Skocz do zawartości
carew

Żywa skała

Rekomendowane odpowiedzi

Po co zbiornik do kwarantanny? Jak kupujesz skale przy zakładaniu akwa to wkładasz i obserwujesz jak coś jest to wyciagasz i wycinasz. I dopiero układasz docelowo. Jeżeli dokładasz skały to to samo, zanim ją docelowo ułożysz to wkładasz gdzies na widoku i obserwujesz. Druga sprawa to gdzie kupujesz skałę. Sam dziś kupiłem 20 kg żywej od kolegi z Torunia co ma tego chyba z pół tony. Nie zauważyłem żadnej.

po co zbiornik do kwarantanny? Jak sama nazwa wskazuje możemy w takim zbiorniku przeprowadzić wiele czynności, które w głównym zbiorniku są niewskazane/niemożliwe/niebezpieczne etc.

Po co o tym piszę? Po przeczytaniu wielu postów w tym temacie widzę, że taka elementarna wiedza wielu z Was może ubogacić w kwestii świadomości/możliwości/standardów. W Polsce rzeczywiście hobbyści posiadający kwarantanne to oczywiście mniejszość, elitarne grono, mimo iż postawienie takiego zbiornika, zwłaszcza jeśli posiada się możliwości lokalowe to niewielki koszt w stosunku do całego przedsięwzięcia.

p.s.

Twój przykład z tymi zakupionymi 20 kg skały. No życzę satysfakcji, a z ciekawości będę obserwować Twój dziennik jeśli takowy posiadasz.

pozdrawiam

luft

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po co zbiornik do kwarantanny? Jak sama nazwa wskazuje możemy w takim zbiorniku przeprowadzić wiele czynności, które w głównym zbiorniku są niewskazane/niemożliwe/niebezpieczne etc.

Po co o tym piszę? Po przeczytaniu wielu postów w tym temacie widzę, że taka elementarna wiedza wielu z Was może ubogacić w kwestii świadomości/możliwości/standardów. W Polsce rzeczywiście hobbyści posiadający kwarantanne to oczywiście mniejszość, elitarne grono, mimo iż postawienie takiego zbiornika, zwłaszcza jeśli posiada się możliwości lokalowe to niewielki koszt w stosunku do całego przedsięwzięcia.

p.s.

Twój przykład z tymi zakupionymi 20 kg skały. No życzę satysfakcji, a z ciekawości będę obserwować Twój dziennik jeśli takowy posiadasz.

pozdrawiam

luft

Ja nie napisałem, że zbiornik kwarantannowy to coś złego - bo wiadomo, że to coś co się mega przydaje, chciałem pokazać, że jeśli ktoś nie ma kwarantanny to może sobie w tej kwestii poradzić bez niego.

Co do wątku to jeszcze chwila i się pojawi także zapraszam ;)

Mój lasek wciąż rośnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli to nie jest duży offtop to mam pytanie następujące - jak technicznie powinien wyglądać taki zbiornik kwarantannowy?

No bo przecież "biologii" to w nim nie będzie... Woda też pewnie świeża (?)... No to co w takim razie? Mocno przewymiarowany odpieniacz?

Jestem ciekaw jak macie takie kwarantannowe zbiorniki u siebie rozwiązane technicznie :)

Zalać osobne szkło to nie problem (akurat ja mam parę suchych a i miejsce na 4 tygodnie [kwarantanna] by się znalazło), ale jak to zrobić z głową to już nie takie oczywiste...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny gość w mojej bance :post-23813-1406471226,32_thumb.jpg

Zostawić ?

STOPKA.png.c14c9b2c9b32b2cf28cf2f90300f1a15.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kraba wyciągnij bo to drapieżca

Po czym oceniasz że to drapieżca ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma dosc masywne szczypce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczypce faktycznie ma masywne. Cały czas siedzi w zakątku tej skały, jest w kolorze pomarańczowo-białym. Jak się wystraszy zmienia kolor na brązowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

otrzymałem trochę życia od kolegi który likwidował baniak. Mam jakieś podejrzenia co to może być, jednak wolę upewnić się u bardziej doświadczonych kolegów.

Poz. 2 - posiadam kilka sztuk, 2 są osadzone, natomiast kolejne 2-3 szt. wędrują po baniaku.

Poz. 7 - czy to jest pustelnik ?

post-23813-0-09285400-1407306730_thumb.jpg

post-23813-0-12320600-1407306733_thumb.jpg

post-23813-0-35848800-1407306739_thumb.jpg

post-23813-0-00176000-1407306826_thumb.jpg

post-23813-0-35886300-1407306830_thumb.jpg

post-23813-0-03420500-1407306834_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 to jakiś ukwiał

7 to pustelnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 to jakiś ukwiał

7 to pustelnik

Dzięki ale to sam się domyśliłem :) Chodzi mi o bardziej precyzyjne określenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To musisz inaczej pytania formułować :p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki ale to sam się domyśliłem :) Chodzi mi o bardziej precyzyjne określenie.

Warto zapoznać się z Reflexem.

Sporo rzeczy sam sobie wyjaśnisz mając swoje zwierzaki na widoku.

Z fotek w wielu przypadkach to zgadywanki i sugestie.

Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem. W każdym bądź razie dziękuje za odpowiedź i biorę się za przeglądanie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi z kolei udało się zidentyfikować ślimaka dopiero jak mu zrobiłem dobrą fotkę (bo mały był) :D

Zresztą najlepiej mieć fotkę tego co się chce porównać, bo na reflexie jest taki wybór, że nie raz człowiek głupieje i musi zerknąć na swojego stwora, a najszybciej to zrobić mając otwartą fotkę obok ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.