Skocz do zawartości
Roman.P

Żywica MB 20-przydatność. Nie masz doświadczenia nie pisz.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Próbowałem coś wyszukać w zasobach forum ale bezskutecznie.

Mam pozostałości z wymienianych żywic w szczelnie zamkniętych woreczkach.

Kiedy żywice były kupowane i wymieniane były wilgotne. Teraz po dłuższym czasie przechowywania są suche i sypkie. Nigdy nie miały kontaktu z wodą.

Czy nadają się do użycia? Czy do śmieci?

Proszę o odpowiedź doświadczonych w tej kwestii.

Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja te" suche resztki" mieszam z świeżą i trzyma zera tak samo a więc chyba ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robie podobnie jak Krzychu

"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz

Nowe 730L

Stare 470L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez, sypie jak leci. Kupuje 5litrowe wiadro zywicy i nalewam na dno kilkadziesiąt cm3 wody RODi zeby była wilgotna.

Jednak też mieszałem pozostałości z mniejszych opakowan

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja te" suche resztki" mieszam z świeżą i trzyma zera tak samo a więc chyba ok

.

Mam dwie kolumny 10" I z końcówek bo zasyp wynosi gdzieś około 07 l nazbierało mi się prawie 2 l suchej żywicy.

Podobno wilgotność utrzymuje się wodą RO. Czy da się ją ożywić czy trzeba zmieszać z nową której wilgotność w warunkach handlowych utrzymuje się właśnie wodą RO. Czy stosunek kationów i anionów został zaburzony?

Na jakiego dzwona sprzedaje się większe ilości jak potrzeba?

Sprzedawcy kupują duże opakowania i konfekcjonują w ilościach 1l. Więc zawsze musi się zresztkować 25% zakupu.

Edytowane przez BAU (wyświetl historię edycji)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roman namocz w RO, a potem do wkładu i problem załatwiony. Żywica nadaje się do użycia. Jak ją namoczysz to objętościowo się zwiększy nie rozwali ci kasety, jak byś ją wkładał na sucho.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co piszesz Adaś nie sprawdza się u mnie. Nową żywicę ładuje na maksa do kartridza, a kiedy jest już stara mam widoczny luz ok 1-2cm od góry.

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nośnik może zmienia strukturę, jonowymieniacze pozostają te same. Można taką "starą" żywicę uzywać jest skuteczna, ale mniej efektywna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nośnik może zmienia strukturę, jonowymieniacze pozostają te same. Można taką "starą" żywicę uzywać jest skuteczna, ale mniej efektywna.

Co powoduje spadek efektywności?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.