednak zaniedbałem i robie co miesiąc, różnicy nie widzę :)

250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25

Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225

Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097

pppzm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze roznicy nie widac, ale moim zdaniem zalezy to od soli i balinga z suplementami. Moze czeste podmiany zapewniaja dodanie ze sola zwiazkow i pierwiastkow zuzywanych przez korale lub "szybko ulotnych" np. jod. Ale jak zapewniasz to suplementami to jest ok. Tylko kto jest tego do konca swiadomy?

Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka

530L (95x80x70) + sump 200L, HQI 250W + 4x 39W ATI, Aqua Special Red Skim 250, New Jet 4500, 2x Koralia 4000, Jebao WP40,JVP-102, doser one, ok 70kg skały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedział bym że zależy to (częstość podmian) od potrzeb - czyli konsumpcji i nasycenia soli. Ja np. podmian prawie nie robię, używam Kenta, zbiornik mam cały zarośnięty miękkasami i lps - spsy - gdzieniegdzie - dosłownie kilka krzaków wielkości dłoni. Podaję regularnie mikro, jod, stront i kH. Doraźnie, jak testy powiedzą że trzeba, wapń i magnez. Ale na tyle mało, że pompa dozująca stoi nie podpięta :( Co do roli "rozcieńczającej" - odpieniacz chodzi raczej na średnio mokro, no i jest duża konsumpcja przez miękkie... W każdym razie, akwarium rośnie i działa.

125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT,  Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Co tak naprawdę rozumieny w sformułowaniu "bogata sól" lub "uboga sól"??

Dla mnie te pojęcia nie maja sensu.

Podmieniaj 1% objętosci wody dziennie i nie będzie problemu. Zasada udowodniona w jednym z artykułów na AA.

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się zastanawiam nad określeniem "za bogata" czyli za dużo czegoś? i jaki niby to ma wpływ?

Zawsze myślałem że te parametry w jakiś się "poruszamy" są określanie jako + -.

więc jeśli użyjemy innej "bogatej" soli i niektóre parametry trochę sie podniosą a inne opadną, w stosunku do naszych "ulubionych" to co?

Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja robię podmiany na soli dedykowanej do zbiorników rafowych (AF z probiotykami) Nie jest ani tania ani droga. Po solach do zbiorników typu fish-only zawsze rozjezdzaly się parametry. Regularne podmiany pozwalają rozcienczyc stężenia różnorakich substancji niepożądanych.

wysłane przez tapatalk

Jakie to te różnorakie substancje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

np. toksyny :)

A konkretnie? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

neurotoksyny zoa lub toksyny cladeli jak i innych gatunków korali miękkich powodują spowolnienie wzrostu niektórych korali twardych

Edytowane przez dieter25 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bez jaj serio pytam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy kazdy fajny temat na NR musi po chwili robić się Off Topowy?

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a widziałeś neurotoksyny zoa np w akwarium z samymi SPSami? Tam nie trzeba robić podmian?

Czy kazdy fajny temat na NR musi po chwili robić się Off Topowy?

Karol - cały czas w temacie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiesz ale ja podałem jeden przykład akurat z zoa tak samo sps mają swoje związki chemiczne więc nie wiem co Ci mam opisac?

A dla osób którym się nie chce podmieniać wody polecam Triton method

Edytowane przez dieter25 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiesz ale ja podałem jeden przykład akurat z zoa tak samo sps mają swoje związki chemiczne więc nie wiem co Ci mam opisac?

Tak naprawę to nic :).

Niestety teorie o rozcieńczaniu toksyn poprzez cotygodniowe podmiany wody to mit.

Jeśli chodzi o pytanie z tematu to dla mnie sprawa jest prosta i odpowiedz już padała w tym temacie - podmiany należy robić regularnie na soli dedykowanej do naszego zbiornika a cena wcale nie jest wyznacznikiem jakości soli. (na szczęście)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na okolo 450 litrow w obiegu i naprawde duzej ilosci zycia w zbiorniku podmiany robie mniej wiecej raz na tydzien w ilosci 15-17 litrow (jedno wiadro z castoramy) na soli kenta.

Mysle, ze trzeba obserwowac swoj zbiornik i po pewnym czasie nabieramy doswiadczenia i zaczynamy wyczuwać odpowiednia czestotliwosc i wielkosc podmian. Tutaj zadne reguly typu 10% na tydzien nie sa recepta na sukces.

Wstyd sie przyznac ale juz ponad pol roku nie robilem nawet zadnych testow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o pytanie z tematu to dla mnie sprawa jest prosta i odpowiedz już padała w tym temacie - podmiany należy robić regularnie na soli dedykowanej do naszego zbiornika a cena wcale nie jest wyznacznikiem jakości soli. (na szczęście)

-zgadzam się.

wiadomo że każdy na początku, szuka złotego środka "parametrów" i eksperymentuje.

Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano wszystko zależy od sposobu prowadzenia baniaka dla przykładu dwa skrajne przykłady

1. Oparty tylko na podmianach

Podmieniamy często (np co tydzień) w mniejszych ilościach bo głównym zadaniem podmiany jest uzupełnienie ubytku kH Ca Mg

Do takiej strategii sprawdzają się "bogate" sole czyli posiadające trochę wyższe kH Ca Mg niż naturalne wartości (przynajmniej to rozumiem pod tym pojęciem). W ten sposób pomimo pewnej oscylacji utrzymujemy odpowiedni poziom.

2. Oparty na reaktorze/ballingu/suplementacji

Ubytki są uzupełniane na bieżąco przez wszelkiego rodzaju ustrojstwa ;) przez co nie ma spadków jak i potrzeby stosowania "bogatych" soli. Ważniejsza w soli jest powtarzalność partia do partii bo nikomu się nie chce ustawiać co chwila dawek np w ballingu a całość jest oparta na pewnej równowadze. Podmiany mają głównie na celu rozcieńczanie toksyn i ewentualne uzupełnianie śladowych pierwiastków. Tu skłaniałbym się za większymi podmianami nie koniecznie tak często.

(...)

Podmieniaj 1% objętosci wody dziennie i nie będzie problemu. Zasada udowodniona w jednym z artykułów na AA.

Tu się akurat nie zgodzę z opinią o której pisze @nanokaczor w zakresie o którym mówimy w tym temacie bo małe częstsze podmiany mniej uzupełnią/rozcieńczą substancję niż jedna większa. Konrad przy twoich zdolnościach jesteś sam w stanie wyliczyć stężenia jak się będą zachowywały (na jakim będą poziomie).

Z tego powodu w szczególności w stanach stosowana jest praktyka drastycznej wymiany wody (nawet 80%) w starszych baniakach po której można zaobserwować "odbicie" i przyspieszenie wzrostu korali.

Edytowane przez Aleksander (wyświetl historię edycji)

731450e5ecb50e0ff9c2e1941b208841u392a365.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co tak naprawdę rozumieny w sformułowaniu "bogata sól" lub "uboga sól"??

Dla mnie te pojęcia nie maja sensu.

To ja jeszcze nie mam solniczki, ale już wiem , że bogata sól ma więcej dodatków i elementów składowych, może zawierać pierwiastki strontu, jodu ,fluorka itp.

Uboga sól jest głównie czystą solą bez żadnych dodatków, czasami z niższymi wartościami magnezu i wapnia. Czasami im tego nawet brakuje. Więc samemu trzeba uzupełniać.

Akwarium morskie 902 litry. Skała 52kg żywa i 40kg sucha. . Sól Royal Nature Ion Balanced Natural Sea Salt.

Oświetlenie 4x145W LED Pacific Sun METIS. Pompa obiegowa Jebao DCT 12000. Odpienicz WhiteSkim 250 by Sebastek. Dozownik Kore 5TH.

Cyrkulacja Maxspect Gyre XF-150.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.