brzydzi Zgłoś Napisano 9 Lipca 2014 Mam pytanie, ile sypiecie tej soli na litr wody RO. Ja ostatnio daję 215 g na 5 litrów i wychodzi mi 1,023 ?? Trochę dużo tej soli idzie. Pomiar zasolenia sprawdzany na dwóch spławikach - aquamedica i TM przy 25 stopniach. Miał ktoś już taki problem ? Sól sypana z worka, przemieszana. pozdro Cytuj Akwa ....... zł, osprzęt ...... zł, skała i życie ........ zł, uśmiech mojego dziecka co rano przy akwa BEZCENNE. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartol Zgłoś Napisano 9 Lipca 2014 Nie miałem takiego problemu ale przy 20l jak robie sypię jakieś 790-800 g i wychodzi 1,0245 Cytuj Akwarium nr 1: 120/60/55 Akwarium nr 2: 90/50/50 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 9 Lipca 2014 Normalna dawka. Prawie kazdej co uzywalem szło około 800g/20l wody. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi Zgłoś Napisano 9 Lipca 2014 No właśnie, a u mnie jakoś wychodzi więcej tej soli... Cytuj Akwa ....... zł, osprzęt ...... zł, skała i życie ........ zł, uśmiech mojego dziecka co rano przy akwa BEZCENNE. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartol Zgłoś Napisano 9 Lipca 2014 7,5% to chyba sporo Cytuj Akwarium nr 1: 120/60/55 Akwarium nr 2: 90/50/50 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 9 Lipca 2014 A jesteś pewien że masz 1,023?Ja też myślałem że mam 1025 do póki nie kupiłem refraktometru który mi otworzył oczy...a miałem dwa przyrzady uchylny i zanurzeniowy i każdy pokazywał inaczej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi Zgłoś Napisano 9 Lipca 2014 No właśnie mam dwa spławiki i na obu jest ten sam wynik :/ Cytuj Akwa ....... zł, osprzęt ...... zł, skała i życie ........ zł, uśmiech mojego dziecka co rano przy akwa BEZCENNE. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 9 Lipca 2014 (edytowane) JA na 10L daje około 400gr dzisiaj robiłem słabszą to żeby uzyskać zasolenie 33ppt dałem 380gr Edytowane 9 Lipca 2014 przez bober6662 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 9 Lipca 2014 JA na 10L daje około 400gr dzisiaj robiłem słabszą to żeby uzyskać zasolenie 33ppm dałem 380gr Jesli juz to ppt,a nie ppm . Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mithil Zgłoś Napisano 9 Lipca 2014 Ja zasalałem IO 3 dni temu i powiem Ci że podobnie mi wyszło... Mierzyłem 2 spławikami które pokazały idealnie ten sam wynik, z czego jeden był od osoby która twierdzi że pokazuje on idealnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi Zgłoś Napisano 9 Lipca 2014 Ktoś jeszcze używa tej soli i miał takie problemy? Piszcie ile sypiecie gram na litr wody. pozdro Cytuj Akwa ....... zł, osprzęt ...... zł, skała i życie ........ zł, uśmiech mojego dziecka co rano przy akwa BEZCENNE. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 10 Lipca 2014 ja używam tą sól od dawna,nie widze żadnej zmiany Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jimbim Zgłoś Napisano 10 Lipca 2014 Ja sypię 185g na 5l wody RO i wychodzi mi 1024 mierzone refraktometrem Cytuj Blue Lagoon II [200L w obiegu] -> http://nano-reef.pl/...blue-lagoon-ii/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 10 Lipca 2014 Panowie - najpierw to sobie uściślijcie skale w jakich podajecie te wyniki. Spławik Tropic Marin to skala Density, refraktometry podają w Salinity (PSU) i Specific Gravity (sg). Tak na marginesie - jeszcze nigdy nie trafiłem na sól, gdzie otrzymuję wynik zgodny z tym co podaje producent przy wskazanej przez niego gramaturze soli na litr. Z reguły muszę sypać ok. 40g na litr wody RO/DI żeby otrzymać 1.025 sg. Tak więc ja bym się nie przejmował. Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 10 Lipca 2014 nigdy sie nie bawiłem w gramy,miarki czy kilogramy,po co ? hehehe po prostu,stawiam wiadro 25 litry z wodą sypie na oko miarkę i to sie miesza wraz z grzałką i pływającym spławikiem gdy woda osiągnie 25 c a spławik pokarze 1023 ,jak( nie to troche dosypie) to leje do akwarium ,wszystko miary miarki,opisy kurna zabawa,a i tak na końcu przed wlaniem mierzycie hehehe więc po co utrudniać se życie Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
n00n Zgłoś Napisano 10 Lipca 2014 Ja tej soli sypie jakieś dwie duże szklanki (ok. 400 ml, nie wiem jaka waga) na ok.10 litrów. Potem mieszam pompką + grzałka kilka/kilkanaście godzin, sprawdzam spławikiem i jak mało, to dosypuje i dalej mieszam, jak dużo, to dolewam trochę wody RO i siup do zbiornika. Cytuj 128L, Tunze ReefPack 250 (Comline DOC Skimmer 9004 + Comline Filter 3162), Tunze 6015 + 6025, Maxpect Razor 420R 160W 16K, start na suchej skale, żywym piachu i 10% wody z działającego zbiornika. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Macias Zgłoś Napisano 10 Lipca 2014 Moja miarka to litrowy słoik po opiekanych filetach śledziowych Lisnera . 0,5 cm soli powyżej naklejki daje mi wynik 1,024 mierzone refraktometrem (na wiadro wody z Castoramy) . Pomiary dokonane oczywiście na wodzie z baniaka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek2 Zgłoś Napisano 10 Lipca 2014 nigdy sie nie bawiłem w gramy,miarki czy kilogramy,po co ? hehehe po prostu,stawiam wiadro 25 litry z wodą sypie na oko miarkę i to sie miesza wraz z grzałką i pływającym spławikiem gdy woda osiągnie 25 c a spławik pokarze 1023 ,jak( nie to troche dosypie) to leje do akwarium ,wszystko miary miarki,opisy kurna zabawa,a i tak na końcu przed wlaniem mierzycie hehehe więc po co utrudniać se życie Chyba Ty sobie utrudniasz życie. Otwieram nowe wiadro że solą sypie równe 400 gram na 10 litrów wody i sprawdzam spławikiem. Jak wszystko gra 9a zazwyczaj gra) to już do końca wiadra nie używam spławika tylko waga i spokój. Żadnego dosypywania czy dolewania ro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 10 Lipca 2014 Chyba Ty sobie utrudniasz życie. Otwieram nowe wiadro że solą sypie równe 400 gram na 10 litrów wody i sprawdzam spławikiem. Jak wszystko gra 9a zazwyczaj gra) to już do końca wiadra nie używam spławika tylko waga i spokój. Żadnego dosypywania czy dolewania ro. aha no to gratuluje jak kiedyś się stężenie soli jak to brzydzi napisał zmieni to będziesz mądry po szkodzie,powodzenia w nie używaniu spławika hehehe Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek2 Zgłoś Napisano 10 Lipca 2014 aha no to gratuluje jak kiedyś się stężenie soli jak to brzydzi napisał zmieni to będziesz mądry po szkodzie,powodzenia w nie używaniu spławika hehehe Oj kolega dziś zmęczony. Piszę, że przy nowej partii soli zawsze sprawdzam spławikiem (tak na wszelki wypadek). Gdybym zmieniał co chwila rodzaje, firmy produkującej sól to pewnie trzeba by wrócić do Twojego pomysłu, zresztą używanego przeze mnie również kiedyś. Od czasu jak mam wiadra z wytłoczonymi pojemnościami używam wyłącznie wagi do każdej partii soli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach