solo123 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2014 witam serdecznie mam zbiornik dł 250 wys 70 szer 90 planuje zakupić lampę PS pandora hyperion S 4x145, 4x80, taka hybrydka, planowałem powiesić ją na środku akwarium wtedy wychodzi mi po pół metra mniej doświetlone po bokach, i po bokach planowałem dać troche miekasów grzybów etc, na obrzar swiecenia lampy LPS I SPS, co sądzicie o takim rozwiązaniu i na jakiej wysokości nad akwariu lampa powinna wisieć ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2014 Co do lampy sie nie wypowiem,ale miękasów z sps,ami nie powinno się łączyć. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2014 Osobiscie uważam, ze najwiekszym problemem lamp LED jest wąskie źródło światła. Na zbiornik szerokości 90c jedna lampa to wedlug mnie stanowczo za malo. Moje akwarium ma 62cm szerokości i kiedys rozważałem ustawienie kilku lamp w poprzek zbiornika. Tyle, że to by bylo ekonomiczne samobójstwo. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maro226 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2014 Posiadam taka lampę na d zbiornikiem 210X65X70 wys i uważam,że jest to max wymiar zbiornika dla tej lampy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tornvald Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2014 Nie wiem jak chcesz ułożyć skałę Ale zawsze możesz zostawić "puste" boki. Jakieś 20-30cm. Rybki będą mogły tam pływać A I światło nie będzie potrzebne. Pozdrawiam Tornvald Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pio7 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2014 strasznie kiepsko wyglądają takie pozostawione ciemne boki Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2014 To zostaw jeden bok niedoświetlony. Tam możesz dać prostą lampę DIY lub T5 w poprzek i będzie fajny nastrój pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PokerFace Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2014 Zostawiłem niedoświetlone boki, nie aż takie jak planuje autor ale jednak, skonczyło się to wymianą lampy, kiepsko to wygląda więc lepiej wcześniej przemyśleć sprawę i zrobić raz a dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2014 Najlepiej to kup sobie dwie po dwa panele I 4y swietlowki w kazdej Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej79 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2014 ja bym dal 2lampy hybrydki one sa 1.20 bedzie duzo lepiej niz jedna 1,50 Cytuj Akwarium wystartowalo 120x60x50 + sump. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2014 A ja sie wyłamie i zaproponuje takie oświetlenie jak w tym baniaku- http://www.acquaportal.it/ARTICOLI/MadeInItaly/AcquariMarino/alexalbe/default.asp Wygląd i kolory korali zwalają z nóg. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
7220481 Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2014 Wygląd i kolory korali zwalają z nóg, podobnie jak koszty utrzymania (4x400W) Niestety albo robimy na bogato, albo na oszczędnie i wtedy niekoniecznie uzyskujemy to czego chcemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2014 Utrzymanie akwarium z spsami nie jest tanie,tu nie ma przebacz, chcesz miec efekty trzeba płacic. Dlatego pieknych baniaków spsowych na tym forum jest jak na lekarstwo. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2014 (edytowane) wcale nie musi być tyle wat może być i tak Edytowane 8 Czerwca 2014 przez Waldi (wyświetl historię edycji) Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2014 Co to za światło? 5x?... pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PokerFace Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2014 Przy takim punktowym świetle mamy wybarwiony srodek a to co najważniejsze czyli od tej strony co patrzymy mamy buro, bo niedoświetlone. Właśnie taki efekt miałem u siebie przy za małej lampie t5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tornvald Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2014 Co to za światło? 5x?...pozdrawiam Na 99,9% to duże chip led o mocy xxW sztuka Pozdrawiam Tornvald Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2014 100W z soczewką? - ciekawe czy te SPS urosły pod tym czy dopiero po fakcie założył.... pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2014 Przy takim punktowym świetle mamy wybarwiony srodek a to co najważniejsze czyli od tej strony co patrzymy mamy buro, bo niedoświetlone. Właśnie taki efekt miałem u siebie przy za małej lampie t5. swietlowki to nie ledy,nie porównuj,mam punkty i nie widze żeby było buro zgadza sie 100 watowe punkty Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2014 wcale nie musi być tyle wat może być i tak Akwaria na t5 sto razy ładniejsze,a ten baniak to chyba z RPA,stoi pod wiatą ze szklanym dachem,lampy led tylko doswietlaja baniak. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PokerFace Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2014 swietlowki to nie ledy,nie porównuj,mam punkty i nie widze żeby było buro zgadza sie 100 watowe punkty Korale wybarwiają się najładniej od strony światła, przy świetle punktowym czy też jak w moim przypadku za małej lampie jest więcej zacienionych miejsc a co za tym idzie słabiej wybarwionych. To jaki to typ oświetlenia nie wnikam bo to mniej istotne w kwestii o której piszę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość tuptus Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2014 (edytowane) Akwaria na t5 sto razy ładniejsze,a ten baniak to chyba z RPA,stoi pod wiatą ze szklanym dachem,lampy led tylko doswietlaja baniak. Całkiem spoko ta murzyńska szopa Edytowane 8 Czerwca 2014 przez tuptus (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2014 Korale wybarwiają się najładniej od strony światła, przy świetle punktowym czy też jak w moim przypadku za małej lampie jest więcej zacienionych miejsc a co za tym idzie słabiej wybarwionych. To jaki to typ oświetlenia nie wnikam bo to mniej istotne w kwestii o której piszę. aha Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach